Buldan: 90’larda Kürtler sokak ortasında kurşunlanıyordu, bugün Kürtlerin kemikleri ailelerine torba ile veriliyor

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, DEP Milletvekili Mehmet Sincar için Mardin’de mezarı başında yapılan anmaya katıldı. Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Figen Altundağ ve Ahmet Türk, Sincar’ın eşi Cihan Sincar ve ailesi, milletvekillerimiz ve parti yöneticilerimizin bulunduğu anmada Buldan, şunları ifade etti:

Sevgili Mehmet Sincar’ın katledilişinin bugün 29. yıl dönümü. Mehmet Sincar, 29 yıl önce bugün, Batman’da 6 milletvekili arkadaşı ile birlikte faili meçhul cinayetleri araştırırken uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere gitmişti ama faili belli güçler tarafından Batman’da katledildi.

Sincar’ın katillerini tanıyoruz

Mehmet Sincar’ın katillerini tanıyoruz. Mehmet Sincar’ın katledilmesinin emrini verenleri de tanıyoruz, tetiği çekenleri de biliyoruz. Ancak üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen bugün halen Mehmet Sincar davasından tutuklu tek bir sanık olmaması, Türkiye’nin hukuk sistemini ve adaletini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bugün dosya olmasına rağmen dosyanın içerisinde tetikçiler başta olmak üzere itirafçıların da olduğu katillerin isimleri bilinmesine rağmen hiç bir tutuklunun olmaması, Türkiye'nin büyük bir ayıbıdır. Üzerinden 29 yıl geçti. Bu davada sanık olarak Mehmet Ağar olması gerekirken, itirafçılar olması gerekirken hiçbiririn cezaevinde olmaması, tutuklanmaması elbetteki kabul edilir değildir. 

Faili meçhul cinayetler ödüllendiriliyor 

Sadece Mehmet Sincar değil, Türkiye'de işlenen binlerce faili meçhul cinayette ismi geçenler, yargılanmıyor, sorgulanmıyor, tutuklanmıyor. Tam aksine korunuyor, kollanıyor, ödüllendiriliyor. Bütün bunları yapanların Türkiye’de Kürt düşmanlığı yaptıklarını iyi biliyoruz. Kürt’e her türlü zulmü reva görüldüğü, Kürt’ün katlinin reva görüldüğü bir dönemde bu sanıkların tutuklanmayacağını da iyi biliyoruz. Şu iyi bilinsin ki Mehmet Sincar’ın bize bıraktığı mücadele, bizlere yol gösteriyor, biz onların yol arkadaşlarıyız. 

90’lardaki Türkiye ile bugünün Türkiye’si aynıdır

29 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında değişen hiçbir şeyin olmadığını ifade etmek isterim. 90’lı yıllarda Türkiye nasılsa, 2020’li yıllarda Türkiye aynı Türkiye’dir.. Zerre kadar ilerlemenin olmadığı, ne insani ne vicdanı ne hukuki ne de siyasi hiçbir anlamda herhangi bir gelişmenin olmadığı bir Türkiye’yi yaşıyoruz.

90’larda Kürtler sokak ortasında kurşunlanıyordu, bugün Kürtlerin kemikleri ailelerine torba ile veriliyor 

90’larda Kürtler sokak ortasında ya arkadan beyinlerine kurşun sıkılarak katlediyordu, ya cezaevilerinde işkence tezgahlarından geçiriliyordu, bedenlerinde sigaralar söndürülüyordu ya da bulundukları herhangi bir yerde katlediliyordu. Bugüne bakıyoruz, Kürt’ün kemikleri bir torba içinde babasına teslim ediliyor. Kürt’ün kemikleri bir torba içinde kargoya verilip annesine gönderiliyor. Kürt’e görülün reva, yapılan zulüm hiç bir şekilde değişmedi. Ha 90’lı yıllardaki Türkiye’deki faili meçhul cinayetler, ha bugünkü Türkiye’de torbalara içerisine konulan kemiklerin ailelerine gönderilmesi.

Biz ne ölümler, zulümler gördük ama boyun eğmedik 

Onlar zannediyorlar ki biz bunları yaparsak, Kürtler baş eğer, diz çöker, biat eder. Biz çok ölümler gördük, çok işkencelerden geçtik, katledildik, vurulduk, toprağın altına düştük ama hiçbir zaman boyun eğmedik, biat etmedik, bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Dün Semra Güzel vekilimize yapılan muamele de 90’larda Mehmet Sincar ve arkadaşlarına yapılan muameleden ayırt edilemez. 

Semra Güzel başını eğmedi çünkü Mehmet Sincar’ın yol arkadaşıdır 

Bir halkın seçilmiş iradesinin, milletvekili olmasına rağmen haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanarak cezaevine gönderilmesi, gözaltına alınması sürecinde başını öne eğdirme girişimi, onlara iyi bir ders oldu. Çünkü Semra Güzel başını önüne eğmedi. Çünkü Semra Güzel, Mehmet Sincar’ın yol arkadaşıdır, Mehmet Sincar gibi katledilen binlerce faili meçhule giden arkadaşımızın yol arkadaşıdır. Buradan bir kez daha söz veriyoruz. Halkımıza, Kürt halkına, Mehmet Sincar ve arkadaşlarına; içiniz rahat etsin, yattığınız yerde rahat uyuyun. Bizler sizlerden ders alarak bugünlere geldik. Demokratik siyaseti bugün sizlerin sayesinde yürütüyoruz. İşte o yüzden asla diz çökmeyeceğimizi ve boyun eğmeyeceğimizin bir kez daha sizin huzurunuzda Kürt halkına ve sizlere söz vermek istiyoruz. 

Başta Sincar ailesi olmak üzere halkımıza, partili arkadaşlara, dostlarımıza, yoldaşlarımıza bir kez daha başımız sağolsun diyorum. Minnetle, şükranla, rahmetle Mehmet Sincar yoldaşımızı bir kez daha anmak istiyorum. Anısı önünde saygıyla, minnetle eğiliyorum.

4 Eylül 2022