Buldan Antakya’da: Alevilerin, Ermenilerin, Kürtlerin kaderleri aynı, mücadelesi ortaktır

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Milletvekillerimiz Tülay Hatimoğulları ve Fatma Kurtulan, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcümüz Menekşe Kızıldere, Kadın Meclisi Üyelerimiz Seher Kadiroğlu ve Mehtap Sert, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve Hatay İl Kadın Meclisi üyelerinden oluşan heyet, “Kadınlar için adalet” kampanyasının ikinci etabı olan “Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmalarına Çukurova’da devam ediyor:

Eş Genel Başkanımız Buldan’ın da dahil olduğu heyet bugün Hatay’daydı. Heyet ilk olarak İskenderun ilçesinde kendilerini alkış ve sloganlarla karşılayan kadınlarla bir araya geldi.

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, “Yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesimlerin başında kadınlar geliyor. Beş bölgede ‘Kadın yoksulluğuna hayır’ buluşmalarımızı gerçekleştirdik. Bugün de Çukurova’daki üçüncü günümüz. Emekçi kadınlarla, emekleri görülmeyen kadınlarla buluştuk. Söz verdik, direnerek hep birlikte kazanacağımızın sözünü verdik. İnançlıyız. Kadın mücadelesi ile, kadınların birlikteliği ile kazanacağız. Bugün Hatay’da bu buluşma gerçekleştiriyorsak kadın mücadelemiz sayesindedir” dedi. 

Her zaman görülmeyen bir emeğimiz var

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce de şunları söyledi: “Biz kadınlar yüzyıllardır ataerkil sisteme karşı mücadele ediyoruz. Bizim mücadelemiz zorlu, ama bizim de kararlılığımız var. Kadına yönelik şiddete karşı var olma mücadelesi veriyoruz. Her zaman görülmeyen bir emeğimiz var. Buna karşı da mücadele ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi için mücadele ediyoruz.” 

AKP’nin haksızlıklarına karşı çıkmaya devam edeceğiz

Kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan Eş Genel Başkan Pervin Buldan da şunları söyledi:

“Burada olmak gerçekten onur verici. Antakya’da sevgili canlarla buluşmanın onurunu yaşıyorum. Antakya gibi savaşların ve çatışmaların olmasını istemeyen, her zaman halkların ortak yaşamını savunan bir kentten Türkiye halklarına seslenmek onur verici. Bu ülkede adaletin kırıntılarının kalmadığı bir dönem yaşıyoruz. Bunun acısını büyük bedeller ödeyerek sürdürüyoruz. Bizler geçmişe bakıyoruz, bu ülkede büyük zulümlerin yaşandığına her zaman tanıklık ettik. Ama en büyük haksızlıkların yaşandığı AKP döneminin bedelini yaşıyoruz. Hiçbir dönemde bu kadar zulmün yaşandığına tanık olmadık. Cumhuriyetten beri bu ülkede faili meçhuller oldu ama bu dönemde sadece Kürtlere zulüm yapılmıyor. Bu ülkede AKP gibi düşünmeyene, adalet diyene, demokrasi savunana haksızlık var. 19 yıldır Kürdün de, Alevinin de, Arapların da, Ermenilerin de, kadınların da, her kesimin AKP’ye itirazı var. Kimse AKP’nin yönetiminden memnun değil. Hala bu ülkeyi yalanla yöntemeye çalışıyorlar. Ama biz onların haksızlıklarına karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bu bizim görevimiz ve boynumuzun borcudur. Çünkü cezaevlerinde rehin tutulan yoldaşlarımız var. Bugün arkadaşlarımız Kobanî Davası’ndan yargılanıyorlar. Davanın sonucunda Türkiye'nin demokratik siyasette nasıl evrileceğine tanıklık edeceğiz. 

Kaybeden AKP ve IŞİD olacak

Bu yargılamanın sonucunda kaybeden Kürtler ve HDP olmayacak. Kaybeden AKP ve IŞİD olacak. Biz bu ülkede savaşların olmaması için büyük bir mücadele veriyoruz ve mücadelemiz devam edecek. 

Bugün Soma Katliamı davası var. Bakacağız Soma’da nasıl bir karar çıkacak? Bugün bu davada failler yargılanmayacak. Yitirilen canları annelerin gözyaşlarını dikkate almadılar. Bu ülkede işçinin, kadının hakkını savunan tek parti HDP’dir. Bugün görülen davalarda adaleti ancak ve ancak bizler büyük bir mücadele ile kazanacağız. Biz AKP’den adalet ve demokrasi beklemiyoruz. Bu ülkeye adaleti, demokrasiyi getirecek Türkiye halklarıdır.

Alevi canlarımızın sorunlarını dile getirmek sorumluluğumuzdur

Kadın yoksulluğu kampanyamızda Hatay’dayız. Kadınların sesi olmaya çalışıyoruz. Bugün Alevi canlarımızla bir aradayız. Biliyoruz ki Alevilerin de çok büyük sorunları var. Kendi inançlarının gereklerini özgürce yerine getiremeyen Alevi canlarımızın sorunlarını dile getirmek sorumluluğumuzdur. HDP demek, geleceğe dönük ortak yaşamı birlikte kurmak demek. Komşu ülkelerimizde de çatışma istemiyoruz. Suriye sınırında bu mesajı vermenin önemli olduğunu düşünüyorum. Özgür bir yaşamın mücadelesini halklarla birlikte kazanacağız. Bu ülkeye barışı AKP'ye rağmen getireceğiz. Bu ülkede tecridi de kaldıracağız ölümler durduracağız, barışı sağlayacağız.

Alevilerin, Ermenilerin, Kürtlerin kaderleri aynı, mücadelesi ortaktır

Heyet, daha sonra Samandağı’nda Hz. Hızır makamını ziyaret etti. Ardından, Vakıflı Köyünde bulunan Surp Asdvadzadzin Kilisesini ziyaret etti. Kilise yetkilileri ile görüşen heyet, mum yakarak dua etti. Kısa bir konuşma yapan Buldan, HDP’nin bu ülkede yok sayılan tüm öteki kimlik ve inançların partisi olduğunu belirterek, “Alevilerin, Ermenilerin, Kürtlerin kaderleri aynı. Ancak ortak mücadele ile birlikte başarmanın yollarını bulmalıyız” dedi. 

Kooperatifin geliri kadınlara ve okuyan çocuklara gidiyor

Daha sonra kadın kooperatifinde çalışan kadınları ziyaret eden Buldan ve beraberindeki heyet, kadınların neler yaptığını sorarak yaşadıkları zorlukları dinledi. 

Kooperatifteki kadınlar, yaptıkları ev yapımı ürünleri sattıklarını söyledi. “5 kadınız, şimdi 35 kadın olduk. Ceviz, turunç, kabak reçelleri; zeytinyağları ve defne sabunu üretiyoruz. Satış noktamız burası. Kartımızı dağıtıyoruz. Kargo ile ürün gönderiyoruz. Genelde burada yetişen ürünleri değerlendiriyoruz. Gelen misafirlerin kalabileceği bir pansiyonumuz da var. 2005’te bu kooperatifi kurduk” diyen kadınlar, bu şekilde gelirin kadınlara gittiğini, bir kısmının da okuyan çocuklarla paylaşıldığını söyledi. 

16.06.2021