Buldan: Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, elektrik, doğalgaz ve su ücretsiz olmalı

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Bütçe Buluşmalarımız kapsamında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunu (DİSK) ziyaret etti. Burada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile görüşen Buldan şunları söyledi:

Sayın Başkana ve heyetine bizleri kabul ettikleri için teşekkür ediyoruz. HDP olarak Türkiye’nin ekonomik sorunları başta olmak üzere birçok sorunuyla yakından ilgileniyoruz. Bugün Türkiye toplumunun tamamını ilgilendiren bir mesele, ekonomi ve yoksulluğun bu kadar derinleşmesi meselesi... Böyle bir dönemde, bütçenin yaklaştığı bir dönemde DİSK’i ziyaret etmenin önemli ve kıymetli olduğunu düşünüyoruz. İstanbul’dayız, işçinin emekçinin en fazla olduğu bir kentteyiz. İşçilerin, emekçilerin ve kadınların sorunlarını konuşmak, ekonominin düzeltilebilmesi için neler yapabileceğimizi konuşmak için buradayız. Bütçenin Genel Kurul'a geleceği bir zamanda, HDP olarak taleplerimizi Genel Kurul'da ifade etmeden önce sizlerle ortaklaşmak üzere buradayız.

Arkadaşlarımız Ağrı’daydı. Ağrı’ya gittiler, yoksulluğun en derin yaşandığı kentten halkın bütçesi kampanyasının startını verdiler. Bunun ikinci ayağı olan İstanbul programlarında da birkaç buluşma ve ziyaret gerçekleştirildi. Bugünkü DİSK görüşmesine ben dahil oldum. Bundan sonraki görüşmelerde ben de zaman zaman arkadaşlarımıza eşlik edeceğim ve gittiğimiz yerlerde görüşlerimizi paylaşacağız.

Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı

HDP olarak bütçe aşamasında asgari ücret meselesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebimizi her gittiğimiz ortamda ve görüşmede ifade etmeye çalışacağız. Bugün asgari ücret Türkiye’de yoksul kesim başta olmak üzere işçinin, emekçinin hayatını olumsuz etkiliyor. Biz asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve 5 bin TL olması yönündeki teklifimizi hem Genel Kuruldaki bütçe görüşmelerinde hem de yaptığımız bu görüşmelerde dile getireceğiz. Hükümete de bu taleplerimizi ileteceğiz. Sizin de bu konudaki görüşlerinizi iletmek isteriz. Asgari ücret 12 Eylül öncesinde "toplumsal ücret" olarak ifade edilirdi. Bugün yine aynı noktaya gelmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücret sadece bir işçiyi değil milyonları ilgilendiren bir mesele olduğu için "toplumsal ücret" olarak ifade edilmelidir.

Bütçe Türkiye’nin çıkarlarına uygun olmayan kurumlara aktarılıyor

Bütçe görüşmelerinde asgari ücrete ayrı bir pay ayrılması yönünde arkadaşlarımızın teklifi olacak. Bütçenin ağırlıklı olarak savaşa ayrıldığını biliyoruz. Toplumu rahatlatacak, toplumun istihdam alanını genişletecek bir bütçe planlaması yapılmıyor. Ağırlıklı olarak milli savunma başta olmak üzere Türkiye’nin çıkarlarına olmayan kurumlara ayrılıyor bütçe. Biz bütçenin işçiye, emekçiye, kadına, gence aktarılması yönündeki taleplerimizi bu dönem de yine ifade edeceğiz.

Sendikalaşma ve örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalı

En büyük sorunlardan bir tanesi olan sendikalaşma ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması konusunda da arkadaşlarımız görüşlerini paylaşacaklar. Çünkü yoğun saldırılar başladı son dönemlerde. Dolayısıyla bu engellerin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. İşçinin boykot ve itiraz etme hakkının önündeki engellerin tümüyle kaldırılması gerekiyor. HDP olarak bunu savunuyoruz.

Temel ihtiyaçlar halka ücretsiz sağlanmalı

Bugün çok karşılaştığımız bir durum zamlar. Elektriğe, doğalgaza, suya zam geldi, gelmeye de devam ediyor. Suyun, doğalgazın ve elektriğin, bu temel maddelerin bir kısmının ücretsiz olarak halka teslim edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda arkadaşlarımızın Plan Bütçe Görüşmeleri döneminde görüş ve düşünceleri yansıyacaktır. HDP olarak bu konuyu sizinle paylaşmak istedik.

Umut ediyor ve diliyoruz ki Türkiye’nin ekonomisine bir faydamız olur. Hep birlikte bu mesele üzerinde neler yapacağımızı birazdan konuşacağız. Ama bu gidişat iyi değil. Türkiye’nin tamamını ilgilendiren bir mesele. Yoksulluk gittikçe derinleşiyor ve yandaş şirketleri koruyan bir AKP hükümetiyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin tamamını düşünen bir zihniyet yok. Türkiye'deki işçiyi, esnafı, emekçiyi, kadını düşünen bir yerden yaklaşılmadığı için biz HDP olarak bu konulardaki düşüncelerimizi paylaşmak için buradayız.

Arzu Çerkezoğlu:

İktidarın politikası bir avuç yandaşı korumak

HDP heyetine ve Sayın Genel Başkana, DİSK’i ziyaret ederek bize böyle önemli gündemler öncesi görüş ve düşüncelerimizi paylaşma olanağı verdiği için teşekkür ediyoruz. Türkiye pandemiye normal koşullarda yakalanmadı. İktidarın her zaman politikaları bir avuç yandaşı korumak üzerinde şekilleniyor. Türkiye pandemi sürecinde yurttaşlarına en az destek veren iki ülkeden biri. Kadın ve genç işsizliği korkutucu boyutlarda. Korkunç boyutlarda gelir kaybı yaşıyoruz. Böyle bir dönemde Meclis açıldı ve bütçe görüşülecek. Aralık'ta asgari ücret belirlenecek. Türkiye’de yaşanan bu tabloya nefes aldıracak küçük de olsa bir takım acil talepler üzerinden biz de acil bir kampanya başlattık. 1 Ekim günü burada kampanyamızı başlattık. Bütün Türkiye’de bu süreci örgütlemeye başlıyoruz. Asgari ücretle ilgili Meclis'te sizi ziyaret etmiştik, asgari ücretin vergi dışı bırakılması temel talebimiz. Bu talebimiz daha yakıcı bir hale geldi.

En düşük emekli ücretinin en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz

Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden biri Türkiye’de. Dolaylı vergiler ve ücretten alınan vergiler bu adaletsizliği oluşturuyor. Ücretler giderek geriliyor. Türkiye’de 13 milyon emekli var ve ücretleri son derece kısıtlı. En düşük emekli ücretinin en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz gibi temel tüketim maddeleri bir diğer gündem maddemiz. Her ay hepimizin evine 4 fatura geliyor ve bunların bir kısmının ücretsiz olması ve vergi kesintilerinin yapılması temel taleplerimizden biri.

15 Ekim 2021