Buldan başkanlığındaki heyetimiz 26 AB üyesi ülke ile online toplantı gerçekleştirdi

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Parti Sözcümüz Ebru Günay, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Feleknas Uca ile Hişyar Özsoy ve Komisyon üyemiz Nazmi Gür Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun ev sahipliğinde 26 AB üyesi ülkenin elçilik temsilcileriyle online toplantıda bir araya geldi.

AB-Türkiye ilişkileri ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin de konuşulduğu toplantının özel gündemi Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümü bağlamında Sayın Öcalan'a yönelik hukuksuz tecrit politikaları ve bu konuda CPT’nin yakın dönemde yayınlanan raporlarıydı. 1 saat süren toplantıda Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Türkiye'nin giderek otoriterleşen gidişatına karşı AB ve üye ülkelerin tutarlı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğinin altını çizerek hukukun üstünlüğünün ve demokrasi parametrelerinin AB-Türkiye ilişkilerinde belirleyici nitelikte olması gerektiğini ifade etti. Buldan ayrıca Kürt sorununun çözümsüzlüğünde tecritin önemli bir rolünün olduğunu ve bu bağlamda CPT'nin raporlarında belirtildiği üzere başta İmralı tecrit sistemi olmak üzere Türkiye cezaevlerindeki hak gasplarına karşı uluslararası toplumun duyarlılık göstermesi gerektiğini belirtti.

Parti Sözcümüz Ebru Günay CPT raporlarının yayınlanmasıyla birlikte İmralı'da ve Türkiye cezaevlerindeki son derece kötü koşulların belgelendiğini belirterek, Sayın Öcalan'a karşı özel yürütülen tecridin derhal sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, toplantıya katılan AB ve AB’ye üye ülkelerin temsilcilerinin CPT raporlarındaki taleplerin Türkiye hükümeti tarafından yerine getirilmesi konusunu yakından takip etmelerini istedi.  

22 Eylül 2020