Buldan: Bu ülkenin adı faili belli cinayetler ülkesi olarak kaldı

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan İstanbul’da düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri törenine katıldı. Burada Barış Annelerine ödül veren Buldan, törende yaptığı konuşmada da şunları söyledi:

Apê Musa’nın ardılları, mücadele arkadaşları mücadele etmeye devam ediyor

Bu akşam önemli bir akşam, Musa Anter’in ardıllarının ödül aldığı, alacağı bir akşam. Musa Anter’i anlatmak, beş dakikaya sığdırmak mümkün değil. Onun mücadelesini, duruşunu, bilge kişiliğini ifade etmek kolay değil. Aradan 30 yıl geçmesine rağmen onun ardılları, arkasında bıraktığı milyonlar her gün Musa amcanın arkasından mücadele etmeye devam ettiler. Onun bıraktığı kalemi hiçbir zaman yere düşürmediler. Onun fotoğraf makinasını hiçbir zaman yere atmadılar. Apê Musa'nın kalemi her zaman hakikatleri açığa çıkarmak için yazdı, fotoğraf makinesi halka gerçekleri ulaştırmak için fotoğraf çekti. Onun ardından, bu 30 yılda milyonlarca insan fotoğraf çekti, yazı yazdı.

Cinayetlerin sorumlularını korudukları için bu ülkenin adı 'faili belli cinayetler ülkesi' olarak kaldı

Devlet, sistem Apê Musa’dan korktu. Musa Anter gibilerden hep korktular. O yüzden bu ülkede binlerce faili belli cinayet işlendi. Bu faili meçhul ya da belli faili belli cinayetleri hiçbir zaman açığa çıkarmadılar. Tetiği çekenleri ve bu işin arkasında olanları yargılamadılar, sorgulamadılar, cezalandırmadılar. Aksine tetiği çekenleri ödüllendirdiler, emri verenleri kahraman ilan ettiler. O yüzden bu ülkenin adı 'faili belli cinayetler ülkesi' olarak kaldı.

Biz bitti demeden Apê Musa’nın davası kapanmayacak

Ama bizler Apê Musa’nın çocukları, torunları, yoldaşları, mücadele arkadaşları olarak onun failleri yargılanana kadar bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. 21 Eylül’de Ankara’da Apê Musa’nın davası zaman aşımına uğradı. Peki, biz kapandı demeden bu defter kapanır mı, biz bitti demeden bu defter kapanır mı? Buradan Apê Musa’ya söz veriyoruz: Senin bize bıraktığın miras, bize bıraktığın güç, bize verdiğin mücadele aşkı o davanın kapanmasına asla izin vermeyecek.

Kürtler öldürüldükçe tükenmeyecek

Musa Anter Kürtler için şunu söylerdi: "Kürtler öldürüldükçe tükenmeyecekler". Buradan söz veriyoruz Apê Musa’ya; Kürtler öldürüldükçe tükenmeyecek. Onu minnetle, şükranla ve saygıyla anıyorum bir kez daha.  

23 Eylül 2022