Buldandan Cemevine ziyaret: Cemevlerine saldırılar iktidardan bağımsız değil ve kabul edilemezdir

Alevi toplumuna yönelik sistematik ve planlı saldırıların gerçekleştirildiği bir dönemde Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Halklar İnançlar Komisyonu Eşsözcülerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç ve Turgut Öker, MYK üyemiz Sultan Özcan, Alevi Masası üyelerimiz, PM üyelerimiz, milletvekillerimiz Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, İstanbul İl Eşbaşkanlarımız İlknur Birol, Ferhat Encü, il ve ilçe yöneticilerimizden oluşan kalabalık bir heyetle İstanbul'da bulunan Damal Dernekleri Federasyonu ve Erenler Cemevi'ni ziyaret etti. Buldan ve beraberindeki heyet burada Muharrem Lokması dağıtım etkinliğine katıldı. 

Cemevlerine yönelik saldırı iktidardan bağımsız değil ve kabul edilemezdir

Heyetimiz, Damal Dernekleri Federasyonu Başkanı Güner Kökat, Erenler Eğitim ve Kültür Başkanı Adıgüzel Şerman ve heyetleri tarafından karşılandı. Burada konuşan Buldan şunları söyledi:

Ben lokmanızın hak yolunda kabul olmasını diliyorum. Alevilerin bugün yaşadıkları iktidarın ayrımcı dilinden ve politikalarından ayrı ele alınmamalıdır. Biz Alevi yurttaşlarımızın geçmişten beri yaşadığı bütün zulümlerin ve acıların Kürtlerin yaşadığı zulüm ve acılarla ortak olduğunu biliyoruz. Kerbela geçmişte yaşanmıştı ama bugün bu iktidar Alevi toplumuna Kerbela'yı bir kez daha yaşatmayı önüne bir hedef olarak koymuş. Alevi yurttaşlarımıza yönelik yoğun bir saldırı konseptini önüne koymuştur. Cemevlerine yönelik saldırı kabul edilemez. Alevi yurttaşlarımızın ibadethanesi olan Cemevleri kutsaldır. Camiler nasıl bizim için kutsal ve dokunulmazsa, Cemevleri de Alevi yurttaşlar için kutsal ve dokunulmazdır. 

Bu iktidar gideceğini biliyor, o yüzden gittikçe saldırganlaşıyor

Biz bu saldırıları HDP olarak kabul etmiyoruz. Bu saldırıların münferit saldırılar olmadığını bu iktidarın bilgisi dahilinde ve onların kışkırtıcı dilleri sayesinde yaşandığını hepimiz biliyoruz. Bugün Alevi yurttaşlara yapılan saldırı ne ilk ne de sondur. Ancak bu iktidarı göndermeden bu saldırıların son bulmayacağını hepimizin çok iyi bilmesi gerekiyor. O yüzden Alevilerin, Kürtlerin farklı inançların, kimliklerin ve yok sayılanların bu iktidara karşı ortak bir ses ve mücadeleyi hayata geçirerek ve bu iktidarı göndererek bu ülkeye barışı, huzuru ve refahı getireceğimizi biliyoruz. O yüzden zamanlarının az kaldığını biliyorlar, bunun farkındalar, o yüzden bu kadar saldırganlar. Seçimlere az kaldığını biliyorlar, o yüzden zamanında seçimler olsa bile 7-8 aylık bir zaman kaldı. Bunu biliyorlar ve bu yüzden bu kadar saldırganlar. Çünkü kaybedeceklerini ve gideceklerini biliyorlar. Bizler HDP olarak her daim Alevi yurttaşlarımızın, diğer inanç ve kimliklerin yaşadığı her tür zulüm karşısında ortak mücadeleyle durduğumuz, birliğimizi ve beraberliğimizi koruduğumuz oranda bu saldırıların önüne geçebileceğimizi biliyoruz. Sizlere geçmiş olsun demeyeceğim aslında, geçmiş olsun demek istemiyorum. Bu saldırılar planlı saldırılar. Aynı saldırılarla bizler de karşı karşı karşıya kalıyoruz. Partimize, vekillerimize ve yöneticilerimize yapılan saldırıların her biri, iktidarın zihniyetinden kaynaklıdır. Bu tür durumlarda birlik ve beraberlik önemlidir. Bunu sağladığımız oranda bu saldırıların önüne geçebiliriz. Hepimize kolay gelsin, hep birlikte onları göndereceğiz, hep birlikte kazanacağız. Bu ülkenin barışa ve bu iktidarın gitmesine ihtiyacı var. Yeni bir dönemi, yeni bir hayatı hep birlikte inşa etmek için seçimleri bekliyoruz ama seçimlere kadar da ortak mücadeleyi başarmamız ve bunu hayata geçirmemiz önemlidir. Bir kez daha lokmanız hak yolunda kabul olsun. 

6 Ağustos 2022