Buldan: İleriki süreçlerde demokratik iktidarın bir parçası olacağız

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Ağrı'da düzenlediğimiz Demokrasiye Çağrı Mitingimizde konuştu:

Eylül ayında açıkladığımız Demokrasiye Çağrı deklarasyonumuzu halkla buluşturmak için mitinglerimizin startını Ağrı’dan verdi. Ağrı’da yapılan mitinge Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, önceki dönem Ağrı Belediye Eşbaşkanımız Sırrı Sakkık, Milletvekillerimiz ve çok sayıda yöneticimiz katıldı. Mitingde konuşan Öztürk ve Buldan şunları şöyledi: 

Berdan Öztürk: 

Dayikino gelê me yê berxwedêr hûn bi xêr hatin, ser çavan re hatin. Gotineke mezinan dibêje "dijminê we xirab nîne, dijminê we xirabî ye". Vê pergalê 100 sal in xwe li ser xirabiyê ava kiriye. Ermenî, Siryanî qetil kirin. Kî ma? Gelê Kurd ma. Çi kirin? Xirabiya hêrî mezin ewil li zimanê me kirin. Di serî de digotin em bira ne, rast e gel bira ne. Dema ku derketin firêqetiyê gotin pêwistiya me bi gelê Kurd nema û gotin em ê gelê Kurd qetil bikin, tune bikin. Ewil êrişî zimanê me û hebûna me kirin. Zihniyeta xirabiyê ev e. Kurd bi berdelên giran ji bo mirovahiyê bûn mînakeke mezin. Mafê mirovahiyê diparêzin. Gelek caran xirab hatin çûn. Navê partiya guherandin, ew hatin çûn. Şexs hatin guherindan. Navê wan berê Mahmut Esat Bozkurt bû, Tansu Çîller bû. Hemû çûn. Îro xirabiya herî mezin Erdogan û Bahçelî li gelê Kurd dike. Lê ew ê jî biçin.

Li vê qadê binihêrin kê çok daniye diyar e

Gotin em ê bi gelê Kurd çok bidin danîn. Gelek caran xwe ceribandin. 3 caran na, hûn sed sal in xwe diceribînin gelê Kurd çok danayne, gelê Kurd rûmeta xwe diparêze. Rêberê gelê Kurd Ocalan pêşniyaza wî çi ye? Jiyaneke demokratîk û azad dixwaze. Ne tenê ji bo Kurdan, ji bo her kesî dixwaze. Em jiyaneke çawa dixwazin diyar e. Gelê Kurd çi xwestibe bi berdelên mezin pêk aniye. Em mirinê naxwazin em jiyaneke bi rûmet dixwazin. Em çok danaynin, em azadiyê dixwazin, em aştiyeke bi rûmet dixwazin. Li hemberî vê yekê bi hemû derfêtên xwe gotin "em ê xirabiya xwe dewam bikin". Îro bi têkoşina gelê me kê çok daniye ew diyar e. Li vê qadê binihêrin, ji rewşa wan diyar e. Serkeftin serkeftina me ye. 

Bi tecrîdê hemû pirsgirêkên Tirkiyeyê girantir bûn

Aqilê xwe hildin serê xwe pergala we pergaleke qirêj e, 5’ê Avrela 2015’an vir ve tecrîd giran kirin maseya Dolmabahçeyê hilweşandin. Gotin Dolmabahçe tune ye. Şexs û partî diguherin dema Kurd dibin mijar xirabî berdewam e. Ev xirabiya şexs û partiyan nîne, divê ev pergal were guherandin. Te mase hilweşand te tecrîd giran kir. Îro gelê Tirkiyeyê bi temamî di bin tecrîdeke giran de ye. Girankirina tecrîdê hemû pirsgirêk girantir kir, nebû çareserî. Îro dolar 9’ê derbas bûye. We sewaltî û çandinî qedand, hilberîn tune ye, hûn her tiştê xwe ji derve tînin. Bi dolaran distînin. Qîmeta pereyê Tirkiyeyê nemaye. Hîn radibe serokê AKP'ê ABD, Rûsya derî lê digire diibêje şer. Li hemberî gelê Kurd şer. 6 sal in, tu vî şerî dewam dikî, tu Rojava û Başur dagir dikî. Li Tirkiyeyê êrişên herî mezin li hemberî gelê Kurd dimeşînî. Şer çare nîne, şer ji bo rizgariya te û malbata te ye. Ne ji bo gelê Kurd e ne ji bo gelê Tirkiyeyê ye. Na şer na. 3 caran heman tiştan bike jî encameke cuda nagirin. Rêberê gelê Kurd birêz Ocalan çi dibêje? 93’yan vir ve destê aştiyê her tim dirêj kiriye. Aştî ku li Tirkiyeyê pêk were pirsgirêka Kurd çareser bibe em ê hemû pirsirêkên xwe çareser bikin. Em ê di warê aborî, demokrasî û azadiyê de bi pêş bikevin. Tirkiye dê li Rojhilata Navîn pêşengiyê bike. Nayê hesabê wan, nehat hesabê wan. Hesabê vê hişmendiyê vê pergala faşîst û yekperast nayê hesabê wan. Ji Kurdan netirsin. Kurdan neceribinîn. Em Kurdistaneke azad, Tirkiyeyeke demokratîk dixwazin. Heya roja îro me berdelên giran dan em amade ne van berdêlan bidin. Ne gelê Tirkiyeyê bixapînin ne jî kesî bixapînin. Vê zihniyeta qirêj û faşîst diparêzin. 

Sirgûn be sirgûn, mirin be mirin, em tu carî çok danaynin

Nikarin tiştekî veşêrin. Duh Tayîp Erdogan dibêje "baweriya min bi van şirketên anketan nemaye". Yaw baweriya gelê Tirkiyeyê bi te nemaye. Baweriya te bi şirketan bê çiye neyê çiye? Tu qediyayî. Tişta ku ber dikeve binihêrin. Ez xeyidîm em nalîzim. Gelên Tirkiyeyê bi nefreteke wisa li te dinihêrin, roja ku tu herî jî van rojan yek bi yek dijmirên. Ev têkoşîna bi saya serê we bû saya serê gelê Kurd bû. Çiqas êriş zêde bûn sekna we xurttir bû. Çiqas wan gotin em ê çok bi we bidin danîn sekna we bilind bû. Ku em hatibin vê astê saya serê gelê me ye. Birçîbûn be birçîbun, em sedsal e birçîbûnê dikişînin. Sirgûn be sirgûn, mirin be mirin, girtin be girtin. Gelê me tiştek qebûl nekir. Zimanê me rûmeta me ye, zimanê me nasnameya me ye, nasnameya min rûmeta me ye. Heya dawî em dev ji vê rûmetê bernadin. 

Neçin lavahiya Amerîka û Pûtin nekin, riya Îmraliyê nêzik e

Herî dawî em bi xwe bawer in em bi we bawer in. Em hêz in hêza me gelê Kurd û Kurdistanê ye. Bi dijmantahiyê hûn encam nagirin. Aştiyeke bi rûmet. Dayikên aştiyê tiştên xwe yên herî hêja winda kirine xwînê naxwazin. Dayikên me evê diparêzin lê hîn jî zilmê dibînin. Em ji gelê Tirkiyeyê re dibêjin. Sekna gelê Kurd diyar e. Em demokrasiyê, aştiyê û azadiyê dixwazin, em berdêlên wê yekê didin. Hûn jî van yekan dixwazin. Ji ber vê yekê li hemberî van faşîstan, em ê tifaqa demokratîk xurt bikin. Ne tenê ji bo gelê Kurd, ji bo pêşeroja Tirkiyeyê, pêşeroja zarokên xwe hûn ê bikin. Werin em li hemberî van faşîstan têkoşîna xwe xurt bikin em van faşîstan bişînin tifaqa xwe xurt bikin. Em makezagona demokratîk çêbikin, di vê makezagonê de Kurd jî dê hebin Tirk jî Çerkez jî dê hebin, hemû bîr û bawerî dê hebin. Tev dê jiyaneke wekhev bidin jiyandinê. Werin em ji vê yekê re amede ne. Ji bilî vê yekê rê û rêbaz tune ye. Neçin lavahiya Amerîkayê, Pûtin nekin. Riya Îmraliyê nêzik e. Herî dawî got ku ez di nav 5 rojan de çareser dikim. Ev yek ji bo Tirkiyeyê û Rojhilata Navîn firsendeke mezin e. Em gelek spas dikin, em di serî de dayikan û hemû hevalan silav dikin.

Pervin Buldan:

Merhaba gelê me yê hêja, dayikên bi rûmet, ciwanên hêja. Hûn bi xêr hatine, ser seran ser çavan! Sizlerle gurur duyuyoruz. Bugün bu alanda toplanan Ağrı halkı başta olmak üzere, bölgenin dört bir yanından gelen başta yönetici arkadaşlarımız ve siz değerli halkımıza en derin sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. HDP’nin başlatmış olduğu ‘Demokrasiye Çağrı’ mitingine hepiniz sefalar getirdiniz.

HDP’nin yarattığı umudu ve cesareti görmek isteyenler meydanlara baksınlar

Bu 27 Eylül tarihinde Ankara’da gerçekleştirmiş olduğumuz ‘Demokrasiye Çağrı’ deklarasyon metnimizin halkımızla buluşturma faslını geliştiriyoruz. İlk buluşmamızı da Ağrı’da gerçekleştiriyoruz. Bu miting önemli ve anlamlıdır. HDP’nin yarattığı umudu ve cesareti görmek isteyenler, HDP’yi engellemeye ve durdurmaya çalışanlar gelsinler, bu meydanlara baksınlar, kararlarını ondan sonra versinler. Her bijî hevalino. Onlara inat HDP büyüme devam edecek, HDP genişlemeye devam edecek. HDP milyonların partisi olmaya devam edecek. Demokratik siyasete yön vermeye devam edecek. Onlar bizi engellemeye çalışıyorlar. Onlar bizi durdurmaya çalışıyorlar. Yürüdüğümüz yolun doğru bir yol olduğunu bildikleri için bu yolun önünü kesmeye çalışıyorlar. Ama onlara inat bir kez daha diyoruz ki "gittiğimiz ve durduğumuz yolda asla tökezlemeyeceğiz, asla durmayacağız, asla bu kararlılığımızı yitirmeyeceğiz". Bu da onlara dert olsun, bu da onlara ders olsun.

İleriki süreçlerde demokratik iktidarın bir parçası olacağız

Biz iki gün önce HDP’nin 9’uncu kuruluş yıl dönümünü kutladık. HDP 9. yılına girdi. Kurulduğu günden beri her gün engellemeler ve baskılarla, her türlü anti demokratik uygulamalarla karşı karşıya kalan bir partiyiz. Ama 9 yıldır hiçbir şekilde taviz vermedik, diz çökmedik, boyun eğmedik. Bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz. Bütün bu baskılara rağmen HDP gümbür gümbür geliyor. İşte buraya geldik. Bu hava neyin havası, bu rüzgar neyin rüzgarı? Elbette HDP’nin havası, HDP’nin rüzgarı. Allah da bizimle, Ağrı halkı ile beraber. Şimdilik demokratik bir muhalefet yürütüyoruz. Ancak bu böyle devam etmeyecek. İleriki dönemlerde, ileriki süreçlerde demokratik iktidarın bir parçası olacağımıza bir kez daha Ağrı halkının huzurunda söz veriyoruz. Biz bu yola büyük bedeller ödeyerek, büyük emekler vererek çıktık. Kadınlar ayrı emek verdi, ayrı bedel ödedi, annelerimiz ayrı bedeller ödedi. Halkımız ayrı emek verdi ve bedeller ödedi. Ödediğimiz bedellerin ve verdiğimiz emeklerin elbette karşılığı olacaktır. Bunun karşılığında, önümüzdeki seçimlerde HDP bu ülkeyi yöneten bir parti olacaktır. Hiç kimsenin bundan kuşkusu olmasın. Çünkü bu ülkeyi yönetenler büyük zulümler yaptılar. Sarayın, iktidarın penceresinden bu ülkeyi güllük gülistanlık görebilirler. Ama o sarayın penceresinden Ağrı’ya bir baksınlar. Ağrı halkının yaşadığı yoksulluğu, sefaleti, işsizliği oradan göremezler. 

Gençler, kadınlar ve halklar sandıkta hesap soracak

Buraya gelmeden, halkın içine girmeden Ağrı halkının yaşadıklarını asla göremez, bilemezler. Burada da, Türkiye’de de; işçiyi, emekçiyi, esnafı açlığa, yoksulluğa ve sefalete mecbur ve mahkum edenlerin sandıklarda verecekleri hesaplar var. Bu hesap mutlaka ama mutlaka sandıklarda ve seçimlerde sorulacaktır. Ağrı halkı da, Türkiye halkı da bu hesabı soracaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü hak ihlallerini, insan kaçırmayı, ağzını açanı tutuklamayı kendilerine bir yol edindiler. Bu ülkede adalet diye bir şey bırakmadılar, demokrasinin kırıntılarını bile bırakmadılar. Bu ülkede gençlerin geleceğini çaldılar, kadınların sokaklarda dolaşmasını güvenli olmaktan çıkardılar. Onun için gençlerin de, kadınların da, tüm halkımızın da AKP iktidarından soracağı hesap sandıklarda ve seçimlerde olacaktır.

Bu kentte iradesine, kimliğine, geleceğine sahip çıkan bir halk var

Biz Ağrı halkının ekonomik anlamda nasıl sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Geçen hafta ekonomi komisyonumuz Ağrı’ya geldi, Ağrı halkıyla görüştü. İşçilerle görüştü, esnafla görüştü ve Ağrı halkının kan ağladığının tespitini yaptı. Esnaf dükkanını açamıyor, siftah yapamıyor. İşçi ve çifti yem, saman alamıyor; hayvanını besleyemiyor. Bu kentte saman ve yem fiyatları, hayvan fiyatlarından daha pahalı olmuş. Arkadaşlarımız bunun tespitini yaptılar. Ama burada, bu kentte bir şey daha var. Bu kentte iradesine, kimliğine, kültürüne sahip çıkan bir halk var, siz varsınız. İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız. Hepinizin emeğine sağlık!

Halklar, savaş politikalarının barış politikalarının önüne konulmasına rıza göstermiyor

Bu ülkeyi nasıl yönettiklerini biliyoruz. Bu ülkede savaş politikalarını barışın önüne koydular. İşte savaş politikaları olduğu için bugün ekonomide bir patlama var; ekonomik, sosyal ve siyasi krizler var. Türkiye halkları savaş istemiyor, bu ülkenin kaynaklarının barışa yatırılmasını istiyor. Savaş politikalarının barış politikalarının önüne konulmasına rıza göstermiyor. Bugün dolar 10 liraya yaklaştı. Onlar ne yapıyorlar? Suriye’ye gitmek için bir kez daha yol aramaya başladılar. Bu ülkeyi savaş politikalarıyla düzlüğe çıkaramazsınız. Bu ülkede doların düşmesini de, ekonominin düzelmesini de, krizlerin sonlanmasını da ancak ve ancak savaş politikalarına son vererek yapacaksınız. Bunun başka bir çaresi yok, alternatifi yok. Barışa yatırım yapacaksınız. Bu ülkeye barışı getirmek zorundasınız. İşte HDP bunun için vardır. HDP iktidara bunun için yürüyecek. Barış, özgürlük, adalet için yürüyecek. Bu ülkeye barış ve özgürlük gelsin diye yürüyecek. 

Halkların iradesini gasp ederek ve hapsederek Kürt sorununu çözemezler

Her gün televizyonlara çıkıp bin bir yalan söyleyerek halkı bu yalanlarla kandıracaklarını zannediyorlar. Ama artık Türkiye halklarının yalanlara karnı tok. Sizin yalanlarınızın ne anlama geldiğini bilen bir Türkiye toplumu var. Televizyonlarda, çıktıkları programlarda söyledikleri en birinci yalan: Kürt sorununu çözdük, artık böyle bir sorun yok diyorlar. O zaman size soruyoruz. Bir halkın iradesini gasp ederek, belediyelerini gasp ederek, kayyım atamakla Kürt sorununu çözdünüz mü? Peki Figen Yüksekdağ’ı, Selahattin Demirtaş’ı hala cezaevlerinde tutarak mı Kürt sorununu çözüyorsunuz? Kürt çocuklarını her gün panzerlerle ezerek mi Kürt sorununu çözüyorsunuz? Bir halkın dilini, kültürünü, kimliğini tanımayarak mı Kürt sorununu çözüyorsunuz? Artık sizin yalanlarınıza Türkiye halkının da Kürt halkının da karnı tok. 

Kadınların geleceğine yatırım yapmadan bir ülkenin düzlüğe çıkması mümkün değil

Bu ülkeyi yönetmeye gelirken şöyle söylediler; Türkiye’yi uçuracağız, Türkiye’yi şahlandıracağız. Ama uçan da, şahlanan da kendileri oldu. Çünkü kendilerinden, yandaşlarından başka, kendi adamlarından başka hiç kimseye ne hayat hakkı ne de ekonomik anlamda hiçbir şey tanımadılar. Varsa yoksa kendi yandaşları, kendi akrabaları. Bu ülke sanki varsa yoksa AKP’den ibaretmiş gibi kendilerine yatırım yaptılar. Oysa bu ülkede başka partiler, başka halklar var. Kürtler var, Aleviler var, Ermeniler var, Çerkezler var, Süryaniler var. En önemlisi de bu ülkede kadınlar var, gençler var. Kadınların geleceğine yatırım yapmadan bir ülkenin düzlüğe çıkması mümkün değil. Bir ülkede gençlerin geleceğini düşünmüyorsan, o zaman sen bu ülkeye hiçbir yatırım yapmamışsın demektir. Ağrılı gençler Ağrı'da iş bulamıyor. Ağrılı gençler başka illere göç ediyor, oralarda iş bulmaya çalışıyor. Bu Ağrı halkına reva görülen yaşam biçimdir. Bu yaşam biçimini Ağrı halkı kabul etmiyor, Ağrılı gençler kabul etmiyor, Ağrılı kadınlar hiç kabul etmiyor. 

Deklarasyon metnimize hep beraber sahip çıkalım

Bir deklarasyon yayınladık. Bu deklarasyon bizim tutum belgemizdir. Bu tutum belgemiz iyi bir karşılık buldu. Bir çok kesimden bu deklarasyonun Türkiye’nin yol haritası olduğuna dair önemli mesajlar aldık. Şimdi bu deklarasyona sahip çıkma zamanıdır. Türkiye’yi kurtaracak olan, Türkiye’yi düzlüğe çıkaracak olan, Türkiye’deki bütün krizlerin ve kaosların önüne geçecek olan 11 maddeden oluşan bir tutum belgemizi yayınladık. Şimdi bu tutum belgemizle birlikte, kendisine insanım diyen ve vicdanı olan tüm kesimlere, demokratlara, kanaat önderlerine, STK’lara, kadın hareketlerine, gençlere çağrımızdır: Gelin hep birlikte el ele vererek, bu tutum belgesini esas alarak Türkiye’nin barışa, demokrasiye ve özgürlüklere olan ihtiyacına karşılık bu tutum belgesine sahip çıkalım. Türkiye’nin demokratikleşme yolundaki en önemli adımlarından birini hep birlikte atalım. Bu çağrımızı Ağrı halkına, Türkiye’nin her yerine yapıyoruz. 

Kapımız bugün muhalefette olan bütün partilere açıktır

Kapımız bugün muhalefette olan bütün partilere açıktır. Muhalefet partileri bir araya gelirse, birlik olursa AKP hükümetinin bir daha iktidara gelmesini engelleyebiliriz. HDP böyle bir yoldadır. Kapımızın herkese açık olduğunu söyledik, ama HDP bugün bütün bileşenleri ile birlikte daha da büyümenin ve daha da genişlemenin, iktidara gitmenin yollarını ve yöntemlerini arar, bulur ve bunu da gerçekleştirir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bir kez daha hepinize partinize sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum. Sadece partiye değil, yayınlamış olduğumuz tutum belgemize de sahip çıkmanızı önemle rica ediyorum. Tutum belgemiz, özgürlüklere, demokrasiye giden yolun ilacıdır. Bu ülkeyi kurtaracak olan HDP’nin yol haritasıdır diyor ve hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

18 Eylül 2021