Buldan: İstanbul Sözleşmesi’ni fesh etmelerine izin vermeyeceğiz

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, “Kadın Mücadelesi Her Yerde” kampanyamız kapsamında İstanbul’da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ''Yaşasın Kadın Dayanışması", "Jin Jiyan Azadî" sloganları atılan buluşmada Buldan şunları söyledi: 

Kadın Meclisimizin Kadın Mücadelesi Her Yerde şiarıyla başlattığı bir aylık kampanyamızın finalini Dersim, Aydın ve İstanbul’da gerçekleştiriyoruz. 

Bu iktidar kadın düşmanı bir iktidardır 

Bu illerde yüzlerce kadın meydanlarda kendisine yönelik yapılan her türlü haksızlığı, hukuksuzluğu kınamak, eşitlik ve özgürlük için, söz söylemeye, alanlarda konuşmaya başladı. Biz daha fazla olduğumuzu biliyoruz; biz milyonlarız ancak bugün pandemiden dolayı kısıtlı ve tedbirli bir şekilde az sayıda kadın arkadaşımızla bu açıklamayı yapmak üzere bir araya geldik ve toplandık. Şunu her zaman söylüyoruz, bir kez daha ifade ediyoruz; bu iktidar kadın düşmanı bir iktidardır. 

Bu iktidar kadına yönelik şiddete sebep olan, sebep olanları koruyan bir anlayışa sahiptir 

Bu iktidar kadınların şiddete, baskıya, ölümlere, katliamlara maruz kalmasına sebep olan; onları korumayan ve bu suçları işleyenleri cezasız bırakan bir anlayışa sahiptir. Şunu çok iyi biliyoruz; bu ülkede binlerce kadın erkek egemen zihniyet ve anlayış ile katledilmiş, baskıya ve şiddete maruz kalmış ve birçok anlamda mağduriyet yaşamıştır. 

Kadın katilleri bu ülkeyi yönetenler tarafından korunup kollanıyor 

Fakat bu suçları işleyenler; bu ülkenin iktidarı tarafından, bu ülkeyi yönetenler tarafından korunmuş, kollanmış ve cezasız bırakılmıştır. Kadın cinayetleri politiktir. Bunları biliyoruz, ama kadın konusu siyaset üstü bir meseledir. O yüzden hiçbir ayrım yapmadan Türkiye’de milyonlarca kadına seslenmek istiyorum. Anlayışınız ne olursa olsun, siyasi düşünceniz ne olursa olsun; eğer kadınsanız bu yapılanlara karşı alanlarda, meydanlarda bizlerle birlikte mutlaka ama mutlaka omuz omuza yol yürümek zorundasınız. Çünkü bugün Rojbîn Çetin’e yapılan, yarın size yapılacaktır. Bugün Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel’e yapılan yarın size yapılacaktır. 

Bu ülkeyi yönetenler kadınlara düşmanca yaklaşıyor 

Bir kadının katledilmediği, bir kadının şiddete uğramadığı, baskıya uğramadığı gün geçmiyor. Mutlaka her gün Türkiye’nin dört  bir yanında kadınlar şiddete maruz kalıyor ve kadın katliamları gerçekleşiyor, kadınlar baskı ile karşı karşıya kalıyor. Biliyoruz ki bu ülkeyi yönetenler, kadınlara düşmanca yaklaşıyor. Kadınların haklarını görmezden geliyor. Kadınlar ev içi emeği başta olmak üzere yaşamın her alanında büyük bedeller ve emeklerle, büyük mücadeleler sonucu bugünlere geldiler ve birçok kazanım elde ettiler. Ancak bu ülkeyi yönetenler kadınların her türlü kazanımını gasp etmekten geri kalmıyorlar. 

Bedeli ve sonucu ne olursa olsun kadınlar mücadelelerini sonuna kadar devam ettirecektir 

Bizler HDP’li kadınlar olarak seçim dönemlerinde elde ettiğimiz belediye başkanlıklarında kadın eşbaşkanlarımızın yaptıklarıyla gurur duyuyoruz. Ancak kadın belediye eşbaşkanlarımızın yerine atanan kayyumların yaptığı ilk icraatlar kadın kazanımlarını gasp etmek, bertaraf etmektir. Kadın yaşam alanlarını, sığınma merkezlerini, istihdam alanlarını bir bir kapatarak kadınları cezalandırmak istemektedirler. Bedeli ve sonucu ne olursa olsun kadınlar her türlü kazanımı korumak adına bu mücadeleyi devam ettirecek ve bu mücadele sonuna kadar devam edecektir. 

İstanbul Sözleşmesini fesh etmelerine izin vermeyeceğiz, bunun sözünü veriyoruz 

Şimdi yapmak istedikleri başka bir şey var. 2011’de İstanbul Sözleşmesi kadınlar açısından bir güvence idi ve imzalandı. İmza atan bu iktidardı; ancak bu sözleşmeyi uygulamayan yine bu iktidardır. Bırakın uygulamayı her gün ihlal etmeyi anlayış haline getirdiler. Rojbin Çetin’e köpekle işkence yaparak İstanbul Sözleşmesi ihlal edilmiştir. 72 yaşındaki Makbule Ana cezaevine konularak ihlal edilmiştir. Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak cezaevine konularak İstanbul Sözleşmesi ihlal edilmiştir. Biz ne pahasına olursa olsun İstanbul Sözleşmesi’ni fesh etmelerine izin vermeyeceğimiz, bir kez daha ifade ediyoruz ve tüm kadınlara bunun sözünü veriyoruz. 

Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz  

Bizler yaşamın her alanında kazanımlarımızı geri almak adına bu mücadeleyi büyüteceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Buradan iktidara bir kez daha seslenmek istiyoruz: Kadınların üzerinden elinizi çekin, gölge etmeyin, başka ihsan istemiyoruz sizden. Biz kadın mücadelesini, kadınların eşitliğini ve özgürlüğünü elde edene kadar bu mücadeleyi büyüteceğimize söz veriyoruz. Tüm kadınlara yolumuz açık olsun diyoruz. Serkeftin hevalno.

12 Temmuz 2020