Buldan ve Sancar Kadıköyde: Bugün yaşananlar Türkiye demokrasisine kara bir lekedir

Eş Genel Başkanlarımız Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile ittifak ve bileşen partilerimizin temsilcileri, milletvekillerimiz, yöneticilerimiz ve STK temsilcileri Kadıköy’de İstanbul İl Eşbaşkanımız Ferhat Encü ve tutsak ailelerine yapılan saldırıyı protesto etti. Burada açıklama yapan Buldan ve Sancar, şunları söyledi:

Buldan: Kadıköy'de yaşananlar Türkiye demokrasisine kara lekedir, İstanbul halkının iradesine tahammülsüzlüktür  

Değerli arkadaşlar diyeceğim, ancak yanımızda arkadaşlarımız yok. Değerli basın mensupları diyeceğim, ancak yanımızda basın mensupları da yok. Bugün yaşanan ablukanın Türkiye’nin demokrasisine, Türkiye’nin adaletine, Türkiye’nin hukukuna kara bir leke olarak geçtiğini ifade etmek isterim. Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi olan HDP’nin Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, PM ve MYK üyeleri, il ve ilçe örgütlerinden yöneticileri ve halk olarak; en demokratik hak olan yürüyüş ve gösteri başta olmak üzere bir açıklama yapılmasına dahi tahammülü olmayan iktidarın, AKP hükümetinin ve ondan emir alan kolluğun saldırısıyla ve ablukasıyla bir kez daha karşı karşıya kaldık. 

Dün burada İstanbul’da, bir yıla yakındır adalet arayan annelerin açıklamasına izin verilmedi. Adalet arayışındaki anneleri darp ederek gözaltına aldılar. Yine adalet arayışındaki annelerimizin yanındaki genç arkadaşlarımızı da darp ederek gözaltına aldılar. Dün burada İstanbul İl Eşbaşkanımız Ferhat Encü’yü yüzüne tokat atarak, darp ederek gözaltına aldılar. Ferhat Encü’ye yapılan haksızlık, hukuksuzluk sadece ona değil; İstanbul halkının iradesine, Roboski halkının iradesine, faili meçhullere ve yakınlarını kaybedenlere tahammülsüzlüğün bir göstergesiydi. Ferhat Encü’ye atılan tokat buzdağının sadece görünen tarafıydı. Dün burada sadece Ferhat Encü’ye değil annelere, genç arkadaşlarımıza ve halkımıza da saldırıldı. Darp edildiler, haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındılar.

Bu tokat Kürt halkına, Roboski halkına atılmıştır

Şunu ifade etmek isterim ki tam da Roboski Katliamının 11’inci yıldönümüne günler kala, bu abluka ve saldırı gerçekleşti. Bu tokadın sadece Ferhat Encü’ye değil aynı zamanda Roboski halkına atıldığını özellikle belirtmek isterim. Bu tokadı atanların bu ülkenin İçişleri Bakanından, bu ülkeyi yönetenlerden, iktidardan, AKP hükümetinden cesaret aldıklarını da çok iyi biliyoruz. Atılan tokat sadece bir tokat değildir; Kürt düşmanlığının bir göstergesidir, HDP’ye yapılan düşmanlığın göstergesidir. Demokratik siyasete yapılan haksızlığın ve hukuksuzluğun bir göstergesidir. 

Çok az kaldı gideceksiniz!

Ama onlara şunu da söylemek isterim; çok az kaldı gideceksiniz, yenileceksiniz! Roboski halkı sizin önünüzde diz çökmeyecek, size boyun eğmeyecek. İstanbul halkı size boyun eğmeyecek, size biat etmeyecek. Ne yaparsanız yapın demokratik siyaset hakkımızı kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bugün burada ablukaya alınmamız, İstanbul Kadıköy’de bugün yaşananlar demokratik siyasete darbedir. Bir partinin iki eş genel başkanından biri ilçe binasının içinde bekletilirken, diğeri binaya sokulmadı. İki saate yakındır dışarı çıkmama izin verilmedi. Mithat Sancar’ın içeriye girmesine izin verilmedi. Milletvekili arkadaşlarımız da ablukaya alındı, bizlerle bir araya gelmelerine izin verilmedi. 

HDP’ye alışacaksınız, HDP milyonların iradesidir

Halkımızın yanımıza gelmesine izin verilmedi. İl ve ilçe örgütlerinden arkadaşlarımız bir kez daha gözaltına alındılar. Bu yapılan HDP’nin demokratik siyasetine, siyaset yürütmesine yapılan bir darbedir. Asla kabul etmiyoruz. Alışacaksınız, HDP’ye alışacaksınız! HDP’nin demokratik siyaset yapmasına alışacaksınız. Biz bu ülkede milyonların iradesiyiz, milyonların oyunu alan bir siyasi partiyiz. Diğer partilere nasıl yaklaşıyorsanız, HDP’ye de aynı şekilde yaklaşmaya mecbursunuz. Bir kez daha şunu söyleyerek bitirmek isterim. Ferhat Encü İstanbul halkının iradesidir; ona atılan tokat hepimize atılmıştır, Kürt halkına atılmıştır, HDP’ye atılmıştır, Roboski halkına atılmıştır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Bugün burada oldukları için milletvekili arkadaşlarıma, ilçe ve ilçe yönetici arkadaşlarıma ve halkımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Yapılan ablukayı kınıyorum. Gözaltına alınan arkadaşlarımız bir an önce bırakılmalıdır.

Sancar: Kadıköy’de uygulanan abluka iktidarın korkusunun bir tablosudur

Sevgili halkımız diye seslenmeye başlayacağız, çünkü bu ses halkımıza, halklarımıza ulaşıyor. Bundan en ufak bir şüphemiz yok. Ablukalarınız, sansürünüz, zulmünüz bunu engelleyemez. Pervasız hukuksuzluğunuz bunu engelleyemez. Bu ses dalga dalga yayıldı, daha da yayılacak, büyüyerek bu düzeni değiştirecek. Bunu iyi bilmenizi isteriz. Bugün Kadıköy sokaklarında uygulanan bu ablukanın bir tek adı var: Korkunun tablosu. İktidarın korkusunun tablosudur bu.

Bu tablo çaresizliğin, zavallılığın tablosudur

“Korkunun tablosunu yapabilir misiniz?” diye sorarsanız, işte bu tablo korkunun tablosudur. Kararlı demokrasi mücadelesinden, inatçı ve ısrarcı özgürlük mücadelesinden korkunun tablosudur. Neden korkuyorlar? Çünkü bir suç imparatorluğu yarattılar. Bu suç imparatorluğuna karşı en etkili, en kararlı ve en tavizsiz mücadeleyi veren HDP’yi ve bileşenlerini, ittifaklarını engellemek istemelerinin nedeni bu tabloyu değiştirecek gücün burada olduğunu bilmeleridir. Bu tabloyu biz değiştireceğiz. Bu abluka halkın iradesine ablukadır, bu abluka adalete ablukadır, bu abluka hakikate ablukadır. İşte bu abluka düzenini değiştirmeye kararlı olduğumuz için sesimizi bastırabileceklerini sanarak bu baskıları devreye sokuyorlar. Dün burada İstanbul İl Eşbaşkanımız, önceki dönem Şırnak Milletvekilimiz Ferhat Encü’ye yönelik tokatlı saldırı da bu korkunun göstergesidir. Hukuksuzlukta dipsiz kuyuya düşmüş iktidarın, çaresizliğinin ve zavallılığının bir kanıtıdır. Burada adalet nöbeti tutan annelere, onlara destek için gelen gençlere yönelik saldırı da adalet mücadelesinden korkunun bir yansımasıdır.

Demokrasi ittifakı bu düzene son verecek

Korkunun ecele faydası yok. Bunu hepimiz biliyoruz. Emin olun iktidar da biliyor. Ne yapacağını şaşırmış durumda. Korkunun ecele faydası yok, ey iktidar sahipleri! Bu mücadele, bu kararlılık, bu inanç ve inat devam edecek; demokratik siyaset büyüyecek, demokrasi ittifakı yayılacak ve bu düzene son verecek. İstanbul’u faşizmin üssü, merkezi yapmaya çalışan iktidar şunu bilsin ki; İstanbul’dan Roboski’ye uzanan dayanışma ve ortak mücadele zinciri bu planları boşa çıkaracaktır. İstanbul’u fazişmin, otoriterliğin ve zulmün merkezi yapmak isteyenlere en güçlü cevabı halkların, demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi verecektir ve vermektedir. Bugün burada yapılan bu haksızlığın, bu hukuksuzluğun, bu zulmün hesabı önce sandıkta, sonra adalet önünde mutlaka sorulacaktır. Bu düzen değişecek; sandıkta hem o tokadın hesabı sorulacak hem bu zulüm düzenine en kuvvetli cevap verilecek.

Hiçbir şeye benzemez halkını satanların korkusu

Sözlerimi Nazım Hikmet’in dörtlüğüyle bitireceğim. “Neden bu korku?” sorusuna en iyi cevap odur. “Hiçbir korkuya benzemez halkını satanların korkusu…” İşte onlar korkuyorlar; biz halktan aldığımız cesaretle, haklılığımıza olan inancımızla yürüyüşümüzü sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Bu düzeni değiştireceğiz, hep birlikte değiştireceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın.

19 Aralık 2022