Buldan: Yaptığımız açıklamaların hedefi ittifak içindeki partiler değil AKP-MHP iktidarıdır

Yeşil Sol Parti, miting maratonunun startını Hakkari ve Silopi’de yaptığı mitinglerle verdi. Hakkari mitingine Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile Başak Demirtaş ve milletvekili adayları katıldı. Yağışlı havaya rağmen mitinge katılan binlerce kişi coşkuyla Yeşil Sol Parti lehine sloganlar attı. Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş’ın mesajını okurken, mitingde konuşan Buldan ve Akın ise şunları söyledi:

Hakkari halkı diz çökmemiş bir halktır

Merhaba Colemêrg, merhaba dayikên bi rûmet ciwanên xurt, gelê me yê hêja, gelê me yê Colemergê hûn bi xêr hatine, ser seran serçavan. Sevgili Hakkarililer, sizleri bu kararlı duruşunuzdan, bu coşkulu sahiplenmenizden ve bizleri görkemli bir şeklide karşılamanızdan dolayı kutluyorum. Biz sizinle gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz. İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız. Bir Hakkarili olarak, Hakkari’de doğmuş büyümüş bir siyasetçi olarak, Hakkari’nin direngen ruhuna direngen gençlerine ve kadınlarına sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum. Hakkari halkı cefakar bir halktır, fedakar bir halktır. Aynı zamanda direngen bir halktır. Bu kadar zulme, baskıya, ayrımcılığa ve kutuplaştırmaya rağmen, uygulanan güvenlik konseptine ve her türlü baskıya rağmen hiçbir zaman diz çökmemiş bir halktır.

Hedefimiz 3-0; yani demokrasi 3, faşizm sıfır

Şimdi bu direngenliği, bu coşkuyu, bu kararlılığı sandıklara taşıma zamanıdır. AKP-MHP iktidarına Hakkari’den ders verme zamanıdır. Hakkari 3-0 yapacak, bundan hiçbir kuşkumuz yok. Buraya gelirken arkadaşlarım bana “Hakkari’de vekil sayısı keşke 4 olsaydı, dördünü de çıkarırdık” diyorlardı. Şimdi hedefimiz 3-0; yani demokrasi 3, faşizm sıfır.

Bu iktidarın Kürt düşmanı bir iktidar olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kürt’e düşmanlıklarını hiçbir zaman saklamadılar. Kürt halkının dilini, kimliğini, değerlerini ve iradesini her zaman için hiçe saydılar. Seçtiğiniz belediye eşbaşkanlarını görevden alırken, onların yerlerine kayyımları atarken Hakkari halkının iradesini hiçe saydılar.

Hakkari AKP-MHP iktidarını tarihin çöplüğüne atacak

Ama Hakkari halkı her seçimde; yerel seçimlerde de genel seçimlerde de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kendisine yakışanı yapacak, kendi iradesine bir kez daha sahip çıkacak ve AKP-MHP iktidarını tarihin çöplüğüne atacak. Biz bugün ilk mitingimizi Hakkari’de yapmak istedik. Yağmurlu bir hava var ama yağmur berekettir, biz bereketimizle geldik. Bu bereket sandıklara yansıyacak. Kürt düşmanları şunu iyi bilsin ki; Kürtler kendisine zalimlik yapanlara, kendisini inkar edenlere her zaman için bir ders vermiştir. Kürtler bu dönemde AKP-MHP iktidarına kaybettirecek en büyük güçtür. 21 yıldır bu ülkeyi yönetiyorlar ve 21 yıldır yapmadıkları hukuksuzluk, haksızlık, usulsüzlük, hırsızlık kalmadı. Her türlü hukuksuzluğu yaptılar, talanı yaptılar. Gençlerin geleceğini çaldılar, kadınların yarınlarını çaldılar. Kürt halkının geleceğiyle oynadılar, savaş ve tecrit politikalarını bir halkın önüne anlayış olarak serdiler. Ama biz ne savaşı ne hukuksuzluğu ne de tecridi asla ve asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz.

Kürt sorununun çözümünün teminatı halkımızdır, Hakkari halkıdır

Tayyip Erdoğan geçenlerde Diyarbakır’a gitti. Belki kandırabileceğim birkaç Kürt bulabilirim dedi ama umduğunu bulamadı. Diyarbakır'da yine bize parmak salladı, hakaret etti. Bütün saldırılarını Diyarbakır’dan yaptı. Ne dedi? “Bu ülkede Kürt sorunu yoktur. Bu ülkede Kürt sorununun çözümünü biz gerçekleştirdik,” dedi. Kürt sorununu çözdüyseniz, bugün Kürtlerin dilini neden yasaklıyorsunuz? Kürtlerin iradesini neden cezaevine atıyorsunuz? Kürtlerin iradesinin yerine neden kayyım atıyorsunuz? Kürt halkına siyaset alanını dar etmeye çalışıyorsunuz. Kürt halkının oy verdiği partisine kapatma davası açtınız. Kürt sorununun çözümünün ve gelecekte çözüleceğinin teminatı halkımızdır, Hakkari halkıdır, Yeşil Sol Parti’dir.

AKP ve MHP birer tabela partisi haline gelecek

Bu ülkede Çözüm Süreci yaşandı. Tayyip Diyarbakır’da Çözüm Sürecini bizlerin bitirdiğini iddia etti. Her şeyin anbean hatırlandığı bir şeyi yine yalanla ve dolanla halka yutturmaya çalıştı. Herkes gerçeği biliyor. Çözüm Sürecinin bitiminde “Biz Çözüm Sürecini bitiriyoruz, buzdolabına koyuyoruz, derin dondurucudan çıkarmıyoruz” dedi. Bütün bunlara rağmen Kürtlerin demokraside, adalette, hakta, hukukta, barışta ısrarını bugün bir kez daha Hakkari halkı gösterdi. Ama bu süreç AKP ile değil önümüzdeki dönem tüm toplumsal kesimlerle, Türkiye haklarıyla, Türkiye’deki Kürtlerle Yeşil Sol’un öncülüğünde siyaset yapanlarla çözülecektir. Biz bunun müjdesini size veriyoruz. Ama bir müjde daha vermek istiyorum. Bu müjdeyi verirken çok sevineceğinizi biliyorum. AKP-MHP iktidarı başta başkanlık olmak üzere parlamentoda da bir tabela partisi haline gelecek. Bu seçimler bunun göstergesidir. Esnafın, çiftçinin, kadınların, gençlerin, farklı inançların, farklı mezheplerin ortak talebidir. Herkesin ortak kararlılığıdır. Onları göndereceğiz. Size söz veriyoruz; AKP ve MHP’yi göndereceğiz.

Oy pusulasında ağacı gördüğünüz an mührü ağacın altına basın

Şimdi Hakkari’de 3 değerli arkadaşımız buranın adayıdır. Vezir Parlak, Öznur Bartın ve Onur Düşünmez arkadaşımız Hakkari halkının iradesi olarak seçimlerde sizlerden oy isteyecek. Biz bugün bu 3 arkadaşımızın sizin adınıza parlamentoya gidişini görmek için buradayız. Ama farklı ve bağımsız aday olanlar şunu bilsin ki artık bu halkın sizin yalanlarınıza karnı tok. Gelin yol yakınken halkımızın iradesi neredeyse, halkımız nerede duruyorsa, Hakkari halkı kimi işaret ediyorsa siz de onu destekleyin ve onurunuzla bu mücadeleye katkı sunun. Umut ediyor ve diliyoruz ki yol yakınken bu yanlıştan dönersiniz. Diğer partilerden de aday olanlar var. Hakkari halkının diğer partilere 3-0 çekeceğinden hiç kuşkumuz yok. Biz sadece Hakkari’ye değil bu rüzgarı, bu atmosferi Türkiye’nin her yerine yaydık. Yeşil Sol’un bayraklarını her yerde dalgalandırıyoruz. Oy pusulasında ağacı gördüğünüz an mührü ağacın altına basın. Biz değiştirmeye kararlıyız, dönüştürmeye ve başarmaya kararlıyız. Başaracağımıza inanıyoruz ama bu değişim ve dönüşümün esas neferleri sevgili genç arkadaşlarım olacak. Sevgili gençler bu dönem milyonlarca genç ilk defa oy kullanacak. İlk defa kullanılacak oy her şeyden daha kıymetlidir. Sizin de kullanacağınız ilk oy Yeşil Sol’a gidecek ve bunda sizin de emeğiniz olacak.

Bu ortaklık faşizmin kaybetmesi üzerine kuruldu

Sevgili halkımız önemli ittifaklar gerçekleştirdik. Hem Kürdi ittifaklarımızla hem de Türkiye’nin batısındaki Emek ve Özgürlük İttifakımızla kararlı bir şekilde AKP ittifakını göndermeye karar verdik. Emek ve Özgürlük İttifakının bu mücadelede büyük bir emeği olacak. Söylediğimiz sözlerin, yaptığımız açıklamaların hedefi ittifak içindeki partiler değil; bizim tek bir hedefimiz vardır o da AKP-MHP iktidarıdır. Biz önemli bir mücadele ortaklığı gerçekleştirdik. Bu ortaklık faşizmin kaybetmesi üzerine kuruldu. Faşizmin kaybetmesi, Türkiye’ye demokrasinin gelmesi demektir. Cezaevindeki arkadaşlarımızın; Edirne’deki Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı’nın, Kandıra’daki Gültan ve Figen’in, Sincan’daki Sebahat ve Ayla’nın, bütün arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşacağı yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.

Parlamentoya 100’ün üzerinde arkadaşımızı göndermeyi hedefliyoruz

Emek ve Özgürlük İttifakı birlikte bu mücadeleyi yürütecek ve sonucu birlikte alacaktır. Türkiye’nin batısında da güzel bir hava, Yeşil Sol’un bütün renklerinin dalgalandığı iyi bir seçim atmosferi var. Onlar HDP’ye kapatma davası açtılar ama biz yollar ve çözümler yarattık. Yeşil Sol Parti’nin listelerinden seçime girme kararı aldık. Onlarda bu tür oyunlar varsa, bizlerde de halkımız ile birlikte yeni hamleler var. Bu hamlelerimizle parlamentoya 100’ün üzerinde arkadaşımızı göndermeyi hedefliyoruz. Bir kez daha altını çize çize ifade etmek istiyorum. Hakkari’de demokrasi 3, faşizm sıfır. Kazanacağımıza olan inancımız tamdır. Sizlerin bu iradesi ve cesareti ile 100’ün üzerinde milletvekilini parlamentoya göndermeyi garanti ediyoruz. Hepinizin yolu açık olsun. An serkeftin an serkeftin hevalno. An azadî an azadî hevalno. Birlikte kazanacağız.

İbrahim Akın: Hakkari tarihsel buluşmamızın ilk mitingini yapıyor

Sizleri saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Bu zor koşullarda, bu yağmura rağmen inançla ve kararlılıkla burada durduğunuz için bir kez daha sevgilerimi, saygılarımı iletiyorum. Hakkari tarihsel buluşmamızın ilk mitingini yapıyor. Bu tesadüfen yapılmış bir miting değil. Hakkari’de, Yüksekova’da, Şemdinli'de, Çukurca’da oluşturduğumuz tarihsel buluşma ile geleceğin yeni yüzyılını oluşturmaya çalışıyoruz. Burada bu irade var. Bu irade Türkiye’nin geleceğinin iradesi olacak. Sümbül Dağının altında, Yeşil Sol Parti’nin bayraklarının altında sizlerin kararlılığını görüyoruz. İyi ki varsınız iyi ki buradasınız.

Direnenler kazanacak ve Saray rejimi gidecek

Değerli halkımız çok söz kuruldu ama ben de birkaç şey söylemek istiyorum. Türkiye tarihinin en ağır, en zor ama aynı zamanda en umutlu seçimini yaşıyoruz. Bu seçimde yıllardır yaşadığımız yok sayılmayı, ötekileştirmeyi, kayyımı yok edeceğiz ve 14 Mayıs’ta yeni bir bahara geçeceğiz. Türkiye’de yüzyıldır yaşadığımız tarihin son 7 yılını çok ağır koşullarda yaşadık. Kayyım rejimi, her türlü inkarcı tek adam rejimi sürekli tek tek diyordu. Biz de onların karşısında bu ülkede her türlü kimliğin, inancın, dilin kullanılacağı çok kimlikli, çok kültürlü bir ülke vadediyoruz. 14 Mayıs’ta bunu gerçekleştireceğiz.

Sevgili gençler, sizler olduğunuz sürece, kadınlar olduğu sürece, bu onurlu mücadelenin temsilini yaptığınız sürece bu ülkede direnenler kazanacak ve Saray rejimi gidecek. Diyorlar ki bu ülkede Kürt sorunu yok. Bu ülkede Kürtlerin kendini özgürce ifade ettiğini söylüyorlar. Ben İzmir’de yaşıyorum. Geçenlerde 3 gün boyunca Diyarbakır’dan başlayarak Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman’ı dolaştım. Gördüğümüz manzara şu; bu ülkede açık bir ayrımcılık var, Kürtlere karşı özel bir düşmanlık var. Bu düşmanlık yok diyenlere biz buradan bir kez diyoruz ki çok net bir ayrımcılık var, Türkiye’de çok net bir Kürt sorunu var.

Savaş politikalarını bitirip barışı inşa edeceğiz

Ülkemizde birçok insanımız katledildi. En masum olanlardan biri Sertip Şen ve Tüzün İnce. Bunların hepsini siz yaşadınız, katledildiler. Sadece onlar mı? İzmir’de Deniz Poyraz katledildi ve biz bu seçimlerde bunların hesabını tek tek soracağız. Aynı zamanda bizim siyasi irademiz olan eşbaşkanlarımız olan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 7 yıldır rehin. Sadece onlar da değil aynı zamanda belediyelerimize kayyım atandı. Leyla Güven’i hiç unutmuyoruz. Onlar Kürt halkının iradesini temsil ediyorlar. Buradan onlara selam olsun, direnişin selamı olsun onlara.
Türkiye’de ağır bir ekonomik, toplumsal ve sosyal kriz yaşanıyor. Bu ülkenin bütçesinin 3’te biri yani 460 milyar Saray’ın savaş politikalarına ayrılmış durumda. Türkiye’de Kürt sorununun çözümüne bağlı olarak barışı tesis edeceğiz. Sizlerin iradesiyle 14 Mayıs’ta bu iktidar gidecek ve barış gelecek. Barışın gelmesi için de sizlerin sözü ve temsilcisi olarak güçlü bir şekilde Meclis’te 3’üncü Yolu inşa etmeye çalışıyoruz. 

Faşizmi göndereceğiz, demokrasiyi getireceğiz

Ülkemizde iki rejim kurulmak isteniyor. Bir taraftan bu rejimin devamı için her türlü kötülüğü yaptı AKP-MHP iktidarı, yetmedi yanlarına bütün kötülük düzeni içinde bulunanları aldılar ve onlarla beraber bu rejimi devam ettirmek istiyorlar. Biz bunları göndereceğiz. Birinci işimiz Saray rejimini bitirmek ama yetmez yeni bir şey kuracağız. Türkiye’de eşit, özgür ve demokratik bir cumhuriyeti inşa etmemiz gerekiyor. Onun için 3’üncü Yol diye bahsettiğimiz Emek ve Özgürlük İttifakını kurduk ve Yeşil Sol Parti altında ortak bir siyaset kurmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakını kurduk. Türkiye'nin bütün muhalifleri, kadınları, gençleri, Çerkesleri, Ermenileri, Türkleri, Kürtleri bir araya geldi bu rejimi bitirmek için. Yeni bir süreci kurmak istiyoruz. Biz yeni bir şey istiyoruz. Gerçek anlamda cumhuriyeti demokrasi ile buluşturmak istiyoruz. Faşizmi göndereceğiz, demokrasiyi getireceğiz. Son kez şunu söylemek isterim; bu seçim bizim için tarihi bir seçim. Ancak bu iktidar bütün kötülüklerle bir arada durmaya çalışıyor. 14 Mayıs’ta sandığa sahip çıkacağız. O ıslak imzalı oy pusulalarını alacağız. Gençlerimiz söylüyor, slogan atıyor; evet, oyumuz bizim onurumuzdur. Bu onurumuza sahip çıkacağız ve 15 Mayıs sabahı bu ülkede Newroz baharını siyasi baharla buluşturacağız. Halaylarımızla ve türkülerimizle yeni bir Türkiye’ye uyanacağız ve yeni Türkiye gerçekten barış içinde, gerçekten ortak bir vatanda demokratik bir ülke olacak. Bunun sözünü buradan Ankara’ya taşıyacağız. Var mısınız bunları göndermeye? Biz de buradan bir kez daha söylüyoruz; buradayız, tarihsel olarak bu görevimizi yerine getirmek için varız. An serkeftin, an serkeftin, birlikte başaracağız.

24 Nisan 2023