Buldan’dan Alevi kurumlarına ziyaret: Kimin adalete ihtiyacı varsa yanındayız

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve beraberindeki heyet “Herkes İçin Adalet” kampanyamız çerçevesinde İstanbul’da Alevi Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret etti:

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve beraberindeki heyet “Herkes İçin Adalet” kampanyamız çerçevesinde İstanbul’da Alevi Dernekleri Federasyonu'nu ziyaret etti. Alevi Dernekleri Federasyonu ziyaretinde konuşan Buldan, şunları söyledi:

Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Pir Celal Fırat:

Sayın başkanım, değerli milletvekillerimiz hepiniz hoş geldiniz, Alevi Dernekleri Federasyonuna şeref verdiniz. İçinde geçtiğimiz günler hızır günleri. Biz Türkiye halklarından sevgi, saygı ve dostluk ilişkilerinin daha çoğalmasını ve pekişmesini arzuluyoruz. Bu tür ziyaretler, birbirimize yabancı insanlar değiliz ama halklar ve topluluklar arasında güzel ilişkilere vesile olacağına da inanıyoruz.

Belediyelere atanan kayyımlar, HDP’ye yapılanlar biz Alevileri ciddi şekilde rahatsız ediyor

Türkiye’de gerçekten insanları ötekileştiren çok acı bir dil kullanılıyor. Bu topraklarda Hacı Bektaşlar, Yunuslar, Pir Sultanlar, Mevlanalar yetişmiştir. Bunların tamamı sevgiyi, hoşgörüyü dile getirdi. Yunus’un dediği gibi “biz kimseye kin tutmayız cümle alem birdir”, sözleri çerçevesinde Türkiye bu sevgi dilini almak zorunda, bunların söylevlerini topluma yansıtmak durumunda. Ama şuan maalesef özellikle sizlere karşı yapılan haksızlıkları görüyoruz. Belediyelere kayyım atanması, halkın iradesine saygı gösterilmemesi biz Alevileri de yoğun bir şekilde rahatsız ediyor. Toplumsal anlamda Alevilerin de sorunu var, demokratik bir düzen içinde bunların çözülebileceğine inanıyoruz. Kimsenin ötekileştirilmediği herkesin kendisini ifade edebildiği, oturup konuştuğu, muhabbet ettiği bir gelenek görenek yaşatılmasını arzu ediyoruz. Ama maalesef bu yaratılmıyor ve bu da gerçekten bizi çok rahatsız ediyor. Burada Alevi başkanlarımız var kurum başkanlarımız var. 

Pervin Buldan: Hükümet Garê’de yaşananların sorumluluğundan kaçamaz

Sayın başkan, değerli arkadaşlar heyetim adına size ve heyetinize teşekkür ediyorum. Bu kabulu gerçekleştirdiğiniz için hepinize sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz. Garê’de yaşamını yitiren 13 insana bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı dileğinde bulunuyorum. Bu katliamın sorumlularının bir an önce açığa çıkarılması için bir hakikat arayışına ihtiyaç olduğunu, hızlıca bunun açığa çıkarılması Türkiye toplumu üzerinde büyük etkileri olacağını belirtmek isterim. Hükümetin bu konudaki sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu katliamdan dolayı kim hesap verecekse mutlaka verilmelidir. Hükümetin bu sorumluluktan kaçamayacağının altını önemle çizmek isterim. 

Bu ülkede yaşayan bütün inançların ve farklılıkların özgürce yaşayabileceği bir ortam yaratılmalıdır

Hızır Ayı içerisindeyiz, ben Alevi yurttaşlarımıza öncelikle Hızır Ayı’nın bereket getirmesini diliyorum. Hepimizin Hızır’a olan ihtiyacını belirtmek isterim. Hızır hepimizin yardımcısı olsun, Allah hepimizin yardımcısı olsun. Alevilerin, Sünnilerin, bu ülkede yaşayan bütün inançların ve farklılıkların, inançlarını özgürce yaşayabileceğini, bunun gereklerini yerine getirebileceği bir ortamın olması gerektiğini ifade etmek isterim.

Alevilerin sorunları ve talepleri bizim de sorun ve taleplerimizdir

Biz bu ziyaretimizi HDP olarak son başlattığımız “Herkes için Adalet” kampanyası çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. 1 Şubat tarihinde siyasi partilere yaptığımız ziyaretlerle başlayan, 8 Şubat’ta startını verdiğimiz, Haziran ayına kadar devam edecek “Herkes için Adalet” kampanyası çerçevesinde Alevi kurumlarını ziyaret etmek, Alevi yurttaşların taleplerini dinlemek bizim en büyük görev ve sorumluluğumuz. Biz bu ülkede Alevi yurttaşların hangi sorunlarla karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Şuan ülkeyi yöneten AKP ve ortağının Alevi yurttaşlarımızın taleplerini dikkate almayan, onların taleplerini görmezden gelen tutumlarını biliyoruz. Alevilerin bugün içerisinde bulundukları ve yaşadıkları sorunların özellikleri HDP'nin sorunları olduğunu ve bu anlamda bir mücadele yürütüldüğünü de belirtmek isterim. Parlamentoda Alevi milletvekillerimizin sizlerin talep ettiği her konuyu Meclis gündemine taşıma, soru ve araştırma önergeleri verme görevi var. Alevi yurttaşların bunu bilmesini isterim. 

Cemevlerinin statüsünün belirlenmemesi, ibadet yeri olarak kabul edilmemesi Alevilere yapılan en büyük haksızlıktır

Alevilerin bu ülkede adalete ihtiyacı var. “Herkes için Adalet” dediğimiz zaman hiçbir ayrım yapmadan kimin adalete ihtiyacı varsa biz onların yanındayız. Alevi yurttaşlarımızın da gerçek bir adalete ihtiyacı var. Hükümetin sizlerin talepleri doğrultusunda cemevlerinin bir statüye kavuşturmaması, hala bir ibadet yeri olarak yasalarda tanımlanmaması Alevi yurttaşlarımıza yapılan en büyük haksızlıklardan bir tanesidir. Yine din dersleri çerçevesinde Alevi yurttaşlarımızın talepleri mutlaka okullarda dikkate alınmalıdır. Bu anlamda gerekli düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. Biz Alevi yurttaşlarımızın evlerinin kapısına çarpı işaretinin konulmasının ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. 

Dêrsim, Çorum, Maraş, Sivas başta olmak üzere bütün katliamlarının aydınlatılması için Hakikatler Komisyonu kurulmalı

Geçmişte yaşanan katliamların; Dêrsim Katliamı’nın, Maraş, Sivas, Çorum katliamlarının halen belleklerde taze olduğunu biliyoruz. Bunların çözüme kavuşturulmaması, bir hakikate kavuşturulmaması, katliamların gerçekleştirenlerin yargılanmamış olması Türkiye tarihinde kabul edilemez bir durumdur. Biz bu katliamlar başta olmak üzere bu ülkede yaşanan bütün katliamların bir an önce açığa çıkarılması için bir Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun acilen kurulmasını istiyoruz. Başta Aleviler olmak üzere, Kürtler, Ermeniler, Süryaniler ve bu ülkede yaşayan bütün farklılıkların geçmişte yaşadığı acıların mutlaka açığa çıkarılması, sorumluların yargılanması gerektiğini özellikle belirtmek isterim. 

Her türlü zulümle, zalimlikle, her türlü şiddet ve faşizmle karşı karşıyayız

Son dönemlerde cemevlerine güvenlik güçlerinin yaptığı baskınlar sonucu cenazelerin kaçırıldığını, Alevilerin kendi cenaze ritüellerini bile istedikleri şekilde yerine getiremediği ve taziyelerini kuramadığına tanıklık ettik. Bugün Alevilere ne yapılıyorsa aynısı Kürtlere de yapılıyor. Kürtlere ne yapılıyorsa diğer kesimlere de aynısı yapılıyor. Bu ülkede farklılıkları zenginlik olarak görmeyen bir anlayış var. Her türlü zulüm ve zalimlikle, her türlü şiddet ve faşizmle karşı karşıyayız. Biz gerçek anlamda bir adalet istiyoruz. Bu faşizme karşı eğer bir şeyler yapmak gerekiyor. Herkesin birlik olması, mücadelede ortaklaşması ve adaleti hep birlikte haykırmasının önemli olduğunu belirtmek isterim.

Demirtaş ve Yüksekdağ bir an önce serbest bırakılmalı

Bugün adalet 82 milyona lazımdır. Adaleti bu ülkede elbette en kısa sürede getireceğimize inanıyoruz. Çünkü biz bunun mücadelesini veriyoruz. Cezaevlerinde olan arkadaşlarımızın da adalete ihtiyacı var. Haksız ve hukuksuz bir şekilde rehin alınan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere bütün arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüğüne kavuşması da gerçek bir adaletle bağlantılıdır. Bu buluşmanın önümüzdeki günlerde de tekrarlanmasını istiyoruz. Bu buluşma çok kıymetli bir buluşmadır. 

18 Şubat 2021