Buldan’dan iktidara cevap: Kendinizden başka kimseye yaşam hakkı tanımadınız

Yeşil Sol Parti seçim çalışmaları kapsamında, Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur Muğla ve Aydın’da yapılan mitinglere katıldı. Heyete Aydın’da TİP Genel Başkanı Erkan Baş da dahil oldu. Muğla’da büyük bir araç konvoyuyla karşılanan ve Bodrum’da halk buluşmasında konuşan Buldan ve beraberindeki heyet, daha sonra Aydın’a geçti. 

Aydın’da toplanan binlerce kişi Yeşil Sol Parti lehine sloganlar attı. Hakkari’nin ardından Aydın’da da alandaki kalabalığın “Gayet tabii, kudretlidir durumumuz” pankartı açması dikkat çekti. 

Ebru Günay: Hakkımız olanı almaya, Aydın’da kazanmaya geldik

Burada katılımcıları selamlayan Aydın Milletvekili Adayı Ebru Günay, coşkulu kalabalığa yaptığı konuşmada, “Selam olsun sizlere, selam olsun direnenlere. Hakkımız olanı almaya, Aydın’da kazanmaya geldik. Bizler buradayız, değiştirmeye geldik. Bizler kadınlar ve gençler olarak değiştirmeye geliyoruz. AKP’nin yalan talan politikalarına karşı çıkmak için buradayız. Selam olsun sizlere, selam olsun direnenlere. Selam olsun emek veren herkese. “Jin jiyan azadî” sloganıyla direnmeye devam edeceğiz. Birlikte direndik, birlikte başaracağız” dedi. 

Erkan Baş: Biz Kürt halkının onurlu direnişinin bilincindeyiz

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, dün tepkilere neden olan açıklamaya da göndermede bulunarak, “Biz HDP’nin ve Kürt halkının yaşadığı, çektiği sayısız eziyete rağmen fedakarca ve inatla yürüttüğü onurlu direnişinin bilincindeyiz. Biz her zaman bu iradenin yanı başında olacağız. Bu onurlu mücadeleyi büyütmek, zafere taşımak için bugün buradayız yan yanayız. Sonuna kadar da beraber yürüyeceğiz. Esas olan yoldaşlıktır, büyük bedeller ödenen bu mücadelenin zafere ulaşmasıdır. Biz zafere inanıyoruz ve bu zafer ancak ve ancak Kürt halkıyla Türk halkının ortak mücadelesiyle mümkün olabilir” dedi. 

Daha sonra sözü alan İbrahim Akın şunları söyledi: 

Akın: Saray hamlelerimizle titremeye başladı, paniklediler

Aydın halkı hoş geldiniz. Aydın candır, dosttur, hevaldır. Hevalno hun bi xêr hatin serseran ser çavan hatin.

Aydın’da çok çalıştık, birlikte çok mücadele ettik, bu sokakları sizlerle birlikte çok dolaştık. Onurlu insanlara, dostlarımıza buradan selamlarımızı ve sevgilerimizi gönderiyorum. Türkiye tarihi bir seçim yaşıyor. Bu seçim sadece Türkiye’nin kendi tarihi bakımından değil, Ortadoğu coğrafyası ve dünyadaki gelişmeler bakımından önemli bir değişimin adresi olabilir. Bunun iradesi, temsiliyeti sizlerde var. 

Bugün meydanlarda bizimle ilgili kötüleme yapan Saray rejiminin temsilcileri korkmaya başladılar, telaşlandılar, paniklediler. Hele de dünkü açıklamamız sonrası. Bir oy Kemal Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol Parti’ye dediğimizde Saray titremeye başladı.

Nasıl ki sizi 31 Mart’ta yendiysek, şimdi de Saray’dan indireceğiz

Bugün meydanlardan korkularını dile getiriyorlar. Onlar bizim gücümüzü iyi biliyorlar. Nasıl ki 31 Mart seçimlerinde kaybettirdiysek, şimdi de onları Saray’dan indireceğimizi iyi biliyorlar. Onun için saldırıyorlar bize. Ama sökmez! Her türlü oyununuzu oynadınız, numaranızı yaptınız, tuzağınızı kurdunuz ama tuzaklarınızı bir bir boşa çıkardık. HDP’yi kapatmaya çalıştınız ama biz işte Yeşil Sol Parti çatısı altındaki 17 parti bu ülkenin bütün emekçilerini, kadınlarını, gençlerini topladık ve sizin iktidarınızı indireceğiz.

14 Mayıs’tan sonra halkın devleti halk için çözüm üretecek

Direne direne kazandık, direne direne yeni cumhuriyeti kuracağız. Bu cumhuriyetin hiçbir zaman demokrasiyle buluşmadığını biliyoruz. Her türlü kötülüğü yaşadığımızı biliyoruz. Artık 14 Mayıs sonrası yeni bir dönem başlayacak. Demokrasi, özgürlük ve barış gelecek. Herkes onurlu bir insan gibi yaşayacak. Halkın devleti halk için çözüm üretecek. Depremde gördük insanlarımız “Devlet nerede?” diye bağırdığında devlet yoktu yanlarında. Onların yanında dostları, arkadaşları, dayanışma güçleri vardı. Bütün sol devrimci güçleri vardı. Ama AKP iktidarı 3 gün bekledi. Şimdi diyorlar ki yine biz kurtarırız. Hadi oradan sende! Sen insanların en güç zamanında orada yoktun, şimdi mi aklına geldi? 

En az iki vekili Ankara’ya gönderecek, 2018’in intikamını alacağız

Tarihi dönemden geçiyoruz ve 14 Mayıs’ta başka bir cumhuriyetin inşası için sizlerle birlikte mücadele vereceğiz. Çok basit; sandığa gideceğiz ve hep birlikte Yeşil Sol Parti’nin oylarını çıkaracağız ve onları göndereceğiz. Aydın’a gelen Ebru Vekilim zaten vekildi. Ebru Vekil buraya bir vekil daha Ankara’ya götürmek için geldi. Var mısınız bir vekil daha göndermeye? Zafer iki. Bu zaferi mutlaka çıkaracağız. 2018 seçimlerinde burada Ferhat Tunç ile beraber miting yaptık. Ferhat Tunç’un vekilliğini kaybettirdiler. Her türlü itirazımıza rağmen oylarımız tekrar sayılmadı. Bu kez sizin desteğiniz sayesinde ikisini de alacağız. 2018’in intikamını da alacağız. Aydın Ovasını, onu yağmalayan ve talan eden Saray rejiminden kurtaracağız. Bunlar sadece insanlığa karşı değil doğaya ve doğada yaşayan her canlıya karşı suç işlediler. Hep beraber bir suç örgütü oldular ve suç örgütünün temsilcilerini kurtarmak için bakan yapmaya çalışıyorlar. Bakan da olsanız kurtulamayacaksınız. Bu halk size hesabı sandıkta soracak. Buradayız, birlikte başaracağız. 

Buldan ise şunları söyledi:

Buldan: Hepimiz tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız: Bu zulme son vermeye az kaldı

Merheba gelê me hêja, dayikên heja, ciwanên xurt hun bi xêr hatin serçavê min serê min. Sevgili Aydınlılar, Aydın’da yaşayan değerli halkımız, hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Bu alanı dolduran binlerce arkadaşımıza, kız kardeşime ayrı ayrı selamlarımı ve sevgilerimi gönderiyorum. 

Gittiğimiz her yerde, her buluşma ve mitingimizde aynı coşku kararlılık ve irade var. Ben buraya Hakkari’den, Van’dan, Muş’tan, Bitlis’ten geldim. Oradaki sevgiyi ve coşkuyu getirdim. Orada yaşayan halkımızın selamlarını getirdim sizlere. Gittiğimiz her yerde bu coşkunun, bu moralin, bu kararlılığın sandıklara yansıyacağından hiçbir şüphemiz ve kaygımız yok. İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız. Tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız. Türkiye’nin kaderini değiştirecek olan seçim sürecindeyiz. Sayılı günler kaldı. Geleceğimizi belirleyeceğiniz; baskıya, inkara ve şiddete dur diyeceğiniz; AKP-MHP ittifakının 21 yıldır bu ülke halkına, Türklere, Kürtlere, kadınlara, gençlere reva gördüğü yaşam biçimini değiştireceğiniz 14 Mayıs’a az kaldı.

Yeşil Sol’un altına mührünüzü vurun ve ülkenin geleceğine katkı sunun

21 yıldır bu ülkede zulümden ve inkardan başka bir şey görmedik. Bu ülke halklarının, başta Kürtler olmak üzere tüm Türkiye halklarının geleceği bizim için esastır. 14 Mayıs’ta sizler konuşacaksınız, tercihi sizler yapacaksınız. Söz sizin, karar sizin, mühür sizin. Yeşil Sol’un altına mührünüzü vurun ve ülkenin geleceğine katkı sunun. Adaylarımızın sizin temsilciniz olarak parlamentoda görev yapmasını istiyorsanız o zaman tercihinizi Yeşil Sol’dan yana yapın. Bu tercih sadece bir vekil tercihi olmayacaktır; bu tercih aydınlıkla karanlık, savaşla barış, demokrasiyle faşizm arasında olacaktır. Biz inanıyoruz ki Türkiye halkları bu tercihi Aydın’dan başlayarak Yeşil Sol’un bayraklarını ve rengini bütün ülkeye yayarak gerçekleştirecektir. Bundan hiçbir kuşkumuz yok.

Kürtler başta olmak üzere AKP gibi olmayan kimseye yaşam hakkı tanımadınız

AKP'nin 21 yıldır ülkeyi nasıl yönettiğini biliyoruz. Bu ülkede hiçbir insan artık geleceğine güvenle ve huzurla bakamıyor, yarınlarının hesabını yapamıyor. Kadınlar markete gidip alışveriş bile yapamıyor. Zamlardan dolayı insanlar pazara gidemiyor. Çocuklar okula aç gidiyor, aç dönüyor. Öyle bir Türkiye yarattılar ki kendi yandaşları ve çeteleri dışında kimseye yaşam hakkı tanınmıyor. Bugün onlardan bir tanesi şöyle bir laf kullanmış. Demiş ki: “21 yıldır bu ülkeyi yönetiyoruz, hiç kimsenin yaşam hakkına müdahale etmedik”. Siz Kürtlerin yaşam hakkına, kadınların ve Alevilerin yaşam hakkına müdahale ettiniz. Türkiye'de kendinizden başka kimseye yaşam hakkı tanımadınız. AKP gibi düşünmeyene yaşam hakkı vermediniz. Kürt halkının nefes almasını bile engellediniz. Elinizden gelse Kürtlere ‘nefes bile almayın’ diyeceksiniz. Bu mudur yaşam hakkı? İşte şimdi bu iktidarı, zihniyeti değiştirmek bizim boynumuzun borcudur.

Bir yüzükle geldiler; şimdi yüzüklerin, yüzsüzlüklerin, talanın efendisi oldular

Recep Tayyip'in bir sözü var. Bütün mitinglerde söylüyorum, burada da söyleyeyim. İktidara geldiklerinde parmağındaki yüzüğü gösterip "Tek servetim parmağımdaki yüzük" demişti. Şimdi yüzüklerin efendisi oldular. Sadece yüzüklerin efendisi değil yüzsüzlüklerin, talanın, inkarın efendisi oldular. Ve bugün ülkeyi bu hale getirdikleri için artık toplumun yüzüne ve karşısına çıkacak durumları kalmadı. Dikkat ederseniz AKP hiçbir yerde dolaşmıyor, hiç kimseden gidip oy istemiyor. Tek yaptıkları televizyonlara çıkmak. Çünkü bütün basın onların emri altında çalışıyor. Medyasıyla, yargısıyla ve devletin bütün gücünü kullanarak bu ülkeyi yönettikleri için halkın bugün yaşadıkları sorunlardan haberdar değiller.

Tencere kaynamıyorsa elbette sorun var

Saray’ın pencerelerinden Aydın halkının ne yaşadığını göremezler. Oradan bakınca Türkiye pembe bir tablodur. Bugün halkımız soğana patatese gelen zamları eleştirdiği zaman karşı çıkıyorlar. Halkın patates ve soğanla sorunu yok, diyorlar. Halkın bir geçim sorunu var. Patatesle soğanla elbette sorunu var. Bir evde tencere kaynamıyorsa, insanlar açlık ve yoksullukla terbiye ediliyorlarsa bir sorun var. Ama bizim bir sorunumuz daha var, o da AKP-MHP iktidarıdır. Onları gönderene kadar bize rahat yok.

Öğretmenim aradı ve “Bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol Parti’ye” dedi

Aydın halkı bu tercihini iyi yapacak. Ama size bir anekdot anlatmak istiyorum. Benim burada bir öğretmenim var. Benim öğretmenim Aydın’da yaşıyor. Hakkari lisesinde İngilizce öğretmenliği yapan öğretmenim beni aradı. Dedi ki senin katılacağın mitinge ben de katılacağım. Dedi ki, “Siz fekadarlık yapıyorsunuz. Eğer siz bir fedakarlık yapıyorsanız biz de fedakarlık yapacağız. Bir oy Yeşil Sol’a bir oy Kılıçdaroğlu’na vereceğiz” dedi. Ben öğretmenimin ellerinden öpüyorum. Bütün Aydın halkının onun gibi düşündüğünü biliyorum. Aydın halkı bu sefer “Bir oy Yeşil Sol’a, bir oy Kılıçdaroğlu'na” diyerek AKP-MHP iktidarını gönderecek. 

Sorunları çözmek için Yeşil Sol Parti’yi güçlü bir şekilde parlamentoya göndermeniz gerekiyor

Selahattin Demirtaş’a, Figen Yüksekdağ’a, Gültan Kışanak’a, Ayla Akat Ata’ya ve cezaevindeki bütün arkadaşlarımıza elbette ki özgürlük diyoruz. Bütün bunların gerçekleşmesi için de parlamentoya güçlü bir şekilde girmemiz gerekiyor. Değişimin ve dönüşümün anahtarı sizdedir. Bu anahtar öyle bir anahtar ve güç olacak ki parlamentoda çözmediğimiz hiçbir sorun ve konu kalmayacak. Türkiye'nin yaşadığı ekonomik ve sosyal bütün krizleri çözmek için sizlerden oy istiyoruz. Ancak bir şey daha ifade etmek isterim. Kadın temsiliyeti önemlidir Aydın’ı kadınların temsil etmesi için Yeşil Sol Parti adaylarının mutlaka parlamentoya gitmesi gerekiyor. “Jin Jiyan Azadî, Dîsa jin dîsa jiyan” demek için kadın arkadaşlarımızı parlamentoya göndermemiz gerekiyor. Şimdiden hepinize başarılar diliyorum. Yolumuz açık olsun. An serkeftin an serkeftin, an azadi an azadî

29 Nisan 2023