Bütçe Buluşmalarımızda konuşan esnaf, çiftçi, halk çözüm istiyor

Bütçe Buluşmalarımızın startını Ekonomi, Ekoloji ve Emek komisyonlarımızla birlikte Ağrı'dan verdik. Heyetimiz buluşmalar kapsamında Ağrı’da gençlerle, esnafla, hayvancılık ve besicilik yapan yurttaşlarla ve çiftlerle bir araya gelerek sorunlarını ve bütçe taleplerini dinledi.

Gençler: İş var diyenler gelsin burada konuşsun!

Heyetimiz, her üç gençten ikisinin işsiz olduğu Ağrı’da gençlerle buluştu. Gençlerle yapılan buluşmada konuşan bir genç; “İş var diyenler gelsin burada konuşsun. 7 kardeşiz, hepimiz işsiziz. İş arıyoruz bulamıyoruz. İŞKUR’a gidiyoruz, bizi erteliyorlar, alım yok diyorlar. Bu ülkenin vatandaşları olarak, gençler olarak çok zor durumdayız. Psikolojik olarak da zor, böyle yaşamak da zor…” diye konuştu. Gençler en büyük sorunlarının işsizlik olduğunu ve çözüm beklediklerini söyledi.  

Esnaf: Geçen sene aynı kazağı 25 liraya satıyordum!

Çarşı ve pazar yerlerindeki esnafla da buluşan heyetimiz burada esnafın sorunlarını not aldı. Bir konfeksiyon esnafı, “Geçen seneyle bu sene arasında bile dağlar kadar fark var. Daha vergimizi bile ödeyemedik. İş de yok. Sattığım en ufak bir parça bile 50 lira. Gariban çocuğuna 50 liralık kazak giydirebilir mi? Geçen sene aynı kazağı 25 liraya satıyordum.” dedi. Yüksek enflasyon ve halkın alım gücünün tükendiği yönündeki vurgu esnafla buluşmalarda öne çıktı.  

Çiftçiler: El ele baş başayız

Ardından şeker pancarı tarlasında işçileri ziyaret eden heyetimiz, yükselen girdi maliyetleri ve çiftçi borçları konusundaki sorunları dinledi. Mazot ve gübre fiyatlarının % 300’ün üzerinde zamlandığından yakınan çiftçiler; “Kooperatife borcumuz var, borcumuza faiz işliyor. Maliyetler kurtarmıyor, zarar ediyoruz. Bir de bize 'yardım' diye erzak kolisi veriyorlar... El ele baş başayız.” sözleriyle yaşadıkları durumu anlattı.  

Bütçe Buluşmalarının startını Ağrı’dan veren heyetimiz; İstanbul, Mardin ve Ankara’da toplumsal kesimlerle, meslek grupları ve STK’larla bir kısmına Eş Genel Başkanlarımızın da dahil olacağı buluşmalar gerçekleştirecek.

9 Ocak 2021