Bütün avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyoruz

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

Türkiye’de binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü’nü ağırlaşan sorunlar, artan saldırılar, bütün ülkeye dayatılan derin hukuksuzluklar içerisinde karşılamaktadır. Geçmişten günümüze avukatlık mesleğine karşı farklı biçimlerde saldırılar ve müdahaleler yapılmış, bu müdahaleler mevcut iktidar tarafından bugün de devam ettirilmektedir. Ülkenin dört bir yanında birer apartman dairesi sayılabilecek alt yapısı ve fiziksel koşulları yeterli olmayan onlarca hukuk fakültesi açılmasından tutun CMK ücretlerinin düşük olmasına, ikinci baroların açılmasından tutun birlikteki delege sayılarının belirlenmesine kadar tüm hukuksuzluklar bu kapsamda yapılmıştır. Meslek onuru ve prestiji ayaklar altına alınmaya çalışılan avukatlar, iktidarın amaçları doğrultusunda, mesleki faaliyetlerini dahi yürütemeyecek koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmıştır. 

Tüm muhaliflere düşman hukukunun uygulandığı, uluslararası sözleşmelerin gece yarısı kararnameleriyle yürürlükten kaldırıldığı bir dönemde hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatlar da hukuk dışı yöntemlerle baskı altına alınmaktadır.  AKP iktidarı döneminde, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar itibarsızlaştırılan ve hedef haline getirilen avukatlar; adliyede, gözaltı merkezlerinde, cezaevlerinde ve mesleklerini icra ettikleri her alanda, bir taraftan tüm zor aygıtlarıyla iktidarın geliştirdiği saldırılara karşı direnirken öte taraftan iktidarın dilinden, söyleminden ve eyleminden cesaret alan sivil güruhların saldırısına uğramakta, darp edilmekte, katledilmektedir. Fiziki ve psikolojik saldırılar ile birlikte siyasi iktidarın basiretsiz politikaları sonucu yoksullaştırılan avukatlar intihara sürüklenmektedir.  

Elbette avukatlar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk düzeninin iktidarın dilediği şekilde dizayn edilmesine izin vermeyecektir. Bu itibarla geçmişten bugüne insan hakları için mücadele eden, adil yargılanma hakkı için ölüm oruçlarına yatan, barış istediği için faili meçhullere karışan, hapsedilen, yaralanan, ruhsatları gasp edilmek suretiyle mesleksizleştirilen tüm avukatların Avukatlar Günü'nü, mücadele azmi ve dayanışma ruhu ile kutluyoruz. 

Ümit Dede
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
5 Nisan 2022