Büyük Gemlik Yürüyüşü engellemelere rağmen başladı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve partimiz tarafından “Tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla yapılan Büyük Gemlik Yürüyüşü birçok ilde başladı.

Abdullah Öcalan üzerinde süren tecridin kaldırılarak demokratik çözüme imkan tanınması talebiyle yapılan Büyük Gemlik Yürüyüşüne katılmak için Amed, Serhad ve Çukurova Bölgesindeki illerde bir araya gelenler gün içinde konuya ilişkin yaptıkları açıklamaların ardından yola çıkmak istedi. Serhad illeri Van’da, Amed bölgesindeki iller ise Amed koluyla birleşerek yürüyüşe katılmak için hazırlıklarını tamamladı. Ancak pek çok ilde yürüyüşler engellendi. Yürüyüşlerin engellendiği hemen hemen bütün illerde yurttaşlar polisin engelliyle karşılaşırken, araçlar da bağlandı. Engellemelere rağmen, sokağa çıkan binlerce insan yasağı protesto ederek tecridin kaldırılmasını istedi. Yapılan yürüyüşlerde tecrit karşıtı sloganlar atıldı ve barışın önünün açılması için İmralı’nın kapılarının açılması istendi. Amed'de yapılan açıklamaya ve açıklama sonrası yürüyüşe geçen yurttaşlara saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. 

Adana ve Mersin'de de yürüyüşe katılmak isteyenlerin araçları bağlandı ve kitle engellendi. Bunun üzerine Çukurova'da kitle sokağa çıkarak engellemeleri protesto etti ve yürüyüşlerle tecridin kaldırılmasını istedi. 

Ege ve İç Anadolu illerindeki yürüyüş katılımcıları akşam saatlerinde yola çıkacak. Marmara Bölgesi yarın Gemlik’e doğru yola çıkacak. İstanbul kolu yarın (12 Haziran Pazar) saat 13:00’te yürüyüşe katılmak için Kadıköy’de buluşacak. Bursa’da ise ilgili kurumlar Büyük Gemlik Yürüyüşçülerini karşılamak için hazırlıklarını sürdürüyor.

11 Haziran 2022