CMK, IŞİD’liye ayrı HDP’liye ayrı uygulanıyor

5 Haziran 2015 tarihinde partimizin Diyarbakır mitingine yapılan saldırıda beş insanın hayatını kaybetmesine ve yüzlercesinin yaralanmasına sebep olan saldırı sonrasında açılan davada suçüstü yakalandığı savcılık makamınca da iddia edilen sanık Burhan Gök, 25 Temmuz 2017 tarihinde yargılandığı mahkemece tahliye edilmiştir. 

Yargılandığı dosyada “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, nitelikli öldürme, nitelikli öldürmeye teşebbüs, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” suçlarından yargılanmakta olan Burhan Gök, herhangi bir adli kontrol kararı verilmeksizin tahliye edilmiştir. 

Müdahil avukatlarının tahliyeye itirazları ise mahkeme tarafından "sanığın tahliyesine itirazın mümkün olmadığı" gerekçesi ile ret edilmiştir. 

IŞİD sanığı Burhan Gök’e CMK’nın açık hükmü uygulanmıştır. Ancak aynı hüküm HDP’li vekillere uygulanmamıştır. 

Vekillerimiz İdris Baluken, Besime Koca, Ferhat Encü, Ayhan Bilgen ve şimdi tutuksuz yargılanan Meral Danış Beştaş, haklarındaki tahliye kararlarına savcıların itiraz etmeleri neticesinde yeniden tutuklanmışlardır. Milletvekillerimize uygulanan bu hukuksuzluğa itiraz edilmiş, ancak mahkemeler HDP’li milletvekillerini tekrar tutuklayabilmek için ceza usul yargılamasını askıya alarak hüküm kurma yoluna gitmişlerdir. 

Bağımsız ve tarafsız olması gereken yargı, HDP’li milletvekillerine Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndan farklı bir usul uygulamaktadır. Soruyoruz: Sanığın tahliyesine itiraz CMK’da düzenlenmemiş ise, milletvekillerine hangi gizli usul, kimlerin direktifleri neticesinde uygulanmaktadır?

Milletvekillerimize uygulanan bu hukuk dışı usulü, yargı makamlarının bu hukuk dışı tutum ve kararlarını kabul etmemiz mümkün değildir. CMK’nın aynı maddesi HDP’li milletvekillerini tutuklama, IŞİD sanıklarını ise tahliye etme gerekçesi yapılmaktadır. 

Siyasi olarak bağımlı ve taraflı davranan yargı, kimilerini aklama, kimilerini ise cezalandırma aracı haline getirilmiştir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Yargı makamlarını bir an evvel tarafsız ve bağımsız hareket etmeye, yasaları ayrım yapmaksızın herkese eşit uygulamaya çağırıyoruz. 

Ayşe Acar Başaran 
Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Batman Milletvekili
28 Temmuz 2017