DEDAŞ önünde açıklama yaptık: DEDAŞı zulüm politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz

DEDAŞ'taki işten çıkarmalara ilişkin Parti Sözcümüz Ebru Günay, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Yeşil Sol Parti Milletvekillerinin katılımıyla açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan Bayındır şunları söyledi: 

DEDAŞ 45 derece sıcaklıklara varan kentlerde insanlarımızı mağdur ediyor 

Değerli basın emekçileri, değerli arkadaşlar biz bugün burada Urfa  DEDAŞ Elektrik Dağıtım binasının önündeyiz. Sizler de biliyorsunuz ki uzunca bir süredir elektrik dağıtım merkezi olması gereken bir yer bugün Urfa halkına zulüm dağıtan bir merkez haline dönüşmüş durumda. Başta işçilerimiz, üreticilerimiz ve halkımıza yönelik, halkımızın ödeyemeyeceği faturalarla halkımızı mağdur eden, 45 derece sıcaklıklara varan kentlerde insanlarımızı, üreticilerimizi, esnaflarımızı mağdur eden DEDAŞ’ın önündeyiz. Bugün Urfa, Batman, Diyarbakır, Mardin başta olmak üzere onlarca ilde DEDAŞ işçileri kendi haklarını korumak için grevdeler. Bizler de DEDAŞ’ın halkımıza ve üreticilerimize yaptığı bu baskı politikalarını teşhir etmek ve DEDAŞ’ı bu baskı politikalarından halka yönelik gördüğü bu zulüm politikasından vazgeçmek için buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. 

DEDAŞ işçilere yönelik uyguladığı zulüm politikasından vazgeçmeli! 

Onlarca işçisinin sendikal hakkını ve maaş zammını engelleyerek insanca çalışabilir ve yaşanabilir bir  yaşam koşullarını engelleyen DEDAŞ’ı uyarıyız; artık bu baskı ve zulüm politikasından vazgeçin! Bölgenin neredeyse her kentinin 50 derece sıcaklığa vardığı böylesi bir mevsim koşullarında halkın öfkesini üzerine çekiyorsunuz. Her koşulda ve her şekilde başta DEDAŞ işçilerinin haklarının güvence altına alınması için ortaya koymuş oldukları çaba ve eylemin yanındayız. DEDAŞ’ı uyarıyoruz; halka, çiftçilerimize ve üreticilerimize yönelik uyguladığınız politikalardan derhal vazgeçin! 

DEDAŞ bu topraklarda zulüm şirketine dönüşmüştür

Ebru Günay ise şunları söyledi: 

DEDAŞ, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Batman’da halka çöreklenmiş, halkın elektrik ve suyunu gasp eden şirket haline gelmiştir. Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu kentlerde yazın elektrik kesintileri gerçekleştirerek, ekonomisinin tarıma dayandığı kentlerde elektrik kesintileriyle tarlaların sulanmasını engelleyerek, çiftçinin emeğini gasp ederek, yıllardır bu topraklarda zulüm şirketine dönüşmüştür. Biz bu şirketin bir yandaş şirket olduğunu biliyoruz. Halkı ve çalışanlarının hakları yerine, yandaşın haklarını koruyan iktidar bir kez daha patronların yanında durduğunu göstermiştir. Günlerdir DEDAŞ çalışanları eylemdeler. Eylem gerekçeleri; asgari çalışma koşullarının düzeltilmesi, maaşlarının asgari ücretin üzerine çıkarılması, özlük haklarının tanınması, neredeyse cumartesi ve pazar dahil olmak üzere tüm tatil günlerinde çalıştırılmamasını talep ediyorlar. 

Emek sömürüsüne karşı işçilerin yanındayız

DEDAŞ, Urfa milletvekilimiz Ferit Şenyaşar’ın işçi arkadaşlarımızla dayanışması esnasında yanında duran emekçi arkadaşlarımızı Kod 49 ile işten çıkarma tehdidinde bulunuyor.  En hafif tabiriyle DEDAŞ’ın yaptığı ayrımcılıktır, yandaşlıktır. Ne olursa olsun, bizler, her bir vekil arkadaşımız, partili arkadaşımız, haksızlığın, zulmün, emek sömürüsünün yanında haklının yanında, mazlumun yanında durmaya devam edeceğiz. Hiçbir baskı ve tehdit bizim mağdurun yanında durmamıza engel olamayacaktır.

DEDAŞ işçilerin taleplerini yerine getirmelidir! 

DEDAŞ’ın yapacağı şey, işçilerin özlük haklarını tanımak, maaşlarına zam yapmaktır. İnsanların çalışırken bile açlık sınırında yaşadığı ekonomik krizde, KDV zamlarının, akaryakıt zamlarının alıp başını gittiği bir yerde zam istemekten daha doğal bir hak olamaz. İktidar ve yandaşları bu talepleri yerine getirmek yerine, hak talep edenleri sırf bizimle yan yana durdukları için işten çıkarma tehdidinde bulunuyor. Hiçbir işten çıkarma tehdidi işçi arkadaşlarımızın haklı davasına gölge düşüremez. 

Zalime karşı mutlaka kazanacağız 

DEDAŞ yetkilileri nasıl ki tarlalarda, evlerde elektrik kesintileri ile halkın yaşam ve sağlık hakkını engelliyorsa, çiftçinin emeğinin tarlada kurumasına neden oluyorsa işçinin emeğini de gasp etmeye çalışıyor; ama biz buna müsaade etmeyeceğiz. İşçi arkadaşlarımızla direnmeye sözlerimizi söylemeye devam edeceğiz. Bu haklı mücadelemizde zalime karşı mutlaka kazanacağız. 

İşçilerin direnişi faşizme müsade etmeyecektir

Buradan DEDAŞ yetkililerini uyarıyoruz; işiniz ayrımcılık yapmak değil, bir milletvekiliyle yan yana duran işçileri işten çıkarmak değil. Sizin işiniz bu topraklarda elektrik ihtiyacını karşılamak, işçilerin özlük haklarını tanımak, taleplerine kulak vermektir. Aksi halde bir yandaş olmaktan öteyle gidemeyeceksiniz. Bu topraklarda bütün yandaş patronlar kaybetmeye mahkumdur. Çünkü, işçi arkadaşlarımızın direnişi, halkımızın haklı mücadelesi hiçbir zulme, faşizme müsade etmemiştir, bundan sonra da etmeyecektir. 

Urfa Savcılığı işçileri tehdit edenler hakkında işlem başlatmalıdır

Yetkilileri de uyarıyoruz; grev, bir haktır, zam istemek bir haktır, sendikal mücadele bir haktır. Bunu engelleyenler suç işliyor. Urfa Savcılığı ve Emniyeti işçileri işten çıkarmakla tehdit edenler hakkında işlem başlatmalıdır. Burada anayasal bir bir suç işleniyor. Bu suça ortak olmayın. Bu suçu işleyenlerden mutlaka hesap soracağız. Bu ülkede hukuk ve adalet elbette tesis edilecek. Herkes bağımsız, tarafsız yargının önünde işlediği suçlardan dolayı hesap verecektir. Herkes bunu bilsin ki bu devran dönecek, birçok şey değişecek. Suçlular hukuk ve adalet önünde hesap verecek. Bizler sahada işçi arkadaşlarımızla, kadınlar ve gençlerle dayanışarak mücadele edip haklarımızı istemeye ve korumaya devam edeceğiz. 

23 Temmuz 2023