Demirtaş: AKP Genel Başkanının söylediklerine karşı mahkemelerde söyleyeceğim çok şey var

Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın bugün İstanbul Bakırköy Adliyesi'nde görülen duruşmasına SEGBİS ile bağlandı. Duruşma 27 Mart 2019 tarihine ertelendi. Demirtaş'ın duruşmada yaptığı savunma şöyle:

Öncelikle avukatlarımın usule dair talepleri, itirazları olacak. Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi ile birleştirme yapılması ile ilgili itirazlarımız var. Birkaç talebimi belirttikten sonra avukatlarımın taleplerinin kayda geçirilmesini rica ediyorum.

İddianameye ve esasa dair söyleyeceklerimi asıl mahkeme belirlendikten sonra yapacağım. Dolayısıyla önce usule dair itirazlarımız dikkate alınsın diye bir talebimiz olacak.

Fakat şunu belirtmem gerekir ki AİHM’in yakın zamanda bir kararıyla ortaya çıktı ki AİHM’in 18. Maddesini ağır bir şekilde ihlal eden Türkiye’deki yargı, en azından bir kısmı AKP Genel Başkanı’nın ağır baskısı ve kamuoyuna açık talimatları doğrultusunda yönlendirdiği mahkemelerdir. Mahkemenizin böylesi baskılar altında kalmadan duruşmayı sürdürmesini bekliyoruz. Dün İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nden son derece barışçıl bir konuşmamızdan dolayı ben ve Sayın Sırrı Süreyya Önder’e yönelik verilen ağır cezanın onanması da açık bir şekilde AKP Genel Başkanı’nın “hamlemizi yaparız, işi bitiririz” söyleminden sonra verilmiş siyasi bir karardır. Bu dosya AKP Genel Başkanı ve benim aramdaki bir dosyadır, doğrudan ilgilendirdiği için söylüyorum. Dolayısıyla mahkemeniz bu tür hususları dikkate almalı, bir kez daha ağır bir ihlale mahal vermemeli, avukatlarım ve benim taleplerim doğrultusunda adil yargılamayı sürdürmelidir.

Herkes bilmeli ki bir partinin genel başkanına yönelik muhalefetin konuşmalarından, eleştirilerinden dolayı tutukluyuz. Dosyanızda tutuklu değilim ama bir siyasi rehine olarak yargılanıyorum. Bu haliyle bile dosyanızda adil yargılanma ilkesi ihlal ediliyor. O nedenle dosyayı çok da uzatmadan derhal beraat kararı vermeniz mümkündür. Fakat bunu yapamıyorsanız, avukatlarımın birazdan belirteceği şekilde birleştirme hususunda karar verilmesini talep ediyorum.

Davadan, duruşmadan, yargılanmaktan kaçtığım düşünülmesin. AKP Genel Başkanı’nın söylediklerine karşı benim mahkemelerde söyleyeceğim çok şey var. Hakkımda elliye yakın dava zaten devam ediyor. Herkes şunu bilsin ki Allah’tan başka kimseden korkumuz yoktur. Yargılanmaktan korkmuyoruz. Ama birleştirme hususu yasa gereğidir. O nedenle birleştirme doğrultusunda karar verilmesini talep ediyoruz.

5 Aralık 2018