Demirtaş: Asıl Kobani davasını bu iktidar değiştikten sonra göreceğiz

Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş'ın Tele1'e verdiği röportaj:

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş TELE1’den Rojda Altıntaş’ın sorularını yanıtladı. Kobani davasına ilişkin konuşan Demirtaş, “Asıl Kobani davasını iktidar değiştikten sonra göreceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu’na dönük başlatılan Kobani soruşturması kısa bir süre önce davaya dönüştü. Davanın ilk duruşması ise 26 Nisan’da görüldü. Hukuk skandallarıyla başlayan duruşmada Demirtaş başta olmak üzere Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel’in savunması dikkat çekti. Sadece duruşmada değil duruşma öncesinde de hukuk skandalları yaşandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Fahrettin Altun’un yanı sıra Anadolu Ajansı, yargılamaya dönük açıklamalarda bulundu. Tüm Türkiye’nin merakla beklediği Kobani duruşmasını ve olası mahkumiyetleri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ile konuştuk. Avukatları aracılığı ile sorularımızı yanıtlayan Demirtaş, asıl Kobani yargılamasının olası iktidar değişikliğinde görüleceğini söyledi.

Hakkında açılan dava nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin kararına rağmen 4 Kasım 2016 tarihinden beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nden, TELE1 muhabiri Rojda Altıntaş’ın sorularını yanıtladı. Kobani duruşmasında mahkeme heyetinin tutumunu değerlendiren Demirtaş, “mahkeme heyeti yargılama yapmıyor, açık bir siyasi çalışma yürütüyor” dedi. Öte yandan Demirtaş’ın “Kobani davasını iktidar değiştikten sonra göreceğiz” açıklamaları dikkat çekti.

Duruşma salonunda mahkeme heyetinin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz

Mahkeme heyetinin, kendisine açıktan verilen siyasi talimatlar doğrultusunda hareket ettiği net olarak anlaşılıyor. Muhtemelen mahkeme heyetine, “Savunma falan almayı boş verin, bir an önce kararı açıklayın” demişlerdir. Bir hakimler heyetinden ziyade, Cumhur İttifakı temsilcisi gibi davranmaları boşuna değil. Mahkeme heyeti yargılama yapmıyor, açık bir siyasi çalışma yürütüyor.

AKP’li yöneticiler ve Bakanlar duruşma öncesi açıklamalarda bulundu. Bunu yargıya müdahale olarak değerlendiriyor musunuz?

Çakma Goebbels Fahrettin ile çakma Gestapo şefi Soylu’nun aleyhimize algı yaratma faaliyetleri ilk değil. Ancak bu yalanlara, bir grup hırsız ile kokainci dışında inanan kimse kalmadı sanırım. Tabii ki yaptıkları yargıya müdahaledir ve açıkça suçtur. Günü geldiğinde yargıya hesap verirler.

Duruşma öncesinde HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar ile milletvekillerinin yaptığı açıklama, onlarca polis tarafından kalkanlarla engellenmeye çalışıldı, gazetecilerin açıklamayı görüntülemesine izin verilmedi. İstanbul’da gazeteciler darp edilerek gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar davayı “intikam davası” olarak niteledi. Sancar’a katılıyor musunuz?

Mithat Hoca’nın tespiti doğru. Temel hedefleri HDP’den intikam almak. 2014’te IŞİD’in Kobani’de yenilmesi birilerine çok dokunmuş olacak ki, bunun intikamını HDP’den almaya çalışıyorlar. Aslında bu dava “Kobani davası” değildir. “HDP’ye kumpas davası”dır. Asıl Kobani davasını, bu iktidar değiştikten sonra göreceğiz. Kobani protestolarında insanlarımızı katleden gerçek sorumlularla ve provokatörlerle toplum o zaman yüzleşecek. Şimdilik Ankara’da görülen dava Kobani davası değil, IŞİD destekçileri ile özgürlük yanlıları arasındaki bir davadır.

Sancar’ın “intikam davası” diye nitelendirdiği davada intikam sizden mi alınmaya çalışılıyor?

Bana karşı ayrı bir kinleri olduğu ve özel bir intikam amacıyla hareket ettikleri sır değil.

Duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldınız avukatların protestosuna alkışlarla destek verdiniz, SEGBİS’te “128 milyar nerede” yazılı kağıdı kaldırdınız, bunları önceden mi planladınız yoksa aniden mi gelişti?

O anda aklıma gelen ve yapma ihtiyacı hissettiğim şeyleri yaptım. Önceden planlamamıştım.

Röportaj: Rojda Altıntaş

4 Mayıs 2021