Demirtaş: CHP ile siyasi bir ittifak arayışında değiliz ama adalet ve demokrasi için toplumsal mutabakatlara hayır demeyiz

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın Reuters'a, avukatları aracılığıyla sorularını yanıtlamak suretiyle verdiği röportaj:

ANKARA, 19 Temmuz - HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, adalet için bütün toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, CHP ile siyasi bir ittifak arayışında olmadıklarını ancak adalet ve demokrasi için toplumsal mutabakatlara hayır demeyeceklerini açıkladı.

Edirne cezaevinden avukatları aracılığıyla Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, CHP'nin "adalet" yürüyüşü, 2019 seçimleri ve HDP'li milletvekillerinin tutukluluk durumu ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından gerçekleştirdiği "adalet" yürüyüşü ile ilgili olarak şöyle konuştu:

"Adalet için bütün toplumun birlikte hareket etmesi gerekir. Parlamento içinde ve dışında demokrasi ve adaletten yana olan herkesin işbirliği yapabilmesi ve Türkiye toplumunun ortak çıkarları etrafında bir araya gelebilmesi lazım. Biz CHP ile siyasi bir ittifak arayışında değiliz. Ama adalet ve demokrasi için toplumsal mutabakatlara hayır demeyiz."

"Adalet" yürüyüşüne HDP Eşbaşkanı Serpil Kemalbay, Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Mardin eski Belediye Başkanı Ahmet Türk dahil HDP'li milletvekilleri de bir süre katılmıştı.

2019 SEÇİMİNDE HAYIR BLOĞU DEMOKRASİ BLOĞUNA DÖNÜŞMELİ

Demirtaş, cumhurbaşkanlığı için 2019 Kasım ayından önce bir erken seçim bekleyip beklemediği ve seçimde 'hayır' cephesi olarak ne yapılması gerektiğinin sorulmasına karşılık da şunları kaydetti:

"Seçimin erkene alınma ihtimali var elbette. O zamana kadar siyasi yelpaze nasıl şekillenir bunu kestirmek kolay değil. Ancak yine de referandumdaki 'hayır' bloğu genişleyerek bir demokrasi bloğuna dönüşürse, bu Türkiye'nin demokratik geleceğinde katkı sunucu bir rol oynayabilir."

Demirtaş, Erdoğan'ın karşısına çıkacak aday ya da adaylar hakkında konuşmak için erken olduğunu da söylerken, HDP'nin kesinlikle baraj altında olmadığını ve yaptırdıkları anketlere göre oy oranlarının yüzde 13-14 civarında olduğunu belirtti.

HDP'DEN DEKLARASYON

HDP'nin Mayıs'taki Kongresi'ne gönderdiği mesajla yaptığı barış planı hazırlanması çağrısı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Demirtaş, şunları kaydetti:

"Barışın ayaklar altına alındığı, demokrasinin askıya alındığı bu dönemde somut bir barış mücadelesi planı, programı ortaya koymak önemlidir. Sanıyorum önümüzdeki günlerde HDP bu konuda bir deklarasyon yapacaktır."

Bu çerçevede HDP'nin yarın Türkiye'nin temel sorunlarına çözüm sunmak amacıyla "Demokrasi Mücadelesi Deklarasyonu'nu" İstanbul'da açıklaması planlanıyor.

Demirtaş, HDP'nin barış ve demokrasi için mücadele çağrısının muhatabının öncelikli olarak toplum olduğunu da söyleyerek, hükümetten bir beklenti içinde olup olmadıkları sorusunu da şöyle yanıtladı:

"AKP'nin demokrasi ve barış ortak paydasında kimseyle buluşacağını düşünmüyorum. Ancak toplum, bu değerler için mücadele etmeye devam edecektir."

Demirtaş, yeni bir çözüm sürecinin başlayıp başlayamayacağı ve AKP ile herhangi bir görüşme olup olmadığı sorusuna karşılık da şöyle konuştu:

"AKP ile HDP arasında hiçbir şekilde görüşme yoktur. Kürt tarafı, barış için anlamlı bir müzakereye her zaman hazır olduğunu açıkladı. Ama maalesef Erdoğan ve AKP iktidarı 'çözüm süreci' kavramının kullanılmasını dahi kendi partililerine yasakladı."

TUTUKLULUĞUMUZ AYM KARARLARINA AYKIRI

HDP'li milletvekillerinin tutukluğunun siyasi bir karar olduğunu bir kez daha vurgulayan Demirtaş, "Türkiye'de şu anda yargı tümüyle AKP'nin baskısı ve kontrolü altındadır. Hiç kimsenin adil yargılanma ihtimali yoktur. Hukukun üstünlüğü değil, AKP'nin çıkarlarına ve beklentilerine göre işleyen bir yargı mekanizması vardır" dedi ve tutuklanmalarının anayasa, yasalar ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına açıkça aykırı olduğunu savundu.

Bu arada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP'nin başvurusu üzerine birkaç gün önce aldığı kararla HDP'lilerin durumunu acil koduyla işleme koyarak, Türkiye'den savunma istedi.

Demirtaş'ın yanı sıra, partinin eski eşbaşkanlarından Figen Yüksekdağ ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de dahil 11 HDP'li milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından "terörle" ilgili suçlamalardan dolayı tutuklu durumda bulunuyor.

Gulsen Solaker / Ece Toksabay, Reuters

19 Temmuz 2017