HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş seçim çalışmalarını yürüttüğü Trakya'da, direnişte bulunan işçileri ziyaret etmesinin ardından Çorlu'da Heykel Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı mitingde, özellikle kadınlar ve gençler Demirtaş'a yoğun ilgi gösterdi. Mitinge katılan yurttaşlardan birinin "Kaz Dağları'ndan Kürdistan Dağları'na selam olsun" dövizini taşıdığı görülen miting, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunda bulunulmasının ardından başladı.

Sonrasında kurulan platforma davet edilen Demirtaş, neden cumhurbaşkanı adayı olduğunu Çorlu'da yaşayan yurttaşlara da anlattı.

Adaylığı ile halkları düşmanlaştırmaya çalışan anlayışı yıkmayı amaçladıklarını ifade eden Demirtaş, "Bu seçim bizim için en büyük kazancımız olacak. Bizim yüreğimiz sadece birbirimizin yüreği için atsın. Eğer yeni bir yaşam inşa edilecekse o yeni yaşamın içinde tüm halkların ve inançların kardeşçe yaşadığı bir ülke var olacaksa, bu bin tane daha Çankaya koltuğundan daha kıymetlidir" dedi.

Demirtaş'ın konuşması atılan "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganı nedeniyle zaman zaman kesintiye de uğradı. Atılan slogana "Gurur duyulacak birileri varsa o da sizlersiniz" karşılığını veren Demirtaş, "Biz, ilk defa halkın seçeceği bir cumhurbaşkanlığı yarışı içinde olacağız. Belki 3 aday olarak halkın karşısındayız. Ama bunun adı demokrasi değil. Halk kendi adayını kendi gösteremiyor. İnanıyorum ki halkın kendi adayını gösterme şansı olsaydı, daha fazla aday olurdu. Özellikle AKP zihniyetinde demokrasi adına anlayış olmadığı için aday gösterme hakkını 20 milletvekilinin seçimiyle gösterdiler. İşçiler, kadınlar, değişik halklar kendi adaylarını çıkarmak istese kimse buna bir şey diyemez" diye konuştu.

Demirtaş konuşmasında kadınlara ayrıca seslendi. Toplumun yarısının kadın olmasına rağmen kadının devlet yönetiminde söz hakkı olmadığına dikkat çeken Demirtaş, kadınlara bu anlayışı kırma çağrısı yaptı.

"Kadın eşit yurttaş, eşit birey olarak yaşamın her alanında olduğu müddetçe biz özgür oluruz" diyen Demirtaş, kadının görünür olmasını istediklerini ifade etti. Demirtaş, kadınlara şu sözlerle seslendi: "Kadınlar, analar bu ülke barış içinde yaşayacaksa bu sizin ellerinizde olacak. Savaşı erkekler çıkardı ama barışı kadınlar kurabilir. Türkiye'nin yarısı sizsiniz, cumhurbaşkanını da siz belirleyeceksiniz."

Yine gençlerin de isyan ruhunun temsilcisi olduğunu ifade eden Demirtaş, gençlere "Geleceği kadınlarla birlikte siz belirleyeceksiniz" diyerek seslendi.

Çankaya'da halkın temsilcisi olduğu takdirde Başbakan'ın parmağını sallayarak halkı tehdit edemeyeceğini de söyleyen Demirtaş, yurttaşlardan "Ali İsmail'e, Berkin Elvan'ın annesine hakaret edemezdi. O yüzden seçimde oy kullanırken önünüze koyulan 3 aday dikkat ediniz. Sizler oy verirken her kim ki mazlumdan, ezilenden yanaysa, işçinin yanında olacaksa, Soma'da madencilerin, Roboski'de halkın yanında olacaksa, HES'e karşı direnen halkın yanında olacaksa doğru karar verin" sözleriyle destek istedi.

Yeni bir yaşam için yola koyulduğuna işaret eden Demirtaş, sözlerini "Hakkari'den getiren selamı Çorlu'ya teslim etmek için yollardayım. Tek olalım demiyorum, bir olalım diyorum. İşte yeni yaşam mesajımız Türkiye'de destek bulursa, çözemeyeceğimiz sorun yoktur. Bu topraklar bizi ezenlere dar olacak. Yeni yaşam çoğulcu, çok kültürlü olsun istiyoruz. Tekçilik, bizim doğamızda yoktur. O yüzden yani yaşam çağrımız, birlik olmalıdır Siz Çorlu'da bir aradasınız ya işte budur kazanmak. İnanın ki Türkiye kazanacaksa, böyle kazanacak" diyerek noktaladı.

Alkışlarla çıktığı platformdan yine alkışlarla inen Demirtaş, Kadıköy'de Yoğurtçu Parkı Forumu'na katılacak olması nedeniyle İstanbul'a doğru yola çıktı.

24.07.2014