Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Urfa'nın Topçu Meydanı'nda on binlerce kişiye hitap etti.

Büyük bir coşku ve sloganlar eşliğinde yanında Urfa HDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan ile İbrahim Binici, partili yöneticiler ile alana giren Selahattin Demirtaş, yurttaşları selamlayarak konuşmasına başladı. Koltuk rüyası ile yaşamadıklarını söyleyen Demirtaş, halktan çalınan koltukları iadeye geldiklerini belirtti. 90 yıldır Çankaya'da bireylerin, devletin oturduğunu dile getiren Demirtaş, "Bu koltuğa halk oturacak. Halkı devletin tebaası, kölesi olarak gördüler. İlk kez halkların koltuğa oturma şansı var. Biz sıradan yurttaş olacağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 adayın oy istediğini ifade eden Demirtaş, "Birisi kendisini belirledi. Diğerini 2 kişi belirledi Yani diğer 2 adayı 3 kişi belirledi. Biz halk toplantıları, mahalle toplantıları düzenleyip STK görüşleri ile toplumun tüm katmanlarının adayı olarak geldik. Ortada halkın bir adayı var. Biz bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Kürdün, Türkün, Arabın, Çerkezin, Sunninin, Alevinin ortak adayıyız" şeklinde konuştu. Yeni yaşamın işçinin, işsizin, yoksulun, farklının, emeği ile geçinenin Çankaya'ya oturması ile örüleceğini söyleyen Demirtaş, "Halkın başkanına ihtiyaç var. Devletin fazlaca elemanı var. Fakire parmak sallayan, Roboskili annelerin çığlığı karşısında Genelkurmay Başkanı'na teşekkür edene değil, hesap soran başkana ihtiyaç var. Halkın bunlara barışı, kardeşliği, eşitliği, özgürlüğü öğretmesi lazım. Diğer adaylar bu değerleri bilip, savunsa aday olmazdık" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın meydanlardaki sözlerine atıfta bulunarak "Atma, Recep atma, atıyorsan da ufak at ki civcivler de yesin" diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Bu devletin başına adalet gerek. Eşit, demokratik bir yarış yok. Aday olmamızı dahi kabullenemiyor. Çünkü çalmıyoruz. Ancak beklenenden çok farklı ve büyük bir sonuç alacağız. Kürt barış elini uzatacak, Türk ve Arap bu eli tutacak. Biz iç barışımızı sağlarsak, Suriye'ye de Irak'a da barışı getiririz. Onların ülkelerinden kaçıp ülkemize sığınması değil, kendi ülkelerinde özgür yaşamalarını sağlamalıyız. Halkın başkanı seçilse Ortadoğu barışı gelecek. Halkın başkanı olsa 49 yurttaşımız Irak'ta esir olmaz, kimse insan kafası ile top oynayamaz."

Demirtaş, konuşmasının sonunda "Edirne'ye kadar elektrik gönderen, ancak kendileri elektriksiz yaşayanlar" diye hitap ettiği Urfalıların sandığa gittiklerinde kime oy vereceklerini bildiklerini söyledi.

Miting Demirtaş'ın konuşması ardından son buldu.

01.08.2014