Demirtaş: Erdoğan, sadece Kürt meselesinde değil, demokrasi ve özgürlük konusunda da Türkiyeyi geri götürmeye devam edecek

Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş uluslararası Agence France-Press (AFP)'in sorularına avukatları aracılığıyla yanıt verdi. AFP'nin "Cezaevindeki Kürt lider, Türkiye seçimlerinin 'adaletsizliğinden' yakınıyor" başlığıyla dünyadaki abonelerine duyurduğu röportajın kısa çevirisi şöyle:

Türkiye'nin hapisteki Kürt yanlısı eski parti lideri Selahattin Demirtaş, Haziran ayında yapılacak seçimlere yönelik kampanya koşullarındaki" adaletsizliği" dile getirdi, ancak bulunduğu cezaevinden seçimlerde yer almaya hazır olduğunu söyledi.

AFP sorularına avukatları aracılığıyla yazılı olarak gönderdiği yanıtlarda Demirtaş hücresinden kampanya yapmak zorunda bırakıldığını bunun da Erdoğan'ın elinde tüm devlet kaynaklarını bulundurmasına zıt bir durum olduğunu söyledi.

“Bu durum mutlak adaletsizlik ve haksızlık yaratıyor” dedi.

Demirtaş 2016 başarısız darbesinden sonra uygulanmakta olan "OHAL sebebiyle yetkililerin her türlü toplanma, haber alma ve medya kanalını yasaklayabildiklerini" söyledi.

Yine de Demirtaş, hücresinden kampanya yapmaya kararlı olduğunu ve kampanyayı desteklemek için cezaevinden mesajlar gönderdiğini söyledi.

- 'Bu, siyasi rehin almadır' -

Demirtaş Kasım 2016’da eş genel başkan Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra 11 milletvekiliyle birlikte PKK ile ilişkisi olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

Demirtaş bu konuda "Tutukluluğum, bir politik rehin alma politikasının sonucudur." dedi.


Erdoğan'ın iktidardaki AKP’si ile sağcı MHP bu yılın başlarında bir ittifak kurduktan sonra, ana muhalefetteki CHP, en yeni parti İYİ ve diğer iki küçük parti de HDP’yi dahil etmeden kendi ittifakını kurdu.

Ancak Demirtaş, HDP’nin yeni bir hükümet alternatifi olarak ortaya çıkabileceğine inandığını söyledi.


Demirtaş, ülkedeki en büyük azınlık etnik grubu olan Kürtler konusunda Erdoğan'ın herhangi bir olumlu adım atmayacağını da söyledi.

"Erdoğan, sadece Kürt meselesinde değil, demokrasi ve özgürlük konusunda da Türkiye'yi geri götürmeye devam edecek. Erdoğan'ın bir özgürlük hayali varsa, bu ancak kendi özgürlüğü ile ilgilidir."

Pazartesi günü yayınlanan seçim manifestosunda Demirtaş, tek adam iktidarını sona erdirmek için başkan olacağını duyurdu.
...

Bildirisinde, Demirtaş parlamenter sistemi sağlamlaştıracağını söylüyor.

Ocak ayında Demirtaş siyasi kariyerine son vermişti. Ancak AFP'ye partisinin kendisinin aday olmasını istediğini ve "beklentilere duyarsız kalamadığını" söyledi.

Yazının orijinal dilindeki versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

18 Mayıs 2018