Demirtaş: HDP Kürt Halkı’nın taleplerinin, onurunun yegane temsilcisi olarak seçime giriyor

Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş Zernews'in sorularını yanıtladı:

Daha önce Recep Tayyip Erdoğan'ın "onurlu bir çekilmenin zeminini hazırlamaya çalıştığını" söylemiştiniz bu iddianız devam ediyor mu?

Evet, Erdoğan olası bir seçim yenilgisi sonrasında “ben halkın iradesine saygılı olacağımı zaten söylemiştim” diyerek kendisine zemin hazırlıyor. Kaybetme ihtimali güçlendikçe “yenildim ama ezilmedim” havası yaratmaya çalışacaktır.

HDP’nin görüşlerini benimsemeyen bir Kürt bireyi bu seçimde neden HDP’ye oy vermelidir?

HDP bütün eksik ve yetmezliklerine rağmen Kürt Halkı’nın taleplerinin, onurunun yegane temsilcisi olarak seçime giriyor. Kaldı ki, her düşünceden Kürt’ün temsilini de sağlamayı başaran tek parti HDP’dir. Ortadoğu’da dengeler Kürtler lehine değişirken, Türkiye’de Kürtlerin temsilcisi konumundaki bir partinin yüksek oy alması Kürt sorununun çözümünü kolaylaştıracağı gibi, diğer parçalardaki Kürtlerin de uluslararası alandaki kredisini arttıracaktır. Herhangi bir Kürt kardeşimiz HDP dışında hangi partiye oy verirse versin, iradesi o partinin genel oyları içinde eriyecektir, Kürt oyları olarak değer bulmayacaktır.

Uluslararası Soykırım İzleme Kurumu (Genocide Watch) Başkanı Dr. Gregory Stanton, -Türkiye'deki mevcut iktidarın devam etmesi durumunda- “Kürtlere kesinlikle soykırım yapılacağını, tecrübeli bir kurum olarak soykırımları öngördüklerini ve bu temelde Kürtlerin beklenen soykırım dosyasını hazırlayıp Uluslarası mercilere ulaştırdıklarını (…)” söyledi. Böyle ağır ve yıkıcı bir ihtimali, Kürtler oy kullanmak gibi kolay bir yöntemle ortadan kaldırabilir mi?

Bu iddiaları duymadım doğrusu. Ancak oy vermek siyasi iradeyi belirlemek açısından demokrasilerde önemli bir araçtır. HDP de kendisine verilen her oyu iktidara gelmek, sorunları yönetimin parçası olarak çözmek için kullanacaktır. Tek başına oy vermek yeterli olmaz elbette, yaşamın her alanında örgütlenerek demokrasi mücadelesini sürdürmek de elzemdir.

Kürtlerin kendilerini katledenlere oy vermesi durumunda, bu süreçten sonra her yönetime gelen lider veya parti “Nasılsa katletsek de Kürtler yine de oy verir” düşüncesi ile önümüzdeki yüzyılda da Kürtlere zarar vermeye devam eder mi? İktidar partilerinin böyle bir algıya sahip olmaması için Kürtler bu seçimde ne yapmalıdır?

Tespitiniz doğrudur. AKP’nin Kürtler’den yüksek bir oy alması Kürt Halkı’nı bundan sonra saldırıların açık hedefi haline getirir. Kürtlere karşı daha pervasız ve acımasız politikaları devreye koymaktan çekinmezler. Bunun olmaması için mutlaka HDP etrafında kenetlenmek gerekir.

"HDP ittifak için Türk sol partilerine verdiği değeri, ittifak kurmak isteyen Kürt partilerine vermedi” diye üzülen Kürtler var. İsmail Beşikçi hocanın da bu yönde bir eleştirisi var. Bu konudaki açıklamanız nedir?

Bu yönlü her eleştiri değerlidir ve dikkate alarak politika üretmek gerekir. HDP Kürt partilerini bir araya getirmek konusunda daha özverili davranabilirdi. Ama bunu yaparken de sol demokratik güçleri dışlamamalıdır. Sol partilere eleştiri yöneltmek yerine Kürt ittifakını daha derinlikli ele almak doğru olanıdır. Mücadele güçlerini her yerde temel ilkeler etrafında buluşturmak ve genişleyerek büyümek HDP’nin vazgeçemeyeceği bir politikadır. Eleştiri hakları saklı kalmak kaydıyla bütün Kürt partileri HDP’yi mutlaka desteklemelidir.

Bir Kürt bireyinin seçimi boykot etmesinin halkının geleceğine yansıması nasıl olur?

Her bireyin kendi iradesi vardır, buna saygı duyarım. Ama boykotun bu dönemde kolektif bir siyasi getirisi yoktur. Kişisel rahatlama adına da yapılırsa bunun hazzı en fazla 24 Haziran akşamına kadardır. Sandıklar açılmaya başladığında boykot yapmış olanlar kesinlikle üzüntü ve pişmanlık duyacaklardır. Tavsiye etmem velhasıl.

Yakınlarını kaybetmiş bir Roboskili olarak soruyorum: Roboski davası baro ve avukatların vazifesini aksatması yüzünden AİHM’de ele alınmadı. Aileler bu konuda hayal kırıklığına uğramış durumda. Sizin Roboskili ailelere tavsiye ve önerileriniz nelerdir? İlgili baro ve avukatlar ne yapabilir?

Avukatların eksikliği vahim bir hatadır maalesef. Ama bunun nasıl telafi edileceğine dair hukuki yollara yoğunlaşmak en iyisidir. Ayrıca eleştirinin en büyüğünü AYM ve AİHM’e yöneltmek gerekir. Konu Kürtler olunca basit bir usul hatasına trajik bir katliamı kurban etmek, Roboski’yi yeniden bombalamaktan farklı değil. Ortada henüz bir mahkeme kararı olmasa da Roboski bir katliam olarak tarihe geçmiştir. Bugünkü iktidar er ya da geç değişecektir. Bunun hesabı da mutlaka sorulacaktır. Roboskili aileler yıllardır sürdürdükleri onurlu mücadelelerinden geri adım atmadan aynen devam etmelidirler. Hepsine selam, sevgilerimi gönderiyorum. Morallerini bozmasınlar, Ferhat vekille birlikte siyasette bunu hesabını mutlaka soracağız.

ZERnews okuyucuları sizi çok seviyor. Bu sevgileri yaptığımız anketlere, yorum ve beğenilerine yansıyor. Onlara mesajınız var mı?

Bi Xwedê ez jî ji wan gelek hez dikim. Silav û rêzên xwe ji wan re dişînim. Serkeftin û serfiraziyê ji wan re dixwazim.

ZERNEWS çalışanlarına ve Bedel’e çok çok selamlar

30 Mayıs 2018