Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş İstanbul Kazlıçeşme meydanında düzenlenen Newroz kutlamalarında halklara seslendi: "Ülkeyi yönetenler barış istemiyor diye savaş isteyecek halimiz yok. Onlar istese de istemese de barışı sağlayacağız."

"Şengal ve Kobanê'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" sloganıyla Kazlıçeşme'de düzenlenen Newroz kutlaması, birçok halktan ve inançtan emekçilere, tüm ezilenler ve demokrasi güçlerinden yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Eş Genel Başkanımız halkların Newrozunu "Bu alanı dolduran yüz binlerin, kadınların, gençlerin, emekçilerin, her birinizin, bütün ezilenlerin Newroz'u kutlu olsun" sözleriyle kutladı. Dün Amed Newroz'unda okunan PKK Lideri Öcalan'ın çağrısının İstanbul Newroz alanında karşılık bulduğunu gördüğünü belirten Demirtaş, "Dün tarihi Amed Newroz'undan sonra Sayın Öcalan'ın barış mesajı bizden önce buraya ulaşmış. İstanbul bu mesajı sıcak yüreğiyle karşılamış. Buradan bütün ezilen halklara milyonlarca yürek olarak, sömürülen, yok sayılan, zulüm altında olan ama onuruyla direnen bütün halklarına selam gönderiyoruz" diye konuştu.

"Omuz omuza direnmek dışında bir seçeneğimiz yok"

Uzun soluklu bir mücadelenin emekçileri olduklarını belirten Demirtaş, Türkiye'de tarihin yeniden yazılmaya başlandığı bir dönemde olunduğunu söyledi. Demirtaş, "Bu dönemde Newroz heyecanı ve coşkusuyla bu gidişata bir dur deyip ülkenin her bir köşesinde kendi istediğimiz bir Yeni Yaşam'ı inşa etmek istiyorsak bunun yolu bellidir. Artık omuz omuza direnmek dışında başka bir seçeneğimiz kalmadı Bizi elinde tuttuğu devlet imkanları ile ezmeye çalışanlara karşı birlik olma günüdür" diye konuştu.

"Biz milyonlarız sen tek adamsın"

Newroz'da alanlara çıkan milyonların kimin barıştan, demokrasiden yana olduğunu netleştirdiğini dile getiren Demirtaş, "Bu Newroz kimin demokrasi istediğini kimin diktatörlüğe sarıldığını ispatlamıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerini eleştiren Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: "Bakmayın öyle 'tek adam benim' diyenlere aldanmayın. Sen yalnız, tek kalmaya devam edeceksin. Biz milyonlarız, sen tek başınasın. Biz kadını, erkeği, Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi, Ermenisi, Çerkezi ile milyonlarız, sen teksin. Giderek yalnız kalmaya devam edeceksin. Bu dünya Sultan Süleyman'a kalmadı sana mı kalacak?"

"Ülkeyi yönetenler barış istemiyor diye savaş isteyecek halimiz yok"

Konuşmasında 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere de değinen Demirtaş, "7 Haziran, bizim geleceğimizin, torunlarımızın bu vatanda nasıl yaşayacağının belirleneceği gündür. Kucaklaştığımız ve kardeşleştiğimiz bir gelecekten yana mı olacağız, yoksa tek adam diktatörlüğüne mi mahkum olacağız. Ülkemizin ezilenlerinin barışını kurma zamanıdır. Sandıktan çıkan sonuç barışa hizmet edecek.

Söylemleri açıklamaları izliyorsunuz. "Demokrasiden yana, barıştan yana hiçbir adım atmayacağız" diyorlar. Asla ama asla korkuya, paniğe gerek yok. Ülkeyi yönetenler barış istemiyor diye savaş isteyecek halimiz yok. Onlar istese de istemese de barışı sağlayacağız. "On madde olmaz" diyenler, "Anadil olmaz" diyenler, siz isteseniz de istemeseniz de bu ülkede barış olacak. Ve barış senin iki dudağının arasında değil. Barışı arayanlar gençlerin gözündeki ışığa, anaların yüreğindeki, dudağındaki dualara baksınlar. Biz barışı ve demokrasiyi herkesten fazla istediğimiz için, AKP'yi durduracak tek güç olduğumuz için bize saldıracaklar. Ama bu saldırılara karşı sükunetle, akıllıca cevap vermek lazım. Provokasyonlara asla pirim vermeyin" diye konuştu.

"HDP demokratik kurtuluşun, vicdanın sesidir"

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş yaptığı konuşmada, HDP'nin ezilenlerin, yoksulların, kadınların, gençlerin kendini iktidara taşıma, gerçek bir halk demokrasisi kurma aracı olduğunu ifade etti. Demirtaş halka seslenerek, "Sizler 'Bu iş olur' dediğiniz müddetçe biz size layık olacağız. Görkemli bir zaferi bütün halklara armağan edeceğiz. HDP'nin AKP diktatörlüğünü durdurma iddiası Türkiye'nin her yerinde yankı buluyor. Dün yüzlerce aydın sanatçı neden HDP'nin yanında olunması gerektiğini ifade ettiler. Onlara selamlarımı sunuyorum.

Sandıkları sizin gibi aslanlara emanet edeceğiz ki kediler yaklaşamasın. Her sandıkta özel olarak çalışma yapmamız lazım. Bugüne kadar gitmediğimiz kim varsa bizi yanlış anlamış ya da bizim yanlış anlattığımız ne varsa, ya da bize karşı eleştirisi olan kim varsa onlara gitmemiz, onlarla gönül köprüsü kurmamız lazım. 'Madem birlikte eziliyoruz, madem bizler alın terimizle üretiyoruz, madem bizler emeğimizle bu ülkeyi kalkındırıyoruz. Neden biz yönetmeyelim' diyeceksiniz. İşte HDP bütün Türkiye'ye bunun imkanını sunuyor. Gittiğiniz her yerde partimizin Türkiye'nin önünü açacak politikalarını anlatırsanız, temas ettiğiniz herkes HDP'nin yanında yer alacaktır. HDP artık vicdanının, Türkiye'de demokratik kurtuluşun sesidir. 7 Haziran'da büyük bir zaferi haklarımıza armağan edeceğiz" dedi.

"IŞİD faşizmi de AKP barbarlığı Newroz ateşi ile yok olacak"

Alandaki yüz binlere "7 Haziran için İstanbul hazır mı çalışmaya?" diye soran Eş Genel Başkan, alandan gelen "Evet" yanıtı üzerine konuşmasını şöyle sürdürdü: "Siz hazırsanız kazanacağız. Önümüzde ne Kenan Evren'in faşist barajları ne de AKP'nin dikta barajı dayanamaz. Halk sel olmuş akıyorsa barajlar dayanamaz. 7 Haziran demokrasi zaferimizin ilanı olacak. 7 Haziran aynı zamanda solun, işçinin emekçinin zaferi olacak. Sizin yaktığınız Newroz ateşi Ortadoğu'yu aydınlatacak. IŞİD barbarlığı da AKP barbarlığı da Newroz aydınlığında yok olacak. 2016 Newrozu'nda burada toplandığımızda artık barışın kendisinden, barışın tadından bahsedeceğiz. Kazlıçeşme Meydanı bugün yine tarih yazarak Amed'i kıskandırdı. Onlar da kusura bakmasından ama burası da ezilenlerin kentidir" dedi.

22 Mart 2015