Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için Antep Şehit Kamil İlçesinde bulunan Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı. Mitinge HDP Urfa Milletvekilleleri İbrahim Binici, İbrahim Ayhan ve çok sayıda siyasi parti ve STK'nın temsilcileri katıldı.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan mitingde, konuşan HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Antep’in yeni yaşam çağrılarına ses vermesini kendilerini sevindirdiğini ve bu cevabın karşılıksız karşılamayacağını söyledi. Demirtaş beklentileri karşılamak için bütün güçleriyle mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

‘İşi gücü çalmak olan bizi anlamaz’

Başbakan Erdoğan’ın halka ‘tek adamlığı’, ‘otoriteyi’ dayattığını ifade eden Demirtaş, kendilerine bunu dayatanlara karşı bu seçimlerde halkın kardeşliği ile cevap vereceklerini belirtti. Artık tekçi-cebberrut devlet zihniyetinin gidişatına dur diyeceklerinin altını çizen Demirtaş, ‘halkların devleti’ anlayışını getireceklerini ve Çankaya’yı halkın Çankaya’sı yapacaklarını söyledi. Devletin bu zihniyeti ile yıllardır ezilenleri ve emekçileri sömürdüğüne dikkat çeken Demirtaş, “ Antep sanayisi ile işvereni ile emekçisi ile yoksulu ile bu duyguyu en çok bilen illerimizden biridir. Çünkü burası emeğin en çok yendiği yerdir. O kadar çalışmanıza rağmen insan onuruna yakışır bir yaşamınız dahi yok. Ama buna rağmen çalmadan çırpmadan alın teriniz ile onurluca yaşıyorsunuz. Onun için sizler bizi daha iyi anlarsınız. Ama işi gücü çalmak olan bizi anlamaz” dedi.

Bu ülkenin esas olarak emekçi ve ezilenlerin ülkesi olduğunu vurgulayan Demirtaş, “ Sizler üretiyorsunuz sizler çalışıyorsunuz. Onun için Çankaya’yı en çok hak eden sizlersiniz” dedi. AKP’nin Çankaya’ya “halk yerleşemez kolunda 700 dolarlık saat olanlar yerleşebilir” anlayışı içinde olduğunu belirten Demirtaş, “İşte bizim burada olmamız buna karşı çıkmamızdandır. Biz ‘Çankaya halkın olacak’ diyoruz. Bunun içinde birbirimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bir birimize sahip çıkalım ki bu ceberut devlet anlayışını değiştirelim” dedi. Bu seçimde ezilenleri ve emekçileri yok sayanların 10 Ağostos’ta şaşıracaklarını aktaran Demirtaş, “Yaşam bizimdir dolayısı ile ‘kendi yaşamımız hakkında biz karar veririz’ diyorsanız oyunuzu kendinizden yana yani halktan yana olana verin” dedi.

Türkiye’yi Alevi-Sünni, Müslüman-Gayrimüslüman ve kadın-erkek diye ayıranların halkın Cumhurbaşkanı olmaya layık olmadığına işaret eden Demirtaş, “Kadınlara üç çocuk yapın, kahkaha atmayın diyen bir anlayış; Kürtlere anadilinizi sadece cezaevinde serbestçe kullanabilirsin onun dışında para ile öğrenirsin diyen bir anlayış bu ülkede Cumhurbaşkanı olmaya layık değildir” dedi. Artık herkesin “kendi kendimizi yönetmek istiyoruz” dediğini belirten Demirtaş, “Ezilen ve yok sayılanlar bütün kesimler bu ceberut devlete artık kin kusuyor. Dolayısı ile seçimlere giren 3 aday arasında bu anlayışa karşı duran ve halkın adayı olan aday bellidir” şeklinde konuştu.

Suriye’de yaşanan savaşın en çok Antep ve Hatay’da hissedildiğini vurgulayan Demirtaş, bu mezhep savaşının yok olması için mücadele verdiklerini belirterek, “Hem iç politikada hem de dış politikada etkili olmanın yolu çoğulcu demokrasi anlayışından geçiyor. Bunu getirmenin yolu ise 10 Ağustos’ta karşınıza çıkacak 3 adaydan birini seçmek olacak. Sizler o 3 adaydan yeni yaşam sözü veren sizin içinden gelen, barışı savunan insan hakları savunucusunu seçerseniz; ertesi gün yepyeni bir yaşam ile karşılaşacaksınız” dedi. Gençlerden ve kadınlardan seçim çalışması için destek sözü alan Demirtaş, kadınlarının oyunun seçimlerin kaderini belirleyeceğini belirterek kadınlara daha çok çalışmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, “Siz yeter ki bir arada durun. Sizin birliğiniz Çankaya’dan daha önemli. Sizin yan yana durmanız benim en büyük rüyamdır. Dolayısı ile biz şimdiden kazanmışız” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından Demirtaş Urfa’daki mitinge katılmak üzere Antep’ten ayrıldı.

01.08.2014