Soma faciasının bugün görülen duruşması ardından konuşan Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, sorumluluğu bulunan Enerji Bakanı başta olmak üzere hiçbir siyasetçinin yargılanmadığını belirterek, "Bu iktidarı değiştirmenin yollarını bulmalıyız. Ne Soma'da ölen 301 can ne de Ağrı'da ölenler bu Hükümet için önemli değil. Bütün ezilenler, ötekiler olarak, HDP'nin renklerini taşıyan iktidarı kurmalıyız" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın bugün görülen ilk duruşmasına izleyici olarak katılan Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, duruşmanın ardından açıklamada bulundu. Soma'da meydana gelen iş cinayeti nedeniyle yüreklerin bugün burada olduğunu belirten Demirtaş, Soma'da yaşananların "kaza" değil "cinayet" olduğunu söyledi. Soma katliamının hesabını sormak için mahkemeye geldiklerini ve tüm herkes gibi adalet beklentileri olduğunu dile getiren Demirtaş, ancak buradaki adalet sorumluluğunun sadece mahkeme heyetine yüklenemeyeceğini kaydetti.

Demirtaş, "Böyle bir olaydan sonra Enerji Bakanı koltuğunu terk etmesi gerekiyordu. Tek bir siyasetçi bile yargılanmıyor. Ancak, siyasetçiler yargılandığında hepimizin vicdanı rahat edecek. Sanıklar cezasız kalmamalı. Burada önemli olan kokuşmuş sistemin yürütücülerinin yargılanmasıdır. Çünkü buradan çıkacak adalet ile yüzleşme sağlanacak" diye belirtti.

"HDP'nin renklerini taşıyan iktidarı kurmalıyız"

"Bu iktidar paraya tapıyor" diyen Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu iktidarı değiştirmenin yollarını bulmalıyız. Biz kendi iktidarımızı kuralım. Bu ülkenin sahipleri, alınteri ile çalışanlar olarak bu iktidara AKP iktidarına mecbur değiliz. Ne Soma'da ölen 301 can ne de Ağrı'da ölenler bu hükümet için önemli değil. Bütün ezilenler, ötekiler olarak, HDP'nin renklerini taşıyan iktidarı kurmalıyız."

Basın mensuplarının Tendürek Dağı'nda yaşananlara ilişkin sorularını yanıtlamayan Demirtaş, "Bugün önemli bir gün, Soma dışında bir gündemimiz olmasın" dedi.

"8 Haziran'da özgür bir ülkede uyanmak istiyorsak seferber olmalıyız"

Yapılan açıklamanın ardından Demirtaş ve HDK Eşsözcüsü ve İstanbul Milletvekilimiz Sebahat Tuncel ile İzmir Milletvekilli Adayımız Ertuğrul Kürkçü'nün de aralarında bulunduğu HDP'liler, HDP Akhisar İlçe Örgütü binasına "Roboski'den Soma'ya hesap sormaya," "Yaşasın Halkların Demokratik Partisi" sloganları ile yürüdü. İlçe binası önün de kısa bir konuşma yapan Demirtaş, tüm kesimlere "8 Haziran'da özgür bir ülkede uyanmak istiyorsak ev ev, sokak sokak gezip HDP için çalışmalıyız" çağrısında bulundu.

13 Nisan 2015