Demokratik kurumlar Gemlik’e yürüme kararı aldı: Yürüyüş 6 Şubat’ta Yüksekova ve Kızıltepe’den başlayacak

Parti Sözcümüz Ebru Günay, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve demokratik kurumların katılımıyla Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Binasında basın toplantısı düzenlendi. Tecride karşı eylem programının paylaşıldığı açıklamada şunlar söylendi:

Berdan Ozturk: Êdî tehemula me nemaye, heya tecrîd bişikê em ê têkoşînê mezin bikin

Kedkarên çapemeniyê hûn hemû bi xêr hatine. Tecrîda li ser rêberê gelê Kurd birêz Ocalan ji 2015’an vir ve berdewam dike. Herî dawî CPT'yê serdana Îmraliyê kir û heya niha tu parvekirin û ji raya giştî re tu daxuyaniyek nedaye. Heya niha hemû saziyên Kurd me xwest em daxuyaniyeke nivîskî bi we re parve bikin. Hem jî em ê plansaziyê bi çapemeniyê re parve bikin. 

Ji bo çareseriyê em ber bi Îmraliyê ve dimeşin

Tecrîda li ser Birêz Ocalan ya 24 sal in berdewam dike roj bi roj girantir dibe. Ev nêzî 22 meh in derbarê rewşa Birêz Ocalan de tu agahî nayên standin. Meha borî heyeta CPT’yê çû Girava Îmraliyê û tu daxuyaniyên şênber û zelal diyar nekirin. Ji ber vê bêdengiya CPT’yê fikar û şikên me û gel hîn zêdetir bûne.

Nêzikatiya dewletê ya li hemberî Birêz Ocalan bandorê li çarenûsa hemû welêt dike. Tecrîda Îmraliyê çiqas giran bibe, welat zêdetir ber bi faşîzmê ve tê kişandin. Li ser vê rastiyê em bang li hemû hêzên demokrasiyê û raya giştî dikin ku li hemberî tecrîdê bi hestiyar bin û bertekên xwe nîşan bidin. Helwesta me ya li dijî polîtîkaya tecrîdê jî ji ber daxwaza me ya ji bo çareserkirina pirsgirêkên bingehîn ên Tirkiyeyê, bi taybetî pirsgirêka Kurd û avakirina aştî û azadiyê ye.

Desthilatdariya AKP-MHP’ê hewl dide li ser Birêz Ocalan polîtîkaya mirinê pêk bîne û wî bide jibîrkirin. Li Îmraliyê qanûn nîne û hemû pîvanên etîk hatine rawestandin. Divê bi lez derbarê rewşa Birêz Ocalan de bersivek bê dayîn û ew li gel parêzerên xwe hevdîtenekê pêk bîne. Ev mijara ku divê nebe amûreke siyasî, di nav gelên Tirkiyeyê û bi taybetî gelê Kurd de dibe sedema hêrs û fikaran. Divê hikûmet van fikaran çareser bike. Heta ku tecrîda giran a li ser Birêz Ocalan bidome, Tirkiye wê nikaribe ji krîza aborî, siyasî û civakî ya ku tê de ye rizgar bibe. Ji ber ku tecrîda Îmraliyê tê wateya çaresernekirina pirsgirêka Kurd, berdewamiya şer, xîzanî û krîzên giran.

Pergala desthilatdar bi salan e dixwaze di şexsê Birêz Ocalan de îradeyeke mezin a çareseriyê û aştiya civakî ya Tirkiyeyê jî di bin tecrîdê de bigire. Di şexsê Birêz Ocalan de pêşeroja azad a gelan di bin îpotekê de ye. Parlementerên me bi rojan li ber Meclisê çalakiya rûniştinê pêk anîn û heta îro li hember vê çalakiyê tu bersiv nehat dayîn. Li hemberî vê yekê em ê di 6-15’ê Sibatê de meşeke xurt li dar bixin. Armanca sereke ya meşa me ya ku wê ji Qoser û Geverê dest pê bike û heta Enqereyê bidome ew e ku bi lez Birêz Ocalan bi parêzerên xwe re hevdîtinê pêk bîne!

Em aşkera diyar dikin ku êdî tehamula me li hemberî vê siyaseta xapandinê nemaye. Heta ku ev tecrîda giran li ser Birêz Ocalan rabe em ê çalakiyên xwe bidomînin. Li hemberî tecrîdê êdî em ne li benda gotinên balkêş, xapandin û manîpulatîf in, em li benda gavên şênber in. Birêz Ocalan ji bo me û bi milyonan mirovan hêviya çareseriya demokratîk e. Em dixwazin vê hêviyê ji tarîtiya tecrîdê derxînin û li welatekî azad û demokratîk bijîn. Em bang li hemû gelê xwe dikin ku xwedî li vîna aştî, azadî û demokrasiyê derkevin û hemû derdorên demokratîk piştgiriyê bidin meşa me.

TUAD FED yöneticisi Safiye Akdağ: Gemlik’e yürüme kararı aldık

Çözüm için İmralı’ya yürüyoruz. 

Uluslararası bir komplo sonucunda Türkiye’ye getirilen ve 24 yıldır mutlak tecrit altında tek kişilik İmralı Cezaevi’nde tutulan Sayın Abdullah Öcalan’dan 22 aydır hiçbir şekilde haber alınamamaktadır. Kürt halkı başta olmak üzere, Türkiye ve Ortadoğu halklarının çözüm iradesi olarak gördüğü Sayın Öcalan’a dayatılan bu mutlak iletişimsizlik halini reddediyor ve kendisiyle avukat görüşmelerinin bir an önce başlatılmasını istiyoruz.

İçinden geçtiğimiz bu kritik süreçte İmralı’nın sesini duymak isteyen, görüşlerini merak eden demokratik kamuoyu, iki yıla yakındır kendisinde haber alınamayan Sayın Öcalan’ın sağlığı ve yaşamı konusunda haklı olarak endişe ve kaygı içindedir. Evrensel, yasal ve anayasal ilke ve kuralları hiçe sayan iktidar; kamuoyunun bu talebini görmezden gelmekte, halkların barış hakkını gasp etmektedir. CPT ise birkaç ay önce İmralı’yı ziyaret ettiği halde konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınmakta, başta Kürt halkı olmak üzere demokratik kamuoyunun endişelerini derinleştirmektedir.

Sayın Öcalan’a karşı geliştirilen, hiçbir hukuki ve ahlaki dayanağı olmayan mutlak tecrit devam ettikçe Türkiye, içinde bulunduğu ekonomik, siyasal ve toplumsal kriz halinden kurtulamayacaktır. Çünkü İmralı tecridi Kürt sorununda çözümsüzlük anlamına gelmekte, çatışma ve şiddet ortamının devam etmesini sağlamakta ve ülke bundan zarar görmektedir. Sayın Öcalan şahsında büyük bir çözüm iradesi, Türkiye’nin toplumsal barışı tutsak edilmiştir. Halkların özgür geleceği ipotek altındadır. Derinleşen tecrit derinleşen bir faşizmi doğurmakta, mevcut sorunları içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir.

Tarihte eşine az rastlanır bir ağırlıkta süren tecrit kırılmadan toplum nefes alamayacak, diyalog ve müzakere temelinde sorunlarına çözüm bulamayacaktır. İmralı’da barışın sesi ve demokrasinin nefesi kesilmek istenmekte, sonuçları oldukça ağır olacak toplumsal çatışmalara zemin hazırlanmaktadır. İmralı'da sürdürülen mutlak tecrit, AKP-MHP iktidarının bir yönetme stratejisine dönüşmüştür. İktidarı İmralı’yı üzerinde oynanabilecek bir mekân olarak görmekten, sonuçları ağır olabilecek bu tehlikeli oyundan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Milyonlarca yurttaş adına konuşuyoruz. Sayın Öcalan üzerinde uygulanan mutlak iletişimsizlik haline ve tecrit siyasetine son verilmeli, avukatlarıyla görüşmesi bir an önce sağlanmalıdır. Engellemelere rağmen vekillerimizin günlerdir Meclis’te ve Adalet Bakanlığı önünde yaptıkları açıklamalara ve taleplerine maalesef yanıt verilmediği gibi kamuoyuna da herhangi bir açıklama yapılmamıştır. İktidar siyasi sorumluluğunu yerine getirmekten kaçmakta, adalet arayışını yok saymaktadır. Bizler durumun ciddiyetinden hareketle asla durmayacağımızı, başka yol ve yöntemlerle İmralı tecridini kırmanın mücadelesini vermeye devam edeceğimizi ifade etmek istiyoruz.

Talebimiz nettir tecride son verilmelidir

Bu çerçevede çözüm talebimizi ortaya koymak için “Çözüm İçin İmralı’ya Yürüyoruz” şiarıyla Gemlik’e yürüme kararını almış bulunuyoruz. 6 Şubat’ta Kızıltepe ve Gever olarak iki koldan yürüyüşümüzün startını verip 15 Şubat’ta Gemlik’te sonlandıracağız. Bu yürüyüş tecride ve çözümsüzlüğe karşı bir adalet arayışıdır ve bu çabamız avukat görüşmeleri başlayana kadar kesintisiz devam edecektir. Bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Talebimiz oldukça nettir; Sayın Öcalan üzerindeki hukuksuzluk son bulmalı, avukatlarıyla görüşmesi sağlanmalıdır. Sayın Öcalan’a yönelik geliştirilen uluslararası komplonun yıl dönümünde tecrit politikasının muhataplarına mesajımızı en güçlü bir biçimde vereceğiz.

Sayın Öcalan bizler için demokratik çözüm umududur. Bu umudu tecrit karanlığından çıkarmak, özgür ve demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Tüm halkımızı barış, özgürlük ve demokrasi iradesine sahip çıkmaya, bütün demokratik çevreleri de yapacağımız yürüyüşe destek olmaya çağırıyoruz.

25 Ocak 2023