Denizin katledilmesine ilişkin uluslararası toplumdan gelen kınama ve taziye mesajları

İzmir İl Örgütümüze yönelik saldırı ve parti üyemiz Deniz Poyraz'ın katledilmesi uluslararası alandan tepkiyle karşılandı. Çeşitli kurum, parti, siyasetçi ve aktivistler sosyal medya mesajları ve yaptıkları yazılı açıklamalarla saldırıyı kınadı ve başsağlığı dileklerini iletti. Bunlardan bazıları şöyle:

AP Türkiye Raportörü ve Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Üyesi Nacho Sanchez Amor: HDP İzmir İl Binasına silahlı bir kişinin düzenlediği saldırıda HDP’li Deniz Poyraz'ın öldürülmesini sert bir şekilde kınıyoruz. Bu menfur şiddet, demokratik sistemin temel ilkelerine açık bir saldırıdır. Bu nedenle ülkedeki tüm ilgili makamlardan ve siyasi partilerden saldırıya hızlı ve kesin bir tepki verilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Deniz Poyraz'ın ailesine ve arkadaşlarına ve HDP’ye en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Bu üzücü anda kardeş partimiz ile dayanışma içerisindeyiz ve son dönemde kapatılma ihtimali de dahil olmak üzere haksız yere maruz kaldığı siyasi baskıları kınıyoruz. Bu tür anlamsız saldırılara zemin hazırlayan ve HDP'ye yönelik devam eden siyasi taciz, hedef alma politikası artık sona ermelidir.

Avrupa Hür İttifakı: Bu anlamsız şiddet karşısında en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Siyasi ifade özgürlüğü demokrasinin temel taşıdır ve saygı duyulmak zorundadır. Bu olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyaç var. Arkadaşlarımızın yanındayız ve desteğimizi sunuyoruz.

Avrupa Hür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle: Bu saldırı şiddeti arttırmak amacıyla yapıldı, en sert biçimde kınıyoruz.

Avrupa Yeşiller Partisi: HDP İzmir Ofisine saldırıyı ve Deniz Poyraz cinayetini şiddetle kınıyoruz. Düşüncelerimiz HDP ailesi ile birlikte. Saldırıdan etkilenen herkesle dayanışma içindeyiz.

AB Türkiye Sivil Komisyonu: Bir parti üyesinin hayatını kaybetmesine neden olan HDP İzmir ofisine yönelik saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırıların failleri cesareti, HDP'ye karşı AKP ve MHP tarafından yürütülen karalama kampanyalarından almaktadır.

Avrupa Sol Partisi Başkanı Heinz Bierbaum: Deniz Poyraz’ın katledilmesi alçakça bir saldırıdır. HDP ve Poyraz ailesine dayanışma duygularını iletiyorum. Bu saldırı Erdoğan yönetiminin Türkiye’deki demokratik güçlere yönelik sindirme politikasının bir sonucudur. AB liderlerinin bu politikalara tepki göstermesi gerekiyor.

Yunanistan’dan SYRIZA: Türkiye'de bu zor zamanlarda demokrasi, hukukun üstünlüğü, sosyal ve siyasi haklar için mücadele edenlere ve HDP'ye tam desteğimizi ve dayanışmamızı ifade ediyoruz. HDP'nin İzmir'deki ofisine düzenlenen ve parti yöneticisi Deniz Poyraz'ın hayatını kaybettiği menfur kanlı saldırıyı kınıyoruz. İlgililerin soruşturulması ve mahkum edilmesi gereklidir. Türkiye parlamentosundaki en büyük üçüncü partiyi kriminalize etme girişimi kesinlikle kabul edilemez.

İspanya'dan Podemos Uluslararası İlişkiler Genel Sekreterliği: Bizler HDP’nin İzmir’deki bürosuna yapılan saldırıyı ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesini kınıyoruz. HDP’ye ve Poyraz’ın ailesine de başsağlığı diliyoruz. Avrupa Birliği bu şiddetli baskı politikasına karşı harekete geçmelidir.

Katalan Ulusal Meclisi Assemblea Enternasyonel: Türkiye devletinin sürekli saldırı ve hukuki savaşına maruz bırakılan ve şimdi de silahlı bir şekilde hedef alınan HDP'ye tüm destek ve dayanışma duygularımızla. Deniz Poyraz'ın ailesi ve dostlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Avrupa Türkiye ve İspanya gibi insan hakkı suistimalcilerini durdurmalıdır.

Bask Parlamentosundan Oihana Etxebarieta: Kürt yoldaşlarımızla bu çok zor zamanda dayanışmamızı ifade ediyoruz. Deniz Poyraz'ın arkadaşları ve ailesine başsağlığı diliyoruz. 

Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi ve Avrupa Parlamentosu (AP) eski Türkiye Raportörü Kati Piri: Bir faşist, Kürt aktivist Deniz Poyraz'ı HDP'nin İzmir İl Binasında, siyasi muhalefete karşı nefret ikliminin hakim olduğu bir ortamda vahşice öldürdü. Bu zor dönemde Deniz'in ailesine ve arkadaşlarına en içten taziyelerimi sunuyorum.

İngiltere İşçi Partisi’nden Birleşik Krallık Parlamento üyesi Lloyd Russell-Moyle: Türkiye'den HDP binasına saldırıldığı ve bir parti çalışanın öldürüldüğü haber geldi! İşçi partisi yarınki birleşiminde bunu gündeme getirmelidir.

Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Melénchon: Deniz Poyraz’ın katledildiği haberini aldık. HDP’lilerle kardeşçe dayanışmamızı dile getiriyoruz. Deniz Poyraz aşırı sağcı birisi tarafından katledildi. Türkiye ya da başka hiçbir yerde ılımlı sağ yoktur.

Fransa Occitanie bölgesi bölgesel konsey üyesi Jean-Christophe Sellin: Yoldaşımız Deniz Poyraz HDP İzmir’de bir faşist tarafından katledildi. HDP ve Türkiye’deki alternatif demokratlar ve feministlerle dayanışıyoruz. Her yerde muhafazakar sağ ile mücadele!

Fransa’dan insan hakları kuruluşu Hak ve Özgürlüklerin Savunulması için Uluslararası İttifak (AIDL):Türkiye’de HDP’ye karşı sistematik baskı sürüyor.

Alman Yeşiller Partisi parlamenteri Cem Özdemir: Bu saldırı Türkiye'deki muhaliflerin nasıl canlarından endişe etmek zorunda kaldıklarını gösteriyor. Deniz Poyraz Ailesi'ne en derin taziyelerimi sunarım. HDP ile dayanışma içerisindeyiz.

İlerici Enternasyonal Genel Koordinatörü David Adler: Yaşanan olay korkunç, üzücü ve kızgınlığımıza yol açıyor. Erdoğan rejimi her gün daha da zalimleşiyor.

AP Sol Grubu: Bu vahşi saldırıyı kınıyoruz. Tüm desteğimiz ve dayanışmamız HDP'ye ve Deniz'in sevenlerine. AB, Erdoğan'ın baskılarına karşı sesini yükseltmelidir.

AP Sol Grubu'ndan Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Milletvekili Nikolaj Villumsen: Bu saldırıyı kınıyorum. AB bu teröre karşı açıklama yapmalı ve HDP’ye karşı yürütülen kampanyaya bir son verilmesi çağrısında bulunmalıdır.

AP Yeşiller Grubu Üyesi ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Başkanı Sergey Lagodinsky: Nefret söylemleri yaydığınızda sonunda birileri öldürülecektir! Deniz Poyraz'ın ailesine ve arkadaşlarına en derin taziyelerimi sunarım. Türk makamlarına bu suçu soruşturmaya, faşist ağlarla mücadele etmeye ve HDP'ye karşı nefret kampanyasını durdurmaya çağırıyorum.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Avrupa ve Orta Asya Direktörü Emma Sinclair-Webb: HDP İzmir Bürosuna silahlı saldırı ve Deniz Poyraz'ın bina önünde polisler görev başındayken öldürülmesinin tüm boyutlarıyla soruşturulması için tepeden bir siyasi irade gösterilmesi şarttır. Cumhurbaşkanlığı ve hükümet, HDP'ye yönelik nefret söylemine acilen son vermelidir.

IKBY'den Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi üyeleri: Deniz Poyraz’ın katledilmesini kınıyoruz. Bu politik bir kadın katliamıdır. Bir kadın olduğu için, politik olarak aktif bir kadın olduğu için katledilmiştir.

19 Haziran 2021