Dersim Dağ: Bütçede savaşa 182 milyar, gençlere ise 1.8 milyar lira ayrıldı

Gençlik Meclisi Sözcümüz Dersim Dağ, Genel Merkezimizde yaptığı basın toplantısıyla gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dağ, şunları söyledi: 

Bugün 4 Kasım, partimize yönelik siyasi soykırım operasyonlarının yıl dönümü. 4 Kasım 2016’da bir siyasi soykırım operasyonu ile eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz ve parti çalışanlarımız rehin alındı. Bu siyasi soykırım operasyonu ile Kürt halkı ve halklar, demokratik siyasetin dışına itilmek istendi. Halkımızın varlığı ve demokratik siyaset mücadelesi hedef alındı. Ama ne 90’lı yıllarda demokratik siyasete yapılan darbeler ne de 4 Kasım Darbesi demokratik siyaset alanındaki mücadelemizden bizi alıkoyamadı. 

Bütçede savaşa 182 milyar, gençlere 1.8 milyar lira ayrıldı

O günden bugüne demokratik siyaset alanındaki ısrarımız sürüyor, mücadelemiz ısrarla sürüyor. Buradan başta zindanlarda tutsak olan tüm arkadaşlarımız olmak üzere tüm yoldaşlarımıza söz veriyoruz; mutlaka başaracağız ve demokratik siyaset alanında halkları özgürleştireceğiz.

Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri başlamış bulunuyor. Bu hafta Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçe görüşmeleri gerçekleşti. Bugün Türkiye’de toplumun yüzde 15’ini oluşturan gençlik için ayrılan bütçe sadece 1 milyar 881 milyon liradır. Savaşa 182 milyar ayıran iktidar, gençliğe bütçe ayırmıyor, gençlerin sorunlarını görmüyor, gençliği yoksulluk, sefalet ve işsizliğe mahkum ediyor. 

Barınma ve beslenme sorunları

Yurt kapasitesinin çok üstünde 3 milyondan fazla öğrenci yükseköğretime kayıtlı olmasına rağmen üniversitedeki yurtların kapasitesi sadece ama sadece 850 bin. Yurt odaları cezaevlerini andırıyor. 4 kişilik odalar, 8 ve 10 kişilik odalara çevrildi, ranza sistemine dönüştürüldü. Öğrenciler birbirlerine "Kaç yıl yatarın var?" esprisi yapıyor. Sağlıklı barınma ortamı ve koşulları yaratılmıyor. İktidarın ekonomik krizden çıkışın faturasını porsiyon küçültmekte bulması öğrencilerde de rol buluyor. Yurtlarda tek tip yemek sistemine geçildi. Öğrenciler porsiyonları küçültülmüş bir şekilde beslenmeye çalışıyor. Elbette ki bu yemekler de sağlıklı değil ve öğrencilerin sağlığını riske atıyor. Tüm yurtlarda hijyenik olmayan yemeklere mahkum edilen öğrenciler, yemeklerde kıl tüy çıkmasına rağmen bu şekilde beslenmeye çalışıyor. Onlarca öğrenci zehirlendi, hastaneye kaldırıldı. AKP iktidarında artık öğrenciler hastane kuyruklarında bekler bir duruma geldi.

Tüm öğrencilere koşulsuz ve şartsız burs verilmelidir

Öğrencilere verilen kredi ve bununla birlikte yapılan tefecilik uygulaması devletin aslında öğrencilere ve gençlere nasıl yaklaştığını gözler önüne seriyor. İlk önce kredi veriyor, işsiz bıraktığı genci borçlandırıyor. Üniversite mezunu genç iş bulamazken aynı zamanda borçlu duruma geliyor ve daha sonra müjde adı altında 3-4 katı almak istediği paranın faizini sildiğini söylüyor. Müjde olarak tefeciliği kaldırdığını söylüyor, tefeciliği şimdilik uygulamayacağını söylüyor. Şunu çok açık söylüyoruz; eğitim haktır, barınma haktır, beslenme en temel haktır. Tüm öğrencilere koşulsuz, şartsız hayatlarını idame ettirecek bir miktarda burs verilmelidir. Sadece faizlerin silinmesi yeterli değildir; tüm kredi borçları silinmeli ve tüm kredili öğrencilerin kredileri de bursa çevrilmelidir. Öğrenciler borçlu bir duruma düşürülmemelidir. 

4 gençten 3’ü işsiz

Gençler çok zor koşullarda üniversiteye yerleşiyor ve daha sonra da barınma sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Günlerce sokaklarda yatan, parklarda sabahlayan gençleri gördük. Yurtlarda yediği yemeklerden dolayı zehirlenen gençlere şahitlik ettik ve bununla beraber üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan on binlerce gencin olduğunu biliyoruz. Bugün 4 gençten 3’ü işsiz ve üniversite mezunu gençlerin yüzde 50’si işsiz veya asgari ücretin altında niteliksiz iş gücü olarak çalıştırılıyor. 

Tüm öğrencilere en az 5 bin TL burs verilmeli, ücretsiz barınma ve beslenme sağlanmalı

Tüm bunlar böyleyken özellikle Kürdistan kentleri olmak üzere tüm Türkiye’de gençler madde bağımlısı haline getiriliyor, her sokak başında ya da okul önünde madde satılıyor. İktidar bunun önlemini almıyor ve bugün bağımlılık yaşı 11-12 yaşa kadar düşmüş durumda. Gençlerin ülkedeki durumu böyleyken, her 4 gençten 3’ü işsiz iken, gençlerin yüzde 75’i Türkiye'de yaşamak istemiyorken, yüzde 51’i ifade özgürlüğünün olmadığını düşünüyorken, iktidarın gençlere ayırdığı bütçe de yok. İktidar tüm bütçesini savaşa, ranta ve yandaşına ayırıyor. Bizler HDP Gençlik Meclisi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesinin gençlerin taleplerini karşılamadığını, gençleri açlığa ve sefalete mahkum ettiğini belirtiyoruz. Tüm öğrencilere ayda en az 5 bin TL olmak üzere burs verilmelidir. Barınma ve beslenme en temel haktır, tüm öğrenciler sağlıklı beslenmeli ve ücretsiz barınmalıdır. 

Önümüzdeki bütçeyi gençlerin ve kadınların bütçesi yapmak için mücadelemizi büyüteceğiz  

Yine gençlerin ve genç kadınların ulaşabileceği spor ve sanat merkezleri açılmalı, gençler madde bağımlısı haline getirilmemeli, sanata ve spora yönlendirilmelidir. Bizler iktidarın bütçesinin halkın bütçesi olmadığını biliyoruz. Halkın bütçesi yandaşa ve ranta ayrılıyor. Bizler toplumun yüzde 15’ini oluşturan gençliğin bütçesini oluşturmak için bir kez daha buradan sesleniyoruz: Bu bütçenin savaş bütçesi olmadığını, rant bütçesi olmadığını, yandaşların bütçesi olmadığını iddia ediyorsanız gelin savaşa ayırdığınız bütçeyi gençliğe ayıralım. Biz de samimiyetinize inanalım. Ama biliyoruz ki bu iktidar gençlere ve kadınlara düşman bir iktidar. Bu iktidar bütçeyi gençlere ve kadınlara değil savaşa ayıran bir iktidar. Ve biz bu bütçenin AKP’nin son bütçesi olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki bütçeyi gençlerin ve kadınların bütçesi yapmak için mücadelemizi büyüteceğimizi ve 2024 bütçesini gençler olarak hep birlikte gençlik için hazırlayacağımızı belirtiyoruz.

Gençleri HDP Gençlik Meclisleri çatısında örgütlenmeye çağırıyoruz

Evet, AKP iktidarının döneminde gençler yoksullaştı ama gençler tüm bunlara rağmen mücadelesini ısrarla sürdürüyor. AKP’nin tüm yok saymalarına, baskılarına, zorbalıklarına, yıldırma politikalarına karşı bizler buradayız. En temel hakkımız olan barınma, beslenme, yaşama ve iş hakkımız için mücadelemizi büyüteceğiz. Tüm öğrencilere, tüm gençlere, tüm genç kadınlara HDP Gençlik Meclisleri çatısı altında örgütlenmeyi ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz. Bir kez daha belirtiyorum; mutlaka ama mutlaka 2024 bütçesini gençlerin ve kadınların bütçesi haline getireceğiz. 

4 Kasım 2022