Dış politikamızı iktidarın ilkesiz U dönüşlerine göre yapacak değiliz

Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy'un açıklaması:

Ortadoğu Masamızın Libya’ya gerçekleştirdiği diplomatik ziyaret programının iktidarın tetikçi sözde medya kuruluşları tarafından nefret diliyle hedef gösterilmesini en sert biçimde kınıyoruz. 

AKP’nin Ortadoğu’da izlediği siyasal İslamcı ve militarist dış politikasına karşı olduğumuz bir sır değildir. Libya’ya ilişkin TBMM’ye sunulan tezkere görüşmelerinde ve ikili anlaşmalarda bu ilkesel ve tutarlı yaklaşımımız teyitlidir.  AKP’nin dış politikası Türkiye halklarını yalnızlaştıran bir politikadır. Buna karşın partimizin Ortadoğu’da barışçıl ve ilkeli dış politikanın gerekliliği üzerindeki ısrarlı çağrılarını tarih haklı çıkarmıştır. 

Libya’nın meşru ve uluslararası kamuoyunda muhataplığı kabul edilen ve Libya Temsilciler Meclisi üyeleri ile yaptığımız görüşmeleri “Türkiye düşmanlığı” gibi yansıtan tetikçi medyanın en başta kalemini sattığı ve koşulsuz biat ettiği AKP iktidarının U dönüşlerine ayak uydurmasını tavsiye ederiz. 

Libya’da barış ve diyalog isteyen her hükümet eninde sonunda Libya’nın Tobruk Yönetimi ile diyalog kanallarını açmak zorunda kalacaktır. HDP olarak, Libya’daki siyasi muhataplarımızla diyalog için AKP’nin Tobruk Yönetimi ile “küslük” halinden vazgeçmesini bekleyecek değiliz. AKP’nin “yerlilik-millilik” edebiyatı üzerinden muhalefete çizdiği kırmızı çizgileri reddettik ve bundan sonra da reddedeceğiz.    

Türkiye halklarının Doğu Akdeniz’deki haklarının korunmasının yolu ilgili ülkelerle ortak bir hukuku tesis etmekten geçiyor. Ortadoğu’da halkların ortak çıkarına uygun biçimde barış, özgürlük ve istikrar adına HDP olarak tüm diyalog kanallarını kullanarak, partimizin asli dış politika eksenidir ve tek merkezden yönlendirilen karalama kampanyalarına rağmen bu çerçevede çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz.

Feleknas Uca-Hişyar Özsoy
HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri
23 Aralık 2022