Diyarbakır'da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde binlerce kadın, erkek egemen sisteme karşı Koşuyolu Parkı'ndan İstasyon Meydanı'na yürüdü. İstasyon Meydanı'na gelen binlerce kadın özgürlük ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından kadınlar adına konuşan Kardelen Kadın Merkezi çalışanı Gülisten Zengin, YPJ savaşçılarını, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri selamladı. Bugün dünaynın Ortadoğu kadınını konuştuğunu, ancak dünyanın farklı yerlerinde kadınların eril zihniyetin kurbanı olduğunu söyleyen Zengin, Türkiye'nin ise bu savaşta dünya ülkeleri arasında ilk sırada yerini aldığını belirtti. Özellikle AKP ile kadına yönelik şiddetin ve kadın kırımının artık üstü kapatılamaz boyutlara ulaştığına dikkat çeken Zengin, katliama karşı mücadelelerini yükseltmek, örgütlülüklerini büyütüp, geliştireceklerini kaydetti.

Kadının örgütlü mücadelesine, direnişine ve kazanımlarına AKP'nin tahammül edemediğini vurgulayan Zengin, kadının örgütlü gücünü kırmak AKP hükükümetinin ordusuyla, polisiyle, yasalarıyla, kurumlarıyla canla başla çalıştığının altını çizdi. Savaşın en büyük mağdurlarının kadın ve çocuklar olduğunun bir kez daha Şengal ve Kobanê'de ortaya çıktığını ifade eden Zengin, kadınlar olarak savaşsız sömürüsüz bir yaşamdan asla vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Şiddetin erkek egemen iktidarcı zihniyetin bir ürünü olduğunu ve bireysel bir eylem olmadığını belirten Zengin, milliyetçikle, cinsiyetçilikle, bilimcilikle ve muhafazakarlıkla birlikte ortaya çıkan ideolojik ve sistemsel bir eylem olduğunu ifade etti. Bu yüzden şiddete karşı mücadelelerini ve cevaplarının da ideolojik ve örgütlü olmak zorunda olduğunu belirten Zengin, buna en güzel cevabında Rojava'da direnen kadınların verdiğini söyledi. Kadının iradesine düşüncesine, eylemine bedenine, emeğine dönük tüm saldırılara karşı cevaplarının her gün daha fazla örgütlenerek olacağına dikkat çeken Zengin, "Kürdistan ve Ortadoğu'da köklerinden filizlenen kadın direnişini büyütmek, kadın devrimi yaşamsallaştırmak olacaktır" dedi.

Kardelen Kadın Merkezi çalışanı Gülistan Zengin'in ardından konuşan YNK temsilcisi Nermin Osman, binlerce kadının Rojava ve Ortadoğu'da IŞİD çetelerinin vahşetine karşı mücadele ederek direndiğini söyledi. Kobanê'de direnen kadınların sadece Kürt kadınları için olmadığını söyleyen Osman, YPJ'nin direnişinin tüm dünya kadınlarına örnek olduğunu söyledi. Son olarak Osman, "Kahrolsun Kürt özgürlük mücadelesi düşmanları, yaşasın Kobanê direnişi" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise Kürt kadınlarının ve YPJ mücadelesini selamlayarak konuşmasına başladı. Kadına yönelik şiddetin büyük artış gösterdiği bir dönemden geçtiklerini belirten Aydoğan, IŞİD'in Şengal'de binlerce kadını Ezidi inancına sahip olduğu için katlettiğini ve köle pazarlarında sattığını söyledi. IŞİD çetelerinin Kobanê'de Kürt kadınlarının direniş duvarına çarptığını vurgulayan Aydoğan, YPJ savaşçıları öncülüğünde Kürt kadınlarının mücadelesinin sadece IŞİD'e karşı değil, bütün Kürt kadının özgürlük mücadelesi düşmanlarına karşı bir ders olduğunu kaydetti.

25.11.2014