EFA: Kürt vekil Leyla Güven serbest bırakılmalı, tecrit son bulmalı

AB’deki 47 bölgeci ve otonomcu partiyi bir araya getiren ve devletsiz halkları, yeni ortaya çıkan devletleri, bölgeleri ve Avrupa'daki azınlıkları temsil eden bir şemsiye organizasyon olan Avrupa Hür İttifakı (EFA)’dan Leyla Güven, tecrit ve açlık grevlerine ilişkin açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bugün, EFA’nın Kürt lider Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit uygulamasının sona erdirilmesi ve Türkiye'deki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması yönündeki ilk çağrısının üzerinden iki yıl geçti. Ocak 2019'da Kürt milletvekili Leyla Güven, açlık grevinin 80. gününde cezaevinden tahliye edilmişti. Ancak Aralık 2020'de Güven hakkında terör bağlantılı suçlamalarla 22 yıl hapis cezası verildi. 

Güven, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, avukatlar ve insan hakları savunucularının temsilcilerinden oluşan Demokratik Toplum Kongresi'nin eş genel başkanıydı. Güven’in tutuklanması ve verilen ceza, Türkiye'deki Kürt nüfusa yönelik baskı tarihinin bir temsilidir.

Bugün ayrıca, cezaevindeki siyasi tutukluların Türkiye'ye Kürt lider Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması çağrısında bulundukları açlık grevlerinin 60. günü. Öcalan şu anda şartlı tahliyesiz ömür boyu hapis cezasıyla bir ada hapishanesinde aşırı tecrit altında tutuluyor. Öcalan’ın avukatları, tutukluluğuyla ilgili olarak hem Türk hukukunun hem de uluslararası kuralların uygulanmadığı konusunda ısrar ediyor.

AB'ye katılım arayışında olan Türkiye’de, bir demokratik sürecin olmaması ve cezaevi koşulları konusunda uluslararası hukuka aldırış edilmiyor olunması endişe vericidir. Türk hükümetinin kendisine karşı duran herkes için ağırlaştırılmış tecrit ve hapis cezaları kullanmasına son verilmelidir.

Avrupa Hür İttifakı (EFA), Kürt lider Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit rejiminin kaldırılması ve Türkiye'deki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Tüm toplulukların ve halkların demokratik bir Türkiye'de gerçek anlamıyla bir arada yaşamasına yol açacak siyasi bir çözüm aramak için Erdoğan hükümeti ile Kürt yetkililer arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması gerekiyor.

25 Ocak 2021