Eğitim Emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun!

Dil, Kültür, Sanat, Spor ve Eğitim Politikaları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Salim Kaplan tarafından 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne ilişkin açıklaması:

5 Ekim Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü tarafından 1994 yılından beri Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edildi. Bütün dünyada 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına rağmen Türkiye’de bu enternasyonal gün halen kabul edilmemekte ve 12 Eylül zihniyetinin mirası olarak 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu yıl yine 5 Ekimi Covid-19 salgını tehlikesi altında kutluyoruz. Eğitim emekçileri pandemide birçok sorun ve riskle karşı karşıya kalmış ve çok sayıda eğitim emekçisi salgın nedeniyle yaşamını yitirmiştir. İktidar, gün geçtikçe eğitim emekçilerinin sorunlarını daha da derinleştiren politikalarından vazgeçmemiştir.

Türkiye öğretmenlerin yaşam ve çalışma koşulları ve hakları yönünden geri kalmış bir ülke olmaya devam etmektedir. OECD verilerine göre öğretmenler Türkiye’de çok çalışmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Öğretmenlerin %80’i geçimlerini sağlamak için öğretmenliğin yanında başka işler de yapmak zorunda kalmaktadır. Yine öğretmenlerin üçte ikisi borç altında yaşamaktadır. Bütün bu verilere rağmen Türkiye’de öğretmenler baskı ve zorlamalar altında çalışmak zorunda kalmaktadır. Öğretmenler üzerindeki mobing ve baskılar halen devam etmektedir. Covid-19 salgınında uzaktan eğitim ile öğretmenler 24 saat çalışmaya mahkum edilmiş, mesai kavramı ortadan kaldırılmıştır. Yine 500 bin öğretmen atamayı beklemekte, atamaları olmadığı için düşük ücretlerle ve başka işlerde çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Bu sebeplerle eğitimde güvencesizlik gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

Dünyada anadilinde eğitim hakkı yasal mevzuatlarla koruma altına alınmıştır. Ancak imzaladığı birçok uluslararası sözleşmeye rağmen Türkiye’de 21. Yüzyılda halen anadilinde eğitim hakkı önündeki engeller devam etmektedir. 1500’den fazla Kürtçe öğretmeni mezun olmasına rağmen atanmayı beklemektedir. Okullarda seçmeli dersler olmasına rağmen bu öğretmenlerin ataması yapılmamaktadır. Bu sebeple öğrenciler bu dersleri seçememekte, çoğu zaman bilinçli bir şekilde seçmeli ders listelerinden Kürtçe çıkarılmaktadır. Bu nedenlerle 5 Ekim aynı zamanda eğitim emekçilerinin mücadele günüdür de.

Biz HDP olarak salgında yaşamını yitiren Eğitim Emekçilerini saygıyla anıyor, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü kutluyoruz. Bu mücadele gününde eğitim emekçilerinin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.

Salim Kaplan
Dil, Kültür, Sanat, Spor ve Eğitim Politikaları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
5 Ekim 2021

Açıklamanın Kürtçesi:

Kurmancî

Kirmanckî