Emek ve Özgürlük İttifakı Adana Buluşması: 3’üncü Yolu inşa edeceğiz, eşit, adil ve onurlu bir ülkeyi biz kuracağız

Emek ve Özgürlük İttifakı “Şimdi Emek ve Özgürlük Zamanı” şiarıyla Adana’da halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya çok sayıda STK ile bileşen partilerimizin temsilcileri ve Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Buluşmada konuşan Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran şunları söyledi:

AKP-MHP ittifakına göre ülke güllük gülistanlık

Jinên delal, dayikên hêja, ciwanên birûmet, gelê me yê hêja hûn hemû bi xêr hatine, serseran serçavan re hatine. 

Değerli kadın arkadaşlarım; gençler, kadınlar, işçiler, emekçiler, ittifakımızın bütün bileşenleri, partimizin bileşenleri, kurum temsilcileri, ben de HDP ve HDP Kadın Meclisi adını hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum, hoş geldiniz. Bir kış ayında Adana’nın sıcaklığı ile karşıladığınız için bu toplantıyı günlerdir alan alan, sokak sokak, pazar pazar dolaşarak organize eden Emek ve Özgürlük İttifakı Adana bileşenlerine çok teşekkür ediyorum. 

Yoğun bir bütçe görüşmesinden buraya geldim. Günlerdir Meclis'te bütçe görüşmeleri yapılıyor. Aslında her bütçe görüşmesinde AKP-MHP ittifakının bu ülkeye, bu ülkenin geleceğine, gençlere, işçilere, emekçilere, Kürtlere, Alevilere, ezilmişlere ne vaat ettiğini hep birlikte dinliyoruz. Kendi anlatımlarına göre ülke güllük gülistanlık. Kendi anlatımlarına göre bu ülkede her gün bir kadın öldürülmüyor, 6 yaşında bir çocuk bir tarikatta istismara uğraması siyasetin konusu değil. Kendi beyanlarına göre 2020 yılında kendilerine gelen bu beyanları araştırmaması, dosyaya müdahil olmaması ve bu dosyada herhangi bir tutuklamanın olmaması problem değil. Kendi anlatımlarına göre Kürtlerin sorunu yok; Kürtlerin dili, kimliği, tarihi yok edilmiyor. Kendi anlatımlarına göre Kürtler yok edilmiyor. İşçiler, emekçiler, sömürüye maruz kalmıyor. Emekçilerin aldıkları ücret yetiyor, “Bu ücret bize yetmiyor” diyenler nankörlük ediyor. Kendi anlatımlarına göre madenlerde, işyerlerinde yaşamını yitirenlerin hemen cenazelerine ulaşmışlar. Tedbir almayıp ölümlere sebep olmanın hesabını vereceklerine lütuf gibi cenazelere ulaşmayı anlatıyorlar. 

İktidar bütçeyi nasıl savaşa, faize, ranta yatırdığını itiraf etti

Onlara göre Alevilerin bir sorunu yok, inançlarını kültür diye yaşayabilirler. Evlerine işaret konulması sorun değil. Yine kendileri bu bütçe sürecinde bir itirafta bulundular. Bütçeyi nasıl savaşa, faize, ranta yatırdıklarını bu görüşmelerde net bir şekilde anlattılar. Nurettin Canikli bu ülkenin bütün kaynaklarının nereye harcandığını net bir şekilde anlattı. Bir F-16 bombasının tanesi 400 bin dolar. Bu ülkede bu parayla kaç işçinin asgari ücretine katkı sağlanabilirdi, kaç ev emekçisi kadının sigortası yatırılabilirdi, kaç çocuğun okula giderken yemek desteği sağlanabilirdi, kaç sığınma evi açılabilirdi; gelin bunları hep beraber hesaplayalım.

Yine bir yerli bombanın fiyatı 1,2 milyon dolar. İşte bu ülkede yürütülen savaş politikasının, İmralı’dan başlayıp bütün ülkeye yayılan tecridin ve yol açtığı savaşın yarattığı örneklerden sadece ikisini anlattım. Bunlardan her gün onlarca bomba atıldığını düşünün. Cebimizden çıkan parayla üzerimize bomba yağdırıldığını düşünün. Bize destek sunması gereken, bu ülkenin geleceğine katkı sağlaması gereken bu iktidar her gün bizden aldığı bütçe ile savaşı derinleştiriyor. Bunu yaparken de pervasızlığından bir adım geri atmıyor. Bu politikalarla önümüzdeki yüzyılı örebileceğini düşünüyor. Bu AKP ve MHP ittifakının zihniyeti. Peki karşısındaki ittifak ne yapıyor? Kürt sorununa çözüm yok. Kadınların eşitliğine bir çözüm var mı, işçinin emekçinin sorunlarına çözümü var mı, doğa talanına bir çözümü var mı, yok. İşte tam da bu nedenle Emek ve Özgürlük İttifakı Türkiye’nin yüzyıldır bir arada olan hakikatinin bir araya geliş ittifakıdır. Bütün ezilmişlerin ittifakıdır Emek ve Özgürlük İttifakı. 

Onurlu barışı Emek ve Özgürlük İttifakı ile biz kuracağız

Biz HDP olarak zaten bir ittifak partisiyiz. 6 bileşenimiz ve çok sayıda kimlik ve inançtan temsiliyetin dahil olduğu bir ittifakız zaten. Bugün Emek ve Özgürlük İttifakıyla bunu bir adım daha öteye taşıdık. Bu da yetmez, diyoruz. Önümüzdeki günlerde kadınların bir araya gelip dayanışma ve ittifakını kuracağı güçle, emekçilerin bir araya gelmesiyle, bütün ezilenlerin bir araya gelmesiyle, tekçi politikaları reddedenlerin bir araya gelmesiyle 3’üncü yolu örme iddiasında olan bütün güçlerin bir araya gelmesiyle en geniş demokrasi ittifakı alternatif biz olacağız. Biz bu ülkeye eşitliği, özgürlüğü getireceğiz. Kadınların eşit ve adil yaşayabileceği, canının derdine düşmediği, taciz ve tecavüz korkusu yaşamadığı bir ülkeyi biz kuracağız. 6 yaşındaki çocukların istismara uğramadığı, istismarcıların hesap verdiği ülkeyi biz kuracağız. Kürtlerin bu ülkede barış içerisinde yaşayabileceği, Kürtlere savaş açan değil Kürtlerin haklarını tanıyan adil ve eşit bir yaşamı sağlayan, Kürtlerin dilini kültürünü kabul eden bir sistemi ve onurlu barışı biz kuracağız. Onurlu barışı Emek ve Özgürlük İttifakı ile biz kuracağız. İşçinin, emekçinin sömürüsünün hesabını sorup alternatifi biz sunacağız. Kayyımları gönderip belediyeleri gerçek sahiplerine biz temsil edeceğiz. Engellilerin önünde iktidarın oluşturduğu engelleri biz kaldıracağız. İktidarın nefret öznesi haline getirdiği mültecilerin yaşadığı drama son verip onurlu bir barışı kurarak ortak yaşamı hep beraber kuracağız. Gençler geleceğini bu ülkede görecek, bu ülkeden kaçma arayışında olmayacak. Bunu hep beraber Emek ve Özgürlük İttifakımız, kadınların dayanışma ve ittifakıyla, emekçilerin dayanışma ve ittifakıyla, Kürtlerin birlikteliği ve ittifakıyla biz kuracağız. Yolumuz açık olsun.

Riya me vekirî be. Serkeftin ji we re. 

11 Aralık 2022