Emekli maaşlarının 5 bin TLye yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 5 bin TL olması teklifimizi Meclise sunduk

Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan ile Ekonomi Komisyonu üyelerimiz Necdet İpekyüz ve Erol Katırcıoğlu, emeklilere dair kanun teklifimiz için Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Paylan, emekli aylıklarının 5 bin TL’ye çıkarılmasını, emekli ikramiyelerinin 5 bin TL olmasını ve yaşlılık maaşı alan 1 milyon yurttaşa Ramazan ve Kurban bayramlarında 5’er bin lira ikramiye verilmesini istediklerini söyledi. Paylan, şunları söyledi: 

Tüm yurttaşlarımız heyecanla bayram ikramiyelerini bekliyor. Dört yıl önce bu ikramiye 1000 lira olarak açıklandı. O günlerde 1000 liranın bir anlamı vardı. Ama gelen hayat pahalılığı ile birlikte alım gücü yok oldu. Geçen yıl 1100 lira yaptılar ve hayal kırıklığı yarattılar. Bu yıl da büyük beklenti var.  

Emekli ikramiyeleri 5 bin TL olmalıdır

Bizler de emekli bayram ikramiyelerinin bu bayramda 5 bin TL olarak belirlenmesi amacıyla yasa teklifi sunduk. 5 bin TL rakamı çok mu? 5 bin lira açlık sınırı olarak belirlenen rakamdır. Hiç değilse emeklilerinin yarasına merhem olması için, emeklilerin bayram ikramiyelerinin açlık sınırına çekilmesini istiyoruz. Asgari ücret artık açlık sınırının altında ve 3 ay önce belirlenen asgari ücret eridi bitti. Bu yüzden asgari ücret de belirlenmeli ve artırılmalıdır. Biz emekli ikramiyelerinin 5 bin TL olarak belirlenmesi için yasa teklifimizi bugün Meclis Başkanlığına sunduk. 

Güzel bir tesadüfle Ramazan, Paskalya ve Pesah bu yıl aynı aya denk geliyor, gelin yurttaşlarımızın yüzünü güldürelim

Bu yıl güzel bir tesadüf var. Ramazan Bayramı, Hıristiyanların Paskalya ve Musevilerin Pesah bayramları aynı aya denk geliyor. Teklifimiz kabul edilirse bu ay emekli ikramiyeleri alındığında üç dine mensup vatandaşlarımız bir nebze olsun yaralarına merhem olacak bir bayram ikramiyesi almış olur. Şu anda yoksulluk sınırı 16 bin lira, bu durumda emekli ikramiyelerinin 1500 ya da 2 bin olması kabul edilemez. Bizler HDP olarak emekli ikramiyelerinin 5 bin TL olarak belirlenmesini istiyoruz.   

En düşük emekli maaşı 5 bin TL olmalıdır

En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL. Bu para ile bırakın bir insanın geçinmesi hayatta kalması bile mümkün değil. Dört kişilik ailenin masrafı 5 bin lirayı bulmuş durumda. Büyükşehirlerde 5 bin liranın altında artık kira yok. Elektrik, doğalgaz, su ve internet faturaları 2-3 bin lirayı geçmiş durumda. Bu şartlara baktığımızda 2500 liralık en düşük emekli maaşı bir sefalet maaşıdır. Yasa teklifimizin ikinci maddesinde en düşük emekli maaşının 5 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz. 

65 yaş üzeri 1 milyon yurttaşımıza 5 bin TL bayram ikramiyesi verilmelidir

Bu enflasyonist şartlarda 5 bin lira da önümüzdeki günlerde anlamsız hale gelecek ama en azından yurttaşlarımıza bir nebze nefes aldırmak için en düşük emekli maaşının 5 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz. Teklifimizin üçüncü maddesinde de önemli bir sosyal kesim var. Yaşlılık aylığı alan 1 milyona yakın yurttaşımız var. Bunlar gerçekten çok cüzi maaş alıyorlar. HDP olarak, HDP Ekonomi Komisyonu olarak Meclis'e çağrımız var. 65 yaş üzeri bu 1 milyon kişi emekli ve bayram ikramiyesi alamıyor. Bunlar unutulmuş durumda. Bunlara bayram yok mu Sayın Erdoğan? İşte 65 yaş üzeri yurttaşlarımızın da Ramazan Bayramının, Paskalya ve Pesah bayramlarının gerçek anlamda bayram olması için onlara 5 bin TL bayram ikramiyesi verilmesini öneriyoruz yasa teklifimizin 3’üncü maddesiyle.

Türkiye küresel emeklilik endeksinde 43 ülke arasında 39. sırada. Bu kabul edilemez. Derhal emeklilerimizin yaşam standartlarını yükseltmeliyiz. Bu kriz şartlarında en düşük emekli maaşının 5 bin TL’ye, bayram ikramiyesinin 5 bin TL’ye çıkararak ve yaşlılık aylığı alan yurttaşlarımızın en azından Kurban ve Ramazan bayramlarında 5 bin lira ikramiye almasını sağlayarak Küresel Emeklilik Endeksindeki yerimizi bir nebze olsun yükseltebiliriz. Bayram öncesi bunun yasalaştırması için girişimlerimizi sürdüreceğiz. 

SORU: TÜİK’e alternatif çalışma yapanlara 3 yıllık hapis cezası öngören bir teklif sızdı. Ne düşünüyorsunuz?

TÜİK enflasyonu şu anda yüzde 61 olarak gözüküyor. Bir de çarşı-pazarın enflasyonu var. Bizim tespitlerimize göre enflasyon yıllık en az yüzde 150’lerde. Yurttaşlarımız çarşı ve pazara çıktığında fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Halkın enflasyonu şu anda yüzde 150’nin çok üzerinde ama TÜİK hala yüzde 61 ilan ediyor. Çünkü TÜİK’in açıkladığı enflasyona göre işçiye, memura, emekliye zam veriliyor. Bu zamlar da düşük kaldığı için işçinin, emekçinin, emeklinin alım gücü düşüyor. Biz ENAG gibi kurumların enflasyon çalışmalarına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ENAG’ın açıkladığı enflasyonun halkın enflasyonu olduğunu düşünüyoruz. Bu teklif gelirse muhalefet edeceğiz. İstedikleri kadar enflasyonu gizlemeye çalışsınlar, güneş balçıkla sıvanmaz. Şu anda ülke hiper enflasyona gidiyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlar hakikati göstermiyor. 

SORU: Kaşıkçı dosyasının iade edilmesiyle ilgili bir yorumunuz olacak mı? 

Cemal Kaşıkçı ile ilgili de durum şu. Tayip Erdoğan bu cinayet işlendiğinde çok sert tepki vermişti. Ve “Suudi Arabistan bu dosyayı bizden almak istedi biz enayi miyiz?” demişti Erdoğan. Şimdi üzerinden yıllar geçti ama baktı ki Suudi Arabistan’la yakınlaşma olasılığı var, karşılığında Kaşıkçı davası Arabistan’a gitti. Adalet Bakanlığının yaptığı açıklama çok manidar, kanuna uygundur diyor. Kanuna uygundur da vicdana uygun mudur? Arabistan'ın bir devlet organizasyonuyla Kaşıkçı katledildi. Kaşıkçı'yı öldürenler burada yargılanmalı. Karşılığında ne aldınız? Birkaç milyon dolar karşılığında verdiyseniz, bu kabul edilemez. 

Kanun teklifinin basın özetine buradan ulaşabilirsiniz.

15 Nisan 2022