Enfal Ulusal Anma Gününde kurbanları anıyor, katliamı lanetliyoruz...

Irak’ta 1988 yılında Baas iktidarı ve Saddam Hüseyin tarafından insanlık tarihine düşen kara lekelerden biri olan Enfal Harekatı başladı. Şubat ayında başlayarak Eylül ayına kadar 8 dalga şeklinde tamamlanan bu operasyonlarda büyük bir insanlık suçu işlendi.

Kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılarak genç, yaşlı, kadın ve çocuk 100 binin üzerinde Kürt katledildi. Kara Harekatı, havadan bombardıman ve yerleşim yerlerinin sistematik bir şekilde imha edilmesi, toplu katliam, zorla göçertme şeklinde vuku bulan bu operasyonlarda insanlığa karşı suç işlendi.

Enfal Katliamı sonrasında yaşananlar, günümüzde de benzer operasyonlara hevesli olanların ders alması gereken gelişmeler oldu.

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, 1 Mart 2010 yılında Enfal Harekatı’nın bir parçası olan Halepçe Katliamı’nı soykırım olarak tanıdı. Benzer şekilde Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, İngiltere, Norveç ve İsveç Parlamentoları da bu katliamları soykırım olarak karar altına aldı.

13 Nisan 2017’de, Irak Parlamentosu Enfal Katliamı ile ilgili resmi özür yayınladı. Parlamento, benzer katliamların bir daha yaşanmaması için, katliamda yaşanan insanlık suçlarını ders kitaplarına ekledi.

İnsanlığa karşı işlenen suçlar ve katliamlar Enfal Katliamı örneğinde de görüldüğü gibi gizli kalmayacak, ulusal ve uluslararası hukuk nezdinde ve halkların vicdanında yargılanıp mahkum edilecektir. İnsanlık suçları işleyenler, er ya da geç tarihe bir kara leke olarak geçerler.

14 Nisan, Enfal Katliamı kurbanlarının anıldığı Ulusal Anma Günü'dür. Bizler de bugün, katledilen insanları anıyor, bu katliamı bir kez daha lanetliyoruz.

Bu katliamı unutmuyor ve unutturmuyoruz, ki bugün de benzer şekilde şiddet ve katliam politikalarına hevesli olanlar ve halkların mücadelelerini yok edeceğini sananlar, tarihten ders alsın. 

Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
14 Nisan 2017