Engelli Kadınlara Engelsiz Yaşam

Türkiye nüfusunun % 13'ünü oluşturan engelliler ne yazık ki yılda bir defa hatırlanmaktadırlar.   Toplumda en dezavantajlı gruplar arasında yer alan engelli vatandaşlar dışlanmakta ve temel insan haklarından mahrum bırakılmaktadırlar. 2010 Yılı Engellilerin Sorun ve Beklentileri Araştırması’na göre, engelli yurttaşların % 58,6’sı erkek, % 41,4’ü kadındır. 

Bugün Türkiye’de kız çocuklarına yönelik hem cinsiyete hem de engelliliğe dayalı ayrımcılık,  özellikle kız çocuklarının eğitim hakkına da etki etmekte ve engelli kız çocuklarının okuryazar olma oranı engelli erkek çocuklarına göre daha düşük düzeyde kalmaktadır. Söz konusu araştırmaya göre, kadın engellilerin % 54,9’u okuryazar değildir.  Aynı oran erkekler için % 32,1’dir. 

Türkiye, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesi’ne imza atarak, “Taraf Devletler engelli kadınlar ile kız çocuklarının çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmakta olduğunu kabul eder ve bu bakımdan onların tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit koşullarda yararlanmalarını sağlamaya yönelik tedbirleri alır”hükmünü uygulamayı taahhüt etmiştir. 

Bu kapsamda, kadın engellilere yönelik politika geliştirmede toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısı esas alınmalıdır. Engelli kadın ve kız çocuklarının her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemler alınmalıdır. Engellilere yönelik baskı, ön yargı ve ayrımcılıkla etkin mücadele edilmelidir.

Engelliler Bakanlığı kurulmalı, kendi bünyesinde hizmet verecek olan “Kadın Politikaları Daire   Başkanlığı” sadece engelli kadınların sorunlarıyla ilgilenmelidir. Yaşanılan sorunlara karşı, engelli dernekleriyle birlikte çözüm politikaları geliştirilmelidir.Engelli kız çocuklarının okul öncesi eğitimden yüksek öğrenime kadar, her türlü eğitim hakkından yararlanması için özel durumları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim hakkı verilmelidir.

AKP’nin 16 yıllık iktidarı sürecince yalnızca seçim dönemlerinde hatırladığı engelli yurttaşlarımız, kuşkusuz 24 Haziran’da iradesini seçerken AKP iktidarının kadın ve engelli düşmanı politikalarını da hatırlayarak bunu gerçekleştirecektir. 

Kadın düşmanı, engelli düşmanı, çocuk düşmanı politikalar üzerinden varlığını devam ettiren AKP iktidarına karşı başta kadınlar olmak üzere tüm engelli yurttaşlarımızı HDP etrafında kenetlenmeye davet ediyor; kimliğimizi, geleceğimizi, emeğimizi, özgürlüğümüzü, gasp etmeye, yok saymaya çalışan AKP iktidarını 24 Haziran’da sandıklara gömerek engelsiz ve özgür demokratik bir yaşamı hayata geçirmeye çağırıyoruz.

 

HDP Kadın Meclisi
11 Mayıs 2018

Etiketler: #hdp kadın