Engelliler için engelleri kaldıralım...

Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

Bundan 23 yıl önce, 3 Aralık günü, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir. Amaç, engellileri topluma kazandırma ve insan haklarını tam ve eşit ölçüde sağlamaktır.

Türkiye’de engelliler, devletin ve toplumun yanlış yaklaşımları nedeniyle, bir bakıma kendi kaderlerine terk edilmiş durumdadır. Dün olduğu gibi bugün de engellilerin sorunlarına çözümler üretilmesi acil bir ihtiyaç olarak toplumun önünde duruyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 12’si engellidir.

Türkiye’de engellilerin sorunlarına yıllardır yeterli çözüm üretilmiyor ve yaşam bu toplum kesimi için son derece güç koşullarda devam ediyor. O nedenle engellilerin, hayatın her alanına katılarak var olabilmelerini sağlayacak demokratik düzenlemeler hepimizin borcu ve görevidir.

Yeni hükümet oluşurken, AKP tarafından bu alana yönelik özel bir düzenleme getirilmemiştir. Engelleri Kaldırma Bakanlığı’nın kurulması, milyonlarca engelli yurttaşımızın sorunlarına doğrudan çare bulunmasını kolaylaştıracak bir adım olacaktır. Ancak bu yapılmamıştır.

Hedefimiz, engelli yurttaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarının önündeki her türlü engelin kaldırılması olmalıdır.

Yaşlı ve engelli yurttaşlarımızın her türlü bakım ihtiyaçlarının sağlanması; toplu taşıma araçlarının ve kent yaşamının, işyerlerinin ve sosyal alanların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi; engelli yurttaşların tam bir sosyal güvenceye ve her türlü eğitim imkanına kavuşturulması; işyerlerinde engelli kontenjanlarının artırılması; engelli yurttaşların haklarının Avrupa standartları düzeyine çıkarılması; toplumda var olan engelliye yanlış bakış açısının değiştirilmesi amacıyla bu alanda faaliyet yürüten sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi atılması gereken ilk adımlardır.

Bu konuları sadece 3 Aralık’ta hatırlamak değil, siyasal ve sosyal çalışmalarımızın sürekli konusu ve gündemi haline getirmek en önemli görevlerimizdendir.

Günay Kubilay
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı