“Engellilere Yönelik Ayrımcı Tabirleri Tespit Etme Araştırması” başlatıyoruz

Engelliler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Hatice Betül Çelebi ve Musa Piroğlu'nun açıklaması:

Her kültürde, ayrımcılık ve ötekileştirme içeren söylem, tabir, söz, deyim, kelime, vecize gibi bazı dilsel alışkanlıklar vardır. İnsanların büyük bir bölümünün bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullandığı bu ayrımcı sözler birçok kişiyi rencide edebilir. Kullandığımız tabir, karşımızdaki kişinin özgüvenini zedeleyip yaşadığı ayrımcılık ve ötekileştirme durumunu pekiştiriyorsa yaptığımız adaletsizlik ve haksızlıktır. 

Maalesef bizim toplumumuzda da engellilere yönelik ayrımcılık içeren dilsel alışkanlıklar çoğu zaman farkında olunmadan, bazen de bile isteye kullanılmaktadır. Bu nedenle #EngellilerİçinAdalet çağrısını dilden başlatmak istiyoruz. Bu ayrımcı tabirlerin kullanımının azaltılmasını ve süreç içerisinde yok edilmesini umuyoruz. 

Bu kapsamda engellilere yönelik ayrımcı tabirleri tespit edebilmek ve konu hakkında farkındalık yaratmak ve uzun vadede bu ayrımcılık suçlarını azaltmak amacıyla bir çalışma başlatıyoruz. En fazla 3-5 dakikanızı alabilecek anketimize katılarak siz de bu ayrımcı tabirlerin tespitine ve önlenmesine katkı sunabilirsiniz. 

Araştırmamıza katılan ve Engellilere yönelik ayrımcı tabirlerin tespitine katkı sunan herkese teşekkür ederiz. 

Başta Engelliler olmak üzere tüm yurttaşlara ayrımcılık olmayan bir "adalet toplumu" diliyoruz.

Hatice Betül Çelebi - Musa Piroğlu

HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüleri
9 Mayıs 2021