Êzî Bayramı (Cejna Êzî) kutlu olsun!

Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Kadim Êzidî toplumunun Êzî Bayramı’nı kutluyor, oruçlarının kabul olmasını diliyoruz.

Êzî Bayramı, Êzidî toplumunun binlerce yıldır aralık ayında 3 hafta boyunca 9 gün oruç tutup ardından kutladıkları kutsal bayramlarıdır.

İnançları gereği şiddeti tamamıyla reddeden Êzidî Kürtler, ibadetlerinde, önce 72 millet için sonra kendileri için dua ederler. Ancak Êzidîler farklı inançları ve kültürleri nedeniyle, tarih boyunca onlarca katliama maruz kaldı. Êzidîlerin 74’üncü Ferman olarak nitelendirdikleri ve IŞİD tarafından Şengal’de gerçekleştirilen son soykırım girişiminde ise binlerce insan katledildi, yüzbinlerce insan topraklarından edildi. Halen akıbeti bilinmeyen binlerce kadın ve kız çocuğu kaçırıldı. IŞİD katliamından sonra yaralarını sarmaya çalışan bu direngen halkın kutsal şehri Şengal ise halen bölge devletlerinin ve karanlık yapıların saldırısı altında.

“Mezopotamya’nın dağılan tespih taneleri” olarak anılan Êzidîler, Avrupa başta olmak üzere Suriye, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan gibi farklı ülkelere göç etmek zorunda bırakıldı. Bu nedenle Êzidî toplumu yıllardır Êzî Bayramını kendi ana yurtlarından uzakta, dünyanın farklı yerlerinde kutlamaktadır.

Êzî Bayramı vesileyle bir kez daha, katliamlarda hayatını kaybeden bütün Êzidîleri saygıyla anıyoruz. Bayramın, halen IŞİD’in elinde bulunan kadınların bir an önce özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni ediyoruz. Ortadoğu coğrafyasında savaş ve çatışmaların durmasını; Êzidî toplumu başta olmak üzere tüm halkların özgür, eşit ve barış içerisinde yaşayacağı günlere kavuşmasını diliyoruz.

Tülay Hatimoğulları & Turgut Öker
Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri
16 Aralık 2022