Êzidî toplumunun Êzî Bayramı (Cejna Êzî) kutlu olsun!

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Tarih boyunca sürgünlere ve katliamlara maruz kalmış kadim Êzidî toplumunun Êzî Bayramı’nı kutlar, oruçlarının kabul olmasını dileriz.

Tüm inançlarda bayramların kutsal bir yeri vardır. Kadim Êzidî toplumu tarafından binlerce yıldır kutlanan Êzî Bayramı da bu kutsal bayramlardan biridir. Êzidîler her Aralık’ta 3 hafta boyunca 9 gün oruç tutup ardından Êzî Bayramı’nı kutlarlar.
Êzidîler ibadetlerinde önce 72 millet için, sonra kendileri için dua ederler. Dinî inançları gereği şiddeti tamamıyla reddeden Êzidî Kürtler, bugüne kadar 73 kez soykırım girişimine maruz kaldılar. Êzidîlerin 74. Ferman olarak nitelendirdikleri ve IŞİD tarafından gerçekleştirilen son soykırım girişiminde binlerce kadın kaçırıldı ve hala akıbetleri bilinmiyor.

Êzidîlerin kutsal şehri Şengal, IŞİD saldırılarından sonra da sürekli saldırı altında tutuldu. Şengal halkının savunulmasında büyük mücadeleler veren Merwan Bedel, 7 Aralık 2021’de SİHA saldırısı sonucu katledildi. Daha önce de Şengal’de bulunan bir hastane hava saldırısıyla hedef alındı ve sekiz kişi hayatını kaybetti.

Bir savaş suçu olan bu saldırıyı lanetliyor ve Türkiye iktidarına hatırlatıyoruz; Êzidîlere yönelik bu tür saldırılar uluslararası hukukun ihlalidir, gayrı-insani ve gayrı-ahlakidir.

Tüm insanlık ailesini Êzidîlere dayatılan fermanlar silsilesine karşı durmaya çağırıyoruz. Êzî Bayramı vesilesi ile Ortadoğu coğrafyasında savaş ve çatışmaların durmasını; Êzidî toplumu başta olmak üzere tüm halkların özgür, eşit ve barış içerisinde yaşayacağı günlere kavuşmasını diliyoruz. Cejna Êzî kutlu olsun…

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
17 Aralık 2021

Açıklamanın Kürtçesi