Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Belçika temsilcilerinden Doğan Erdoğan ve Fransa temsilcilerinden Haşim Bayazıt, yaptıkları açıklamada Avrupa'da yaşayan Alevilerin Demirtaş'a neden destek verdiklerini açıkladı. Doğan Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın, Kürtlerin, Alevilerin bütün ötekileştirilmiş kimliklerin yurtsever-devrimci, kadınların, LGBTİ'lerin kısacası bugüne kadar bu ülkede hor görülmüş herkesin adayı olduğunu bu nedenle Avrupa'da da desteklendiğini söyledi.

Demirtaş'ın bütün halkları ve inançları kucakladığını vurgulayan Erdoğan, Kerbala'dan bugüne Alevilerin ezildiğini, haksızlığa ve katliamlara maruz kaldığını vurgulayarak, Türkiye'de yaşanan haksızlıklara karşı Selahattin Demirtaş'ın "Hüseyin'i" bir duruş sergilediğini söyledi. Erdoğan, " Alevilerin, Kürtlerin dahası tüm ezilmişlerin bugüne kadar söyleyeceği çok söz oldu ama dinleyen çıkmadı. Demirtaş, tüm ezilmişlerin yanında yer alabilecek bir adaydır. Aleviler bugüne kadar hiç biat etmediler. Biat etmedikleri gibi kendi noktasında Hüseyin'i bir duruş gösterebildiklerini düşünen, direnişin sembolü olabilecek bir cumhurbaşkanına ihtiyaç var. Biz tekçil bir zihniyetin ürünleri değiliz. Tamamen insana dayalı, insani değerleri özgün yaşamsal boyutuyla var olan bir adaydan bahsediyoruz. İşte bütün bu sebeplerden dolayı 'Demirtaş' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Fransa temsilcilerinden Haşim Bayazıt ise Ortadoğu'da ve Rojava'da Kürtler ile Alevilere yönelik yaşanan saldırılara dikkat çekerek, "Bütün bunların karşısında durabilecek tepki gösterebilecek bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var" dedi. "Kerbala'da yaşananlar şimdi Ortadoğu'da yaşanıyor" ifadelerini kullanan Bayazıt, "Avrupa'daki Kürtler, Aleviler, Türkiye'deki sol hareketler de gerçekten sosyalizme inanan gelecekte kardeşliği ve birlikteliği yaşatmak isteyen herkesin adayı Demirtaş'tır" diye konuştu.

03.08.2014