Festival, konser ve etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin araştırma önergemiz

Grup Başkanvekillerimiz Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, yıllardır kutlanan festival, panayır ve konser gibi etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığına başvurdu. “Kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacı” gibi inandırıcı olmaktan uzak şekilde etkinliklerin yasaklanmasının kabul edilebilir olmadığı belirtilen önergede Meclis’in bu yasaklara karşı görev alması istenerek, “toplumsal kesimler arasında kutuplaşmayı büyüten bu tür hukuksuz işlemlerin araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması için acilen bir komisyon kurmalıdır” denildi.

Önergede şu ifadeler yer aldı:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Anayasal hakların başında gelen toplanma özgürlüğü, gösteri ve yürüyüş hakkı gibi temel hakların OHAL süreci boyunca AKP iktidarı tarafından askıya alınmasının ardından şimdi de yıllardır kutlanan festival, panayır, konser gibi etkinliklerin mülki amirlerce yasaklanmaya başlaması endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde 2014'ten bu yana pek çok ünlü sanatçının katılımıyla yapılan Zeytinli Rock Festivali'ne bu yıl kaymakamlık tarafından izin verilmemesi endişenin boyutlarını arttırmıştır. Aynı şekilde son olarak Milyon Fest Fethiye, Muğla Valiliği tarafından iptal edilmiştir. Yıllardır yapılan etkinliklerin “Kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacı” gibi inandırıcı olmaktan uzak etkinliklerin yasaklanmasının kabul edilir bir yanı yoktur. Buna sebebiyet veren yasakçı zihniyetin araştırılması ve hukuksuz işlemlerin soruşturulması yurttaşların temel haklarının gasp edilmesine yönelik bir duruş niteliğinde olacaktır. Bu amaçla, Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

20 Temmuz 2016 tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasına geçilmesiyle demokratik ve barışçıl gösteri, yürüyüş ve eylemlere getirilen keyfi yasaklamalar OHAL kaldırılmış olmasına rağmen Van, Mardin, Diyarbakır, Batman başta olmak üzere çok ilde fiili olarak devam etmektedir. Toplantı, yürüyüş, etkinlik ve gösteri hakkının yasaklanmasından sonra son aylarda konser, festival, panayır gibi etkinliklerin mülki amirler tarafından yasaklandığı ya da iptal edilmesi için baskıya maruz bırakıldığı görülmektedir.

Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre sadece son dört ayda 10’un üzerinde etkinlik iptal edilmiştir. Kaymakamlık, Valilik; Belediye gibi kurumlar tarafından yasaklanan etkinliklerden bazıları şunlardır: Eskişehir’de 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak “Anadolu Fest”, Niyazi Koyuncu’nun 25 Mayıs’ta gerçekleştireceği konser, Apolas Lermi’nin 29 Mayıs’ta düzenleyeceği Denizli konseri, Lermi’nin 11 Haziran Bostancı konseri,“Başkent Kültür Yolu Festivali”nde 11 Haziran’da sahne alacak olan Ara Malikian’ın konseri, Zonguldak’ta 28-31 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan “Kozlu Müzik Festivali”, Dersim’de 21-24 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Munzur Kültür ve Doğa Festivali”, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen “Kazdağı Ekoloji Festivali”, Aynur Doğan’ın Kocaeli ve Bursa’da gerçekleştireceği konserler,17-21 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek olan ve 2005 yılından beri düzenlenen “Zeytinli Rock Festivali”, Gökçeada’da 15 Ağustos’ta gerçekleşmesi planlanan Meryem Ana Panayırı.Son olarak Türkiye’nin en büyük müzik festivallerinden 1-4 Eylül'de düzenlenecek olan Milyon Fest Fethiye, Muğla Valiliği tarafından iptal edildi. Milyon Fest Fethiye'ye bu sene pek çok ünlü sanatçının katılması planlanıyordu.

Yasaklanan ya da baskılar yüzünden iptal edilmek zorunda kalınan bu etkinliklerin toplumsal kutuplaşmayı arttırdığı görülmektedir. Mülki amirliklerce yasaklamaya gerekçe olarak sunulan “Kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacı” gibi inandırıcı olmaktan uzak nedenlerle etkinliklerin yasaklanması yıllardır yapılan etkinlikler düşünüldüğünde anlamını yitirmektedir. Meclis bu konuda görev almalı ve yasakçı zihniyeti, toplumsal kesimler arasında kutuplaşmayı büyüten bu tür hukuksuz işlemlerin araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması için acilen bir komisyon kurmalıdır.

24 Ağustos 2022