Genç Kadın Koordinasyonumuz Kadın Buluşması düzenledi: 8 Mart’ta kadınların gücünü göstereceğiz

Genç Kadın Koordinasyonumuz, Mardin’de Kadın Buluşması düzenledi. Buluşmada söz alan Parti Sözcümüz Ebru Günay, Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran ve Diyarbakır Milletvekilimiz Dersim Dağ şöyle konuştu:

Ebru Günay: HDP'li gençler her yerde mücadele etmeye devam edecekler

Türkiye’nin dört bir tarafından bin bir emekle ve büyük coşkuyla Mardin’e gelen genç kadınların şimdiden 8 Mart’ını kutluyorum. Bize gerçekten güç ve moral enerji verdiniz. Bu iktidar; devrimci, demokrat gençlere karşı düşmanlık politikası yürütüyor. Her yerde gençleri özellikle genç kadınları hedefleyerek onları yıldırmaya çalışıyor. Ama bugün Mardin'de de gördük sizler, “genç başladık, genç başaracağız” diyen bir hareketin ardıllarısınız. Bu coşkuyla, moralle iktidara karşı, faşizme karşı örgütlü gençler, HDP'li gençler her yerde mücadele etmeye devam edecekler. Bizler sizden aldığımız moral ve coşku ile Newroz'u karşılayacağız, Newroz’a gençlik coşkusuyla karşılayacağız. Sizleri saygıyla selamlıyorum bijî 8’ê Adarê. Hepimizin 8 Mart'ını kutluyorum.

Ayşe Acar Başaran: Son bir bir yıl içinde onlarca kadın, erkek şiddeti sonucu katledildi

Jinên delal, dayikên hêja, ez we bi rêzdarê slav dikim. 8’ê Adarê li jinan, li Kurdistanê, li cihanê li Tırkiyeyê pîroz be. Hun serseran serçevan hatine, bi xêr hatine.

Bugün Türkiye, Kürdistan ve bütün dünyada kadınlara her türlü saldırının meşru gösterildiği, iktidarların tek bir merkezden kadın iradesini, kadın mücadelesini hedef aldığı bir süreçten geçiyoruz. Son bir bir yıl içinde onlarca kadın, erkek şiddeti sonucu katledildi. İktidar buna göz yumdu. Gülistan Doku bir yılı aşkın bir süredir bulunamadı.  Çünkü biliyoruz ki Kürdistan’da kaybolunmaz kaybettirilir. Hala Gülistan Doku’nun akıbeti hakkında iktidardan bir cevap yok. İpek Er, bir uzman çavuş tarafından tecavüze uğradı, günlerce hürriyetinden yoksun bırakıldı, intihara sürüklendi ama faili Musa Orhan, iktidarın en üstündeki kişilerce korundu, elini kolunu sallayarak sokaklarda gezmeye devam ediyor. 

İktidar en fazla genç kadınlardan korktuğu için saldırıyor

Bunun karşısında mücadele eden kadınlar, iktidarın her türlü hedefinde. 8 Mart’ta alanlarda olduğu için 25 Kasım’larda mücadele ettiği için devletin erkek egemen ve kadın düşmanı sistemine karşı mücadele eden sizler, bizler her gün hedef halindeyiz,  ama en fazla genç kadınlar. HDP’li genç kadınların yürüttüğü siyaset nedeniyle en fazla tehdit ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Kaçırmalarla, gözaltılarla, tutuklamalarla, sindirme politikası ile karşı karşıyalar. Ama bir bildiğimiz daha var; iktidarın da bunu bildiğini çok iyi biliyoruz. İktidar gücünden, meşruluğundan saldırmıyor. İktidar bu politikada sonuç alacağını bildiği için saldırmıyor. İktidar bugün güçsüzlüğünden saldırıyor, kadınlardan en fazla da genç kadınlardan korktuğu için saldırıyor. Ama genç kadınlar bugün burada, Mardin'de bir kez daha bu politikalara karşı diz çökmeyeceklerini en yüksek sesle dile getirdiler.

Bir tutuklanan arkadaşımızın yerini onlarca arkadaşımız doldurdu

Bir tutuklanan arkadaşımızın yerini onlarca arkadaşımız doldurarak cevap verdi. Tehditlerinin, cezaevlerinin, saldırılarının, kaçırmalarının, ajanlaştırma girişimlerinin hepsini biz kadınlar hep beraber boşa çıkardık. Kadınlar iktidarın  korkusu olmaya devam edecek. Hiç moralimizi bozmayalım. Yıllardır kadınların öncülüğünde yürüyen özgürlük mücadelesi mutlaka sonuca ulaşacak.

İktidarın kadınlar nezdinde karşılığı yok

İktidarın gücü, elindeki zor aygıtından başka bir şey değil. Meşruluğunu, toplumsal karşılığını kaybetti. Kadınlar nezdinde bir hükümleri kalmadı, yok hükmünde bir iktidar var karşımızda. Tek varlıkları şiddet, bunu da biz boşa çıkaracağız. Bugün burada toplanmış olmak, bütün zor koşullara rağmen Türkiye'nin ve Kürdistan'ın dört bir yanından bütün zorlukları aşa aşa buraya gelip bu salonu doldurmuş olmanız çok önemli. 

Elimizi uzatsak ulaşacak kadar başarıya yakınız

İktidara da çok önemli mesajlarımız var: Mücadele etmekten, yaşamımızı savunmaktan, bu politikaları boşa çıkarmaktan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biz genç başladık, genç başaracağız, başarmaya da çok yakınız. O kadar yakınız ki elimizi uzatsak ulaşacak kadar yakınız. Gözümüzü diktiğimiz anda görece kadar yakınız başarıya. Bu 8 Mart’ta da bunun adınlarını daha atmış olacağız alanlarda. Kadınların gücünü ve direngen halini alanlarda bir kez daha göstereceğiz. Sizinle beraber olmak, heyecanınıza ortak olmak, heyecanınızın bize geçmesi hepimizi mutlu ediyor, heyecanımız büyüyor. Genç arkadaşlarla birlikte olmak heyecanlandırıyor. Çünkü siz öncü güçsünüz, dinamik olan güçsünüz. Çünkü bu var olanı kabul etmeyip yeniyi inşa etme gücüsünüz. Bir kez daha 8 Mart'ı kutluyorum. Mutlaka ama mutlaka kadın özgürlük mücadelesi sonuca ulaşacak. Jin jiyan azadî sloganını yükseltelim. Serkeftin ji we re jin jiyan azadî. 

Dersim Dağ: Emê jiyanek azad û wekhev ava bikin

Merhaba jinên ciwanên ku pêşengtiya meşa azadiyê dikin. Hun hemû bixêr hatin serseran serçavan. Ev sed selane jin, jinên ciwan tin qetilkirin, rastê tecawizê tên, tên revandin û windakirin. Lê jinên ciwan bi salane li dijî kujerên xwe li berxwe didin. Li çavên wan dinhêrin ûi dibêjin em ê  jiyanek azad û wekhev ava bikin. Em ê li hember, ew hişmendiya mêrane serî netewîn in. Dîsa îsal wek jinên ciwan ên HDP’ê me qempanyeyek da dest pêkirin. Qampanyaya  “ ne sibê ne dusibe niha ber bi seferberiyê, niha ber bi raperînê.” Me qampanyayek bi vî  rengê da destpêkirin. Ji bo hemû jinên ciwan ku hatine qetilkirin ji bo Ayten Beçet,  Gulîstan Doku, Ekin Wan, Îpek Er. Di vê qampandayiyê de me xwe gihand jinên civan, me ew hişmendiya mêrane teşhîrkir. Me niqaşa azadiya xwe we kir, em ê çawa azadiyê pêkbînin em ê çawa jiyanek azad û wekhev ava bikin. Me van  niqaşan kir, me rêxistina xwe xurtkir. Em îro şahiya xwe  li dardixin. Em îro jî vê peyamê didin hemû cihanê. Jinên ciwan kurd pêşengiya azadiyê dikin, jinên ciwan dê azad bin dê azadiyê  gelê xwe bînin. 

Heta ku azadî bê emê di nav tekoşinê da bin

Pınar Gultekîn, Gulîstan Doku, îpek Er û hemû jinên ku rastî êrişê hatine û hatine tecawizkirin sedema raperîna me ye. Em carek din soz didin hemû jinên ciwan ku hatine qetilkirin, hemû jinên ciwanên ku ji bo azadiya xwe û ji bo azadiya gelê xwe di nav têkoşî de ne.  Em ê azadiyê binînin vê erdnîgariyê. Em ê azadiyê ji jinên kurdan re ji jinên cîhanê re wek jinên ciwan diyarî bikin. Hun hemû bi xêr hatin, emê bi vê coş û hêza xwe heya ku azadî bê emê di nav têkoşînê de bin. Heya azadî bê emê di nav rêxistin û tevgerê de bin. Bijî jin jiyadî bijî 8’ê azadê.

5 Mart 2021