
Zorlu koşullarda çalışan, okuyan, çalışma yaşamının dışına itilen, ötekileştirilen ama tüm bunlara rağmen yaşamın umudunu büyüten; Gezi’de, Kobanê’de direnen, Rojava’da devrimsel bir sürecin inşasında rol alan, dünyanın dört bir yanında karar vericilerin dayattığı politikalara karşı koyan gençlerin mücadelesi ile Yeni Yaşam Çağrısı büyüyor.
Halkların Demokratik Partisi, gençlerin hayatları üzerinde karar ve denetim sahibi olmaya çalışan iktidar mekanizmalarına, yetişkinlerin gençler adına konuştuğu, onlar için düşündüğü ve tasarladığı politikalara karşı, gençlerin özgürleşme isteğini her yerde yükseltecek; eşit ve özgür yurttaşlar olabilmeleri için mücadele edecek.
HDP olarak teklik dayatmasıyla karşılaşan, belli bir yaşam tarzına zorlanan, varlıklarıyla ‘tuhaf’ bulunan gençlerin anadiliyle, inancıyla, kültürüyle, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle özgürce bir arada yaşamasının önünü açacağız ve Türkiye’de gençlerin eşit yurttaşlığı için atılması gerekli adımları zaman geçirmeden gerçekleştireceğiz. Biliyoruz ki, gençler toplum içerisinde kendilerini özgür ve eşit hissetmiyorsa o ülkede gerçek bir demokrasiden ve özgür yaşamdan söz edilemez.
Yasalar Önünde Eşitlik
Kapat - Devleti yurttaşın önüne koyan, gençleri koruma ve terbiye etmeye dayalı, egemen düşünce etrafında hizaya sokma anlayışının ürünü olan anayasanın 58. maddesinin kaldırılmasını sağlayacağız ve tüm yasa maddelerini gençlerin ihtiyaçları ve eşitliği çerçevesinde gözden geçirerek gerekli yasal değişiklikleri gerçekleştireceğiz.
- “Devletin bekası için gençler” anlayışını değiştirerek devletin gençlere karşı sorumluluklarını tanıyan, gençlerin farklı sosyal, etnik, inançsal, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine dayalı haklarını ve özgürlüklerini geliştiren bir anayasayı gençlerin doğrudan aktif katılımcısı olacağı bir süreçle yaşama geçireceğiz.
- Anayasanın ve ilgili tüm mevzuatın gençlerle ilgili bölümlerine referans olabilecek eşitlikçi ve özgürlükçü bir çerçeve yasa metnini hazırlayarak yürürlüğe girmesi için çalışacağız.
Gençler Hakkını Alacak
Kapat - HDP olarak, tüm gençlik kesimlerinin haklarına kavuşması, eğitim, sağlık, beslenme, barınma, ulaşım, spor, sosyal ve kültürel gelişim gereksinimlerinin nitelikli ve parasız olarak karşılanmasını bir “gençlik hakkı” olarak görüyoruz ve bu hakkın gerçekleşmesi için yasal ve idari altyapıyı hazırlayacağız.
- 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere, her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak, “Genç Yaşam Kartı” uygulamasını hayata geçireceğiz. Gençler, ülkenin her yerinde geçerli olacak bu kart ile müzelerden ücretsiz, sosyal ve kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacak.
- Tüm gençlerin vize ve pasaport işlemlerinin ücretsiz bir şekilde yapılmasını sağlayacağız.
- HDP, eşitlikçi, parasız, nitelikli, özgürlükçü, laik ve anadilinde bilimsel eğitimi savunuyor. Bu çerçevede, eğitim sisteminin özgürlükçü bir karakterle dönüşümünü sağlayacağız; eğitimin niteliğini artıracak araç ve gereçlerin tüm okullarda eşit bir biçimde sağlanmasını benimseyerek ders materyallerini çok dilli ve ücretsiz bir şekilde, doğal bir hak olarak öğrencilere ulaştıracak mekanizmaları oluşturacağız.
- Bizler, her sene milyonlarca gencin hayatlarını belirleyen adaletsiz sınav sisteminin değiştirilmesini, yetenekler, ilgi, merak, yaratıcılık ve beceriler doğrultusunda eğitim hayatının şekillenmesini sağlayacağız.
- Tekçi düşüncenin dayatmasından ve ezberci eğitimden uzak, farklılıklara açık, barışçıl değerleri öne çıkaran bir eğitim anlayışını esas alarak, öğretmen-öğrenci arasındaki hiyerarşik ilişkiyi sorgulayan, gençlerin öğrenme ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran, deneyimsel ve formel olmayan öğrenme zeminlerinin planlanması ve yaygınlaştırılmasını gerçekleştireceğiz.
Üniversitelerde Doğrudan Demokrasi ve Özgürlük
Kapat - HDP, özgür düşüncenin, akademik üretimin; insan ve doğa yararına bilimsel çalışmaların geliştirilmesi ve çoğaltılması için çaba harcayacak. Bunun için üniversitelerin özgür, demokratik yapılanmasını, eğitim, öğretim ve idari özerkliğini savunacağız.
- HDP’nin önerdiği demokratik, özgür, katılımcı üniversite modelinde, üniversitenin tüm bileşenlerinin eşit söz ve karar hakkına sahip olduğu “Üniversite Meclisi” yer alır. Her üniversitenin kendine özgün durumunu gözeten bir organizasyon ile, Üniversite Meclisleri yoluyla eğitim ve kampüs hayatı kolektif olarak idare edilebilir. Böyle bir üniversite düzeninde, işlevi sınırlı olan öğrenci konseylerinin yerine okulların bütçelerinin nasıl kullanılacağı, kampüs ve sosyal tesislerin nasıl yönetileceği, yürütme organlarının seçimi vb. konular tüm bileşenlerinin eşit söz ve karar hakkının geçerli olduğu Üniversite Meclisleri yoluyla gerçekleştirilecek.
- YÖK’ün yerine üniversiteler arası sadece ilişki ve bilgi akışını sağlayacak bir “Koordinasyon Kurulu” oluşturacağız. Bu sayede merkeziyetçi yönetimlerin son bulmasını, üniversitelerde söz ve karar merciinin Üniversite Meclisleri olmasını sağlayacağız. Merkezi idare ile ilişkiyi koordine edecek ve üniversitelerin ulusal düzeyde yapacağı ortak çalışmaları kolaylaştıracak, gerekli bilgi akışını sürdürecek olan Üniversitelerarası Koordinasyon Kurulu, üniversitelerin demokratikleşmesi zeminini de güçlendirecektir.
- Burs ve katkı payı ödemelerinin bütün öğrencilere karşılıksız verilmesi ve burs miktarlarının arttırılması, ikinci öğretimdeki katkı payları ve öğrenim ücretlerinin kaldırılması için merkezi ve yerel düzeyde gerekli bütçe hazırlıklarını yapacağız.
- Partimiz homofobi, transfobi ve bifobiden arınmış cinsiyetsiz kampüsleri savunuyor. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığa karşı LGBTİ öğrencilerin haklarını koruyan ve gözeten bir üniversite için akademisyen, öğrenci ve tüm üniversite çalışanlarının eğitimi gereklidir ve bu eğitim Üniversite Meclisleri bünyesindeki komisyonlarca koordine edilen atölyeler ve çalıştaylar ile gerçekleştirilebilir.
- HDP doğadan yana, yeşil ve aynı zamanda engellilerin ihtiyaçlarını gözeten bir eğitim anlayışı doğrultusunda çalışmalar yürütecek, doğayla uyumlu ve engelsiz okulları inşa edecek.
“Gençlik Meclisleri” ve Yerinden Yönetimler
Kapat - Gençlerin söz, yetki, karar ve katılım hakkı için örgütlenmesi önündeki engelleri kaldıracağız.
- Gençlik politikalarının merkezî olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından değil, merkezi idareyle işbirliği içerisinde yerel yönetimler ve yerel ağlar aracılığıyla, doğrudan gençlerin kendisi tarafından belirlenmesi ve yürütülmesini sağlayacağız.
- Bütçesinin ağırlıklı olarak spor harcamalarına ayrıldığı, gençliğin sporla özdeşleştirildiği ve böylelikle apolitize edilmeye çalışıldığı eski zihniyetin ürünü olan Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine doğrudan gençlerin ihtiyaçları için çalışacak bir “Gençlik Bakanlığı” oluşturacağız.
- Gençlere ilişkin çalışma ve hizmetlerin planlanması ve yürütülme yetkisini yerel yönetimlere aktaracağız; Gençlik Bakanlığı ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışacak olan yerel yönetimlerin gençlik alanında faaliyet gösteren özgürlükçü STK ve kuruluşlarla ortak çalışma olanaklarını artıracağız.
- HDP olarak demokratik özerk yönetimlerde tüm gençlik kesimlerinin içerisinde yer aldığı ve sorunlarının çözümü için çalışabileceği ‘Gençlik Meclisleri’ modelini öneriyoruz; Gençlik Meclisleri aynı zamanda yerinden yönetim modelini geliştirerek yerel demokrasiyi güçlendirecektir.
- Gençlik hizmetlerinin gerçekleştirilmesi sürecinde diğer gençlere göre dezavantajlı konumda olan LGBTİ, göçmen, engelli gibi gençlik kesimlerini gözeterek pozitif ayrımcılık uygulamalarının hayata geçmesi için çalışacağız.
- Gençlerin kamusal alana katılımlarını artırmak, hayatın her alanında kendi sorunlarını ifade ederek çözümler geliştirebilecekleri zeminleri inşa etmek, toplumsal meselelere ilişkin karar verici konumda olabilmelerini sağlamak için uygun ortamları oluşturacağız.
Barınmada Eşitlik Politikası
Kapat - Öğrenci gençlerin yaşadıkları yurtlarla ilgili gerekli iyileştirmeleri sağlayacağız. Gençlerin kendi yaşam alanlarına ilişkin karar verme hakları temelinde yönetime katılmaları önündeki engelleri ve cinsel, dini, etnik kimlik farklılıklarına yönelik ayrımcılık içeren disiplin yönetmeliğini kaldıracağız.
- Üniversite kampüsleri içerisinde yurt, çamaşırhane, kütüphane, kültür merkezi, spor salonu gibi yaşam alanları üniversite yaşayanları için ücretsiz oluşturulacak.
- Emlakçı baskısı, ev sahibi ve komşuların mahalle baskısı gençlerin, özellikle de genç kadınların ve LGBTİ gençlerin barınma hakkının önünde engeller oluşturmaktadır. Halkların Demokratik Partisi olarak gençleri tehlikeli olarak gören, yetişkin merkezli, ahlakçı yaklaşımla mücadele ederek gençlerin yeni ev kurmaları konusunda destek politikaları geliştireceğiz.
- Şiddete maruz kalma gibi dezavantajlı durumlarda olan gençlerin barınabileceği Yaşam Evleri’nin kurulması ve yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.
Gençlik Hakkı Temel Geliri ve Çalışma Hakkı
Kapat - Genç nüfus içerisinde farklı kesimlerin değişen ihtiyaçlarını dikkate alan bir bütçe oluşturacağız. Merkezi idarede ve ağırlıklı olarak yerel yönetimler aracılığıyla gençlere hizmet sağlayan kurumların bütçe olanaklarının artırılmasını gerçekleştireceğiz.
- Partimiz, işsizlik sorunuyla en çok boğuşan sosyal grup olarak gençlerin çalışma hakkını güvence altına alarak istihdamını sağlayacak çözümler geliştirecektir.
- Genç işsizliği ve genç yoksulluğuyla mücadelede esas olarak, çalışan ya da işsiz olma durumunu gözetmeksizin eşit yurttaşlık ve gençlik hakkı anlayışı çerçevesinde bir asgari temel gelirin karşılanması için gerekli bütçe imkânlarını oluşturacağız.
- Genç işsizliğiyle mücadele için sorunun öznesi olan tüm kesimlerle kısa ve orta vadeli ortak gençlik istihdam planları hazırlayacağız. Yerel yönetimlerin genç işsizlerin istihdamına ilişkin destekleyici proje ve çalışmalarını güçlendireceğiz.
- Yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin mevcut durumlarını iyileştirecek, güvenceli ve sigortalı olarak çalışma haklarını yaşama geçireceğiz.
- Gençlerin kendi ihtiyaçları temelinde beceri ve kapasitelerini geliştirerek üretime katılmaları ve tüketim ihtiyaçlarını sürdürülebilir olarak karşılamaları için özerk örgütlenmelerini destekleyeceğiz.
Gençler İçin Özel Sağlık ve Sosyal Güvence Planı
Kapat - HDP olarak tüm gençlerin temel bir hak olarak sosyal güvenceye kavuşmasını sağlayacağız. Sosyal sigorta primi devlet tarafından karşılanmayan ve öğrenci olmayan 18 yaş üstü gençlerin sosyal güvence altına alınması için gerekli düzenlemeleri gerçekleştireceğiz.
- Dezavantajlı konumda olan ve bilhassa kent yaşamında kayıt dışı olarak çalışmak durumunda kalan genç kadınların sosyal güvence haklarının hayata geçirilmesini sağlayacağız. Kırsalda, köyde yaşayan, ev işçisi olarak emek veren, tarımda ücretsiz işçi olarak çalışan genç kadınların, yarı zamanlı, mevsimlik, geçici ya da meslek öğrenme ve staj amaçlı çalışan gençlerin temel sağlık, sosyal emeklilik ve işsizlik sigortalarının karşılanması için özel bir sosyal güvenlik planı hazırlayacağız.
- Madde bağımlısı gençler için danışma, rehabilitasyon, koruma amaçlı sağlık hizmetlerinin ücretsiz olarak karşılanması için çalışmalar yürüteceğiz.
- Üreme sağlığı ve cinsel sağlığa ilişkin hizmetleri ücretsiz merkezler aracılığıyla yaygınlaştıracağız.
- Gençlerin bilgiye erişiminin önündeki engelleri kaldıracağız. Temel bir hak olarak bilgiye erişim alanlarını genişletecek; sansürsüz, ücretsiz ve özgür internet erişimini ilçe merkezlerinde, toplu ulaşım araçlarında ve kamusal kent mekânlarında yaygın olarak gençlere ulaştıracağız.
Vicdani Red Hakkı
Kapat -
Türkiye’nin imzasının bulunduğu uluslararası sözleşmeler, AİHM kararları ve aynı zamanda din ve vicdan özgürlüğü hakkını söz konusu eden Türkiye anayasası vicdani red hakkının yasal değişikliklerle hayata geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu konuda tek eksik siyasi iradedir.
-
HDP, eline silah almak istemeyen, militarizme karşı olan gençlerin en temel haklarından biri olan vicdani reddin yaşam bulmasını, zorunlu askerliğin kaldırılmasını sağlayacaktır.