Gençlik Meclisimiz seçim kampanyasını başlattı: Saltanatınızı yıkmaya geliyoruz

Gençlik Meclisimiz Genel Merkezimizde basın toplantısı düzenleyerek, seçim kampanyasının startını verdi. Açıklamayı yapan Gençlik Meclisi Sözcülerimiz Dersim Dağ, Rohat Gövercin şunları söyledi:

Rohat Gövercin: AKP-MHP iktidarını tarihin çöp sepetine atacağımız seçim olacaktır.

Rohat Gövercin: Değerli genç seçmen arkadaşlarımız ve değerli halklarımız, bildiğiniz üzere Türkiye ve Kürdistan 14 Mayıs’ta çok önemli bir seçime gitmekte. Bizler de HDP Gençlik Meclisleri olarak “Dîsa Ciwan, Dîsa Serkeftin” şiarıyla seçim startımızı vermiş bulunmaktayız. 14 Mayıs seçimi tarihin akışını değiştirecek nitelikteki bir seçimdir. AKP iktidarı 20 yıldır ülkenin başına bela olmuş. Genç düşmanı, kadın düşmanı doğa düşmanı AKP-MHP faşist iktidarını tarihin çöp sepetine atacağımız bir seçim olacaktır. 20 yıldır ülkeyi yöneten insanlık ve yaşam düşmanı bu faşist zihniyet, arkasından bizlere ne bıraktı diye sormak gerekiyor? 

Halklara savaştan, işgalden, katliamdan, yoksulluktan başka ne bıraktı? 

Biz gençlere ne bıraktı, halklara savaştan işgalden katliamdan yoksulluktan başka ne bıraktı? O vakit biz söyleyelim; bize umutsuzluk bıraktı. Kendi şahsi menfaatleri uğruna yürüttükleri özel savaş politikalarından etkilenen binlerce genç bıraktı. Kürdistan ve Türkiye’de uyuşturucu, tarih boyunca hiç olmadığı seviyelere ulaşmış durumda. Uyuşturucu kullanma yaşı 11’e düştü. Yine Kürdistan’da binlerce genç kadın fuhuşa sürüklendi. Gülistan Doku, İpek Er gibi kaybedildi, katledildi. Yine ülkenin kanayan yarası haline gelen genç işsizlik ve geçimsizlik onlarca gencin ve ailenin toplu intiharına neden oldu. Cennet vatan dedikleri bu ülkede son üç sene içinde 250 binin üzerinde genç hükümetin yürüttüğü savaş politikalarından kaynaklı yurtdışına iltica etti. Yine binlerce üniversite mezunu genç atanamadı ve iş bulamadığı için yurtdışına iltica etti, ediyor. 

Gençliğin enerjisi ile komünal demokratik, eşit yaşamı hep birlikte kuracağız

Bu ülkedeki üniversite öğrencilerinin çektiklerini diğer ülkelerdeki üniversite öğrencileri çekmedi. Sabahtan akşama kadar değiştirip bir türlü tutturulamayan eğitim sistemi bu faşist iktidarın gençlere ve eğitime verdiği değeri gösteriyor. Bilimden, sanattan, felsefeden, siyasetten uzak, apolitik kendini ifade dahi edemeyen bir gençlik yaratmak  istediler. Buradan genç arkadaşlarımıza tekrar sesleniyoruz: Yaşadığımız sorunların tasarlayıcısı olan bu iktidarı biz göndereceğiz. Hep birlikte göndereceğiz. Gençliği ve genç kadının enerjisi ile komünal, demokratik eşit yaşamı hep birlikte kuracağız. 

Fuhuş ve ajanlaştırma gibi özel savaş politikalarına geçit vermeyeceğiz

Savaşın, sömürünün, yoksulluğun olmadığı özgür yaşamı kuracağız. Yaşamın dışına atılan ve her alanda enerjisi sömürülen gençliği yaşamın öznesi noktasına getireceğiz. Gençlerin iktidarın sistemini sürdürmesi için kullanılan bir mekanizma olmasına izin vermeyeceğiz. Egemenlerin saltanatlarını sürdürmek için yürüttüğü uyuşturucu, fuhuş ve ajanlaştırma gibi özel savaş politikalarına geçit vermeyeceğiz.  Kürdistan’dan Karadeniz’e Ege’den İç Anadolu’ya özel savaşın bir başka argümanı olan işsizlikle göçertme politikasını ortadan kaldıracağız. Bütün bölgelerdeki gençlerin emeğinin karşılığını alabileceği iş imkanları sağlayacağız. Özgür, özerk üniversitelerde öğrencilerin kendi anadillerinden eğitim alacağı, kayyım rektörlerin atanmadığı, beslenme, barınma ve benzeri temel ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayacağı, gençlerin politik düşüncelerinden dolayı baskı uygulanmadığı, ajanlaştıramadığı üniversite sistemini yeniden inşa edeceğiz. Baskı, şiddet, işkence ve bütün anti demokratik uygulamalara son vereceğiz. Yerel yönetimleri esas alacağız, kayyım politikalarına son vereceğiz. Bütün kayyımları göndereceğiz. 200 yıldır süren Kürtleri imha politikalarına son vereceğiz. Kürt halkının en temel haklarını almasını sağlayacağız. Bütün sorunların kaynağı olarak gördüğümüz Sayın Abdullah Öcalan şahsında toplumun her kesimine uygulanan tecrit politikalarına son vereceğiz.

Korkun biz gençler saltanatınızı yıkmaya geliyoruz

Evet, özgür yaşamın kurucuları biz gençler olacağız. Tekçiliğe karşı çoğulculuğu, faşizme karşı radikal demokrasiyi savunacağız. Geçtiğimiz günlerde faşist bloklar, korkarak, üzülerek, yapılan anket sonuçlarına göre ilk defa oy kullanacak 7 milyon genç seçmenin üçte biri Yeşil Sol Parti'ye oy vereceklerini söylediler. Buradan onlara sesleniyoruz. Evet bu onlara dert olmuş, buradan tekrar sesleniyoruz: Biz faşizme dert olacağız. Biz size dert olacağız. Uykularınızı kaçıracağız, rüyalarınıza gireceğiz. 7 milyon seçmenin değil üçte biri çok daha büyük bir oranı Yeşil Sol Parti'ye oy verecek. Çünkü partimiz gençlik partisidir. Genç başladık geç başaracağız. Gençlik hakikatin takipçisidir, karanlık yürekliler hakikatin aydınlığından korkarlar. Tekrar sesleniyoruz: korkun, çünkü biz gençler saltanatınızı yıkmaya geliyoruz. 

Gençlere çağrımızdır sandıklara sahip çıkalım

Buradan işçi emekçi öğrenci bütün genç yoldaşlarımıza çağrımızdır. Türkiye ve Kürdistan’da bu iktidarı birlikte devirmek için her yerde mücadelemizi büyütelim, sandıklarda müşahit olalım, hırsızlara karşı oylarımızı koruyalım. Bu temelde partiye gönül vermiş milyonlarca genç arkadaşımıza çalışmalarında başarılar diliyoruz. Son olarak geçtiğimiz günlerde Gençlik Yürütme Kurulu üyemiz Berfin Çiçek hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Yine 2 Nisan’da İstanbul’da 3 Nisan’da Van’da şafak operasyonlarıyla 40’a yakın arkadaşımız gözaltına alındı. Tutuklanan, gözaltında olan ve şu an burada mücadele eden arkadaşlarımız adına sesleniyoruz: Geleneğimizden aldığımız güçle korkmadığımızı belirtmek istiyoruz. Dost ve düşman bilsin ki kazanacağız, mutlaka kazanacağız. Ne olursa olsun sonu muhteşem olacak.

Berdevka Meclisa me ya Ciwanan Dersim Dag: AKP û MHP ji ciwanan ditirsin

Kedkarên çapemeniyê yên hêja, hevalên min ên ciwan hûn hemû bi xêr hatin, ez wê hemûyan bi rêzdarî silav dikim. 

Em ber bi hilbijartinekê dîroki ve diçin. Desthilatdariya ku têkçûna xwe ji niha ve dibîne, bi awayekî tund êr,işî rêxistiniya ciwanan dike. Di nav hefteyekê de zêdetirî 40 hevalên me bêhiqûqî hatin binçavkirin û girtin. Ev wêneyê tirsa desthilatdariya AKP û MHP'ê ye. Ji ciwanan ditirsin, çimkî dizanin dê ciwan wan ji qesrê wan bikin. Ji ciwanan ditirsin, çimkî dizanin ciwan dê dawiya wan bînin. Ji ciwanan ditirsin, çimkî ciwan dê desthilatdariya wan têk bibin. Em ê di 14’ê Gulanê de hesabê 21 salên ku hikûmeta AKP û MHP'ê neyartiya Kurdan, ciwanan, jinan dike bipirsin.

Em ê siyaseta ciwanan û demokrasiya ciwanan ava bikin

Ciwanên hêja; em ê hemû kolanan, hemû taxan û hemû sindoqan bi rengê kesk boyax bikin. Em ê bi rengê xwezayê û bi hêza ciwantiyê siyaseta Tirkiyeyê jî nû va ava bikin. Em ê siyaseta ciwan û demokrasiya ciwan ava bikin. Em bi hêvî, bi coş û bi kelacan in. Em ê vê tarîtiyê biçirînin û derkevin ronahiyê. Em ê li hember desthilatdariya şerê taybet bi ser bikevin. Em ê li hember desthilatdariya dijminê jinan û ciwanan bi ser bikevin. Em ê li hember tifaqa faşîzmê bi ser bikevin. 

Em ê ji bo jiyana xwe û azadiya xwe bi ser bikevin

Em ê bi hêza te, bi hêza me, bi hêza ciwanan bi ser bikevin. Em ê ji bo serhildana Geziyê û ji bo Berkîn Elvan bi ser bikevin. Em ê ji bo mafên xwe yên jiyanê û ji bo Özgecan Aslan bi ser bikevin. Em ê ji bo mafê xwe yê perwerdehiye û ji bo Sîbel Unlî bi ser bikevin. Em ê li hemberî polîtîkayên şerê taybet û ji bo Îpek Er û Gulîstan Doku bi ser bikevin. Em ê li hember faşîzmê ji bo demokrasiyê bi ser bikevin. Em ê ji bo xwe, ji bo jiyana xwe û ji bo azadiya xwe bi ser bikevin. 

Qeyûm, darbe, xizanî: AKP ji bilî hilweşandinê tiştek neda vî welatî

AKP bi weedan hat desthilatdarîyê lê ji bilî xizanî, bêkarî, perwerdehiya bêzanist û tune hesibandina îradeya ciwanan tiştek neanî. AKP li ser şaredarî û zanîngehan qeyûm tayin kir. Bi hişmendiya yekperastî di perwerdehiyê de zimanek ferz kir. Akademîsyenên ku wek wê nefikirî bi KHK'yan ji akademîyê dûr xist. Zanîngeh û kampûs kir warê hêzên ewlehiyê. Xwendekar bê wargeh, li kolanan hiştin.  

Em ê bi xwendekaran bikin hevparê rêveberiya zanîngehan. Em ê zanîngehên xweser, zanistî û azad ava bikin. Perwerdehiya bi zimanê zikmakî têxin meriyetê. Em ê wargehên bê heq ava bikin. Li dijî perwerdehiya zayendî em ê helwestnameya zayendiya civakî ji nû va bixebitînin. Em ê li dijî polîtîkayên şerê taybet ku bi taybetî li ser jinên ciwan pêk tên em ê xebatên hişmendîyê xurt bikin. 

Em ê bi hev re bixebitin û bi ser bikevin, Partiya Çepên Kesk partiya te ye

Ji bo ku polîtîkayên ciwanan rasterast ji hêla ciwanan ve bên diyarkirin û bên birêvebirin em ê Wezareta Ciwanan ava bikin. Em ê wek jinên ciwan jiyana azad û wekhev ava bikin. 

Hevalên hêja; em ê bi hev re bixebitin û em ê bi hev re bi ser bikevin. Bi taybetî ciwanên ku dê cara ewil deng bi kar bînin. Ji bîr nekin û xwe şaş nekin. Em ê dengê xwe li 81 bajaran bidin Partîya Çepên Kesk. Partîya Çepên Kesk partiya te ye û heger tu tune bî serkeftin qels e. Di siyasetê de tu tune bî, demokrasî qels e. Rêya serkeftin û Demokrasiyê ji te derbas dibe. AKP'ê tu yê tek bibî, serkeftina mezin tu yê binî.  

Em li vir in em ê biguhirînin

Ciwanên hêja; evîna me jiyana azad e, evîna me wekhevî ye, evîna me şoreş e û evîna me sosyalîzm e. Em ê jiyana azad û wekhev ava bikin. Em ê şoreşê pêk bînin, sosyalîzmê misoger bikin. Em ê bi hev re bixebitin bi hev re bi ser bikevin. Em ciwan in, em li vir in, em ê biguherînin. 

6 Nisan 2023