Grev hakkı yasaklanamaz, yasakları tanımıyoruz!

Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

Resmi Gazete’de Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla, Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki işyerinde Özçelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı, “Milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Yasağa rağmen 13 Aralık günü öğle saatlerinde Birleşik Metal-İş üyesi işçiler fabrika içinde bir araya gelerek “Bu işyerinde grev var” pankartı astı ve grev çadırını kurdu.

İşçiler açısından en önemli hak arama aracı olan grev hakkı, evrensel bir haktır. Ancak Türkiye’de bu hak AKP-MHP iktidarında kullandırılmamaktadır. 12 Eylül’ün darbeci generallerinin grev hakkını gasp etmek için hazırladıkları yasalar, bugün iktidar tarafından pervasız biçimde hayata geçirilmekte, adeta 12 Eylül darbe pratiklerine rahmet okutulmaktadır. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın kararı ile yasaklanan Bekaert greviyle birlikte AKP döneminde yasaklanan grev sayısı 19’u bulmuş, bu grevlerden yaklaşık 195 bin işçi etkilenmiştir.

Grev hakkının kullandırılmaması aynı zamanda toplu sözleşme hakkının da fiilen ortadan kaldırılması, sendikalaşma hakkının ise kadük hale getirilmesi demektir. Grev hakkı olmaksızın toplu sözleşmede işverenlerin verdiğine mahkum olmaktır.

Bekaert işçilerinin grevini fiilen yasaklama kararını imzalayan Erdoğan’ın milli güvenlikten anladığı, yurttaşın, emekçinin güvenliği değil, ucuz işçiliğin kalıcılaştırılması, ücretler arasındaki eşitsizliğin sürdürülmesi, üretim maliyetlerinin işçinin emeğinden çalınarak düşürülmesi ve sermayenin güvenliğidir. Bu yasak sadece Bekaert işçilerinin değil, genel olarak sosyal, ekonomik ve demokratik hak arayışında olan tüm işçi ve emekçilerin önünü kesmeye yöneliktir. Grev hakkının fiilen yasaklanmasını kabul etmiyoruz. 

Kölece yaşam koşullarına boyun eğmeyen metal işçilerinin grev haklarını savunuyoruz, sendikanın ve işçilerin ihtiyaç duyduğu her türlü desteği ve dayanışmayı göstermeye devam edeceğiz. 

Şaziye Köse-Cemalettin Yüksel 
Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri
14 Aralık 2022