Günay: İktidarın savaş tehdidi Suriye’de çözüm ihtimalini baltalıyor, AKP kitlesel göçe sebep oluyor

Parti Sözcümüz Ebru Günay, Genel Merkezimizde gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi:

Parti Sözcümüz Ebru Günay, Genel Merkezimizde gerçekleştirdiği haftalık olağan basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Gemlik yürüyüşü ve tecrit, savaş politikaları, ekonomik kriz başta olmak üzere pek çok konuya değinen Günay şöyle konuştu:

Bugün Muhsin Melik ve Mehmet Ayyıldız’ın katledilişinin ve yarın da Savaş Buldan ve arkadaşlarının katledilişlerinin 28’inci yıl dönümü. Hem Muhsin Melik’i ve hem de Savaş Buldan’ı minnetle anıyorum. Onlara en büyük sözümüz bu cinayetlerin aydınlatılması, faillerin ortaya çıkarılması ve hiçbir gerçeğin karanlıkta kalmamasıdır. Buradan kendilerini bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum. 

Bildiğiniz üzere HDK, DTK, TJA, DBP ve MED TUHAD-FED ile beraber, İmralı’daki mutlak tecride dikkati çekmek için, "Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz!" şiarıyla 12 Haziran'da yapacağımız yürüyüşe dün çağrı yaptık.

Tecrit derinleştikçe sokaktaki baskı artıyor, tecrit sona erince huzur geliyor

Bu çağrıyı yapma sebebimiz Türkiye’nin  sosyal, siyasal, iktisadi ve kültürel olarak en krizli dönemini yaşamasıdır. Bu çoklu kriz halinin en temel ve en önemli sebebi elbette ki Kürt sorunundaki çözümsüzlüktür. Bu çözümsüzlüğü, muhalefeti teslim alma, toplumu boğma, barış ve huzuru çalma aracı olarak kullanan, iktidar aklının geldiği ve vardığı en nihai nokta tecrit politikasıdır.

Yakın tarihte çokça deneyimlediğimiz üzere, İmralı tecridi derinleştikçe savaş ve baskı da artıyor; tersinden İmralı’da görüşme ve diyalog kanallarının açık tutulduğu dönemlerde ise Türkiye’de demokrasi kültürünün yükseldiği, toplumsal iklimin farklılaştığı görülüyor. Bu bir tespit değil bu tamamen reel durumun hakikattir.

İmralı’daki tecrit toplumu tecrit eder noktaya gelmiştir

Çünkü İmralı’dan bugüne kadar hiçbir zaman toplum ve halklar aleyhine bir öneri çıkmadı. Geleceğe dair karamsar bir tablo çıkmadı. Sürekli demokratik işleyişe dair öneri, çözüm ve sağduyu çıktı! Bugün sayın Öcalan’a yönelik tecrit, mutlak iletişimsizlik haline dönüştürülmüştür! Tecrit politikaları her alana yayılarak Tüm toplumu tecrit eder noktaya gelmiştir. Bu gerçekten hareketle diyoruz ki, tecritle mücadele toplumsal bir görevdir, demokratik bir kurtuluş reçetesidir.

Tecride karşı mücadele barış için önemli bir adımdır

Bugün siyaset, ülkenin gerçek krizlerine son vermek istiyorsa, sınır dışına yapılan işgaller ve savaşlar üzerinden kurulan tuzakları görmek istiyorsa yüzünü öncelikle buraya dönmeli ve bunu görmelidir. Bu anlamda tecride karşı çıkış barış için önemli bir adımdır. İmralı’da uygulanan bu mutlak tecride karşı hukuksal ve siyasal açıdan itirazı yaygın ve daha kapsamlı hale getirmek demokrasi mücadelesinin de en önemli ayağıdır.

Cezaevlerinde hakların kullanımı pazarlık konusu olamaz

Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da İHD, ÖHD ve TOHAV öncülüğünde yapılan “Tecrit Siyasetine Karşı Barış Hakkı konferansında” da tecride dair önemli belirlemeler yapıldı. Güney Afrika ve İrlanda’dan da katılımcıların olduğu bu konferansta tecrit üzerinden ülkenin fotoğrafı açığa çıktı, infaz yasaları ve hapishanelerdeki durumun içinde bulunduğu anlatılması zor koşullar tartışıldı. Bu konferansta da ifade edildiği üzere, cezaevlerine erişim ve hakların kullanımı pazarlık konusu olamaz.

12 Haziran’daki Gemlik Yürüyüşüne barıştan yana olan herkesi bekliyoruz 

Ölünceye kadar hapislik biçimindeki ağırlaştırılmış müebbet infaz rejimi AİHM kararları ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiyeleri doğrultusunda sona erdirilmelidir. İmralı Hapishanesi kapatılmalı, İmralı tecrit sistemi derhal ortadan kaldırılmalıdır. Kürt sorununun demokratik çözümü, toplumsal ayrışma üreten her soruna eşit-ortak yaşam temelinde yaklaşılmalıdır. Bundan ötürü diyoruz ki; ekonomik refah ve toplumsal adaleti hedefleyen bütünlüklü bir toplumsal barış projesinin hayata geçirilmesi ülkemiz açısından elzemdir. Bir kez daha ifade etmek gerekirse; tecrit politikalarının ülkede yarattığı etkilere dair itirazımızı dile getirmek için 12 Haziran’da gerçekleştireceğimiz Tecrit Siyasetine Karşı Özgürlüğü Savunmak İçin Gemlik’e Yürüyüşümüze tüm halkımızı ve demokratik kamuoyunu davet ediyoruz.

Savaş ısrarı halkların geleceğini tehdit ediyor

AKP iktidarı, Türkiye halklarına tek adam rejimini dayattığı günden bu yana aralıksız savaş politikasını da dayatmaktadır. İktidar, içeride yaşanan yolsuzluk, hukuksuzluk, ekonomik kriz, hayat pahalılığının hesabını vermek yerine Türkiye halklarının geleceğini yıkmakla meşgul. Erdoğan’ın Irak Kürdistan Bölgesi ve Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonları ve ilhak planları sadece Türkiye halklarının değil, Suriye ve Irak halklarının da geleceğini tehdit etmektedir.

İktidar Suriye’de çözüm ihtimalini baltalıyor 

Başta Erdoğan olmak üzere AKP’li yetkililerin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon açıklamaları iktidarın Suriye ve Türkiye halklarının belki de yüz yıllık geleceğini ipotek altına almakta ısrar ettiklerinin göstergesidir. Suriye’de bütün dünya kalıcı istikrar ve barışı, çatışma çözümünü, kitlesel zorunlu göçün durmasını beklerken AKP iktidarının bu olası operasyonu daha fazla göçü beraberinde getireceği gibi Suriye’de kalıcı çözümün önünü yıllarca baltalayacak potansiyeller taşımaktadır.

Amaç Kürtlerin ve diğer halkların kazanımlarını ortadan kaldırmaktır

Halihazırda Ukrayna’da büyük bir savaşın devam etmesi, Irak’ta hem iç hem de dış müdahalelerle hükümetin kurulmasının engellenmesi Orta Doğu ve dünya için büyük risk teşkil ederken Suriye’ye yönelik böylesi bir askeri operasyon başta Suriye ve Türkiye halklarını doğrudan etkileyecektir. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon AKP iktidarının iddia ettiği gibi sığınmacıların geri dönüşünü sağlaması için değildir. Esas amaçları Kürtlerin diğer halklar ile gerçekleştirdiği birliği ve kazanımlarını ortadan kaldırmak içindir. Böylesi bir saldırı, çatışma koşullarını hem iç hem de dış göçü kaçınılmaz bir şekilde tetikleyecektir. Bu sebeple, Suriye’de yaşanan dış göçün sebebi rejim, İŞİD ve El Nusra olduğu kadar AKP hükümeti olmaya devam edecektir. 

Kobanî Kumpas Davasında mahkeme heyeti iyice çığırından çıktı

Tamamen bir intikam ve iftira davasına dönüşen Kobanî Kumpas Davası bildiğiniz üzere bir yıldır devam ediyor. Bu dava çöktü, bu kumpas çürüdü ama iktidar ve onun temsilcileri gibi hareket eden mahkeme heyeti işi iyice çığırından çıkardı. Kumpas içinde kumpas kuruyorlar ve bunu da o kadar açık, aleni, utanmadan sıkılmadan yapıyorlar ki insan hayret ediyor. Şimdi de yargılanan arkadaşlarımızın savunmalarını bir günle sınırlama kararı aldılar. Rehin her bir arkadaşımız hakkında temelsiz binlerce iftira ve suçlamada bulunanlar adeta arkadaşlarımıza savunma yapmayın dayatmasında bulunuyorlar. Savunma hakkının gasp edilmesini tüm kamuoyunun önünde alenen yapıyorlar. 

Mahkeme heyeti iktidarın talimatlarını yerine getiriyor, IŞİD’in yapamadığını yapmaya çalışıyor

Tuzak ve hilelerle aldıkları tanık beyanlarını mahkemede doğrulatamayınca tanıklar açıkça tehdit ediliyor. Yetmiyor, avukatların mikrofonları kapatılıyor, savunma yapanlara müdahale ediliyor. Heyetin derdi adil bir yargılama yapmak değil, iktidarın talimatlarını yerine getirmek. Bunun içinde her türlü hukuksuzluğu mübah görüyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar duruşma salonlarında esas yargılamayı arkadaşlarımız yapıyor. Arkadaşlarımız bu kumpas davasının İŞİD’in yapamadığını yapma ve İŞİD’i koruma davası olduğunu her gün yeniden belgeliyorlar.

Van herhangi bir kent değil, iradesi gasp edilmiş bir Kürt ili

Geçtiğimiz hafta ana muhalefet partisi Van’da 3 gün süren bir toplantı düzenledi. Toplantı sanki dünyanın herhangi normal bir kentinde yapılmış bir havada gerçekleştirildi. Van, 20 Temmuz OHAL ilanından bu yana en uzun eylem ve etkinlik yasağının yaşandığı, kayyımlarla iradesinin gasp edilerek, seçilmiş Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın tutuklandığı, yine seçilmiş Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe’nin sürgünde yaşamak zorunda bırakıldığı bir kent. Yaşayanların dilinin kültürünün yok sayıldığı, yolsuzlukla halkın mallarının talan edildiği bir Kürt ili.

CHP’nin bize katılın çağrısı Erdoğan’ın 400 vekil verin sözünün başka bir versiyonudur

Üç gün süren toplantıda Kürt meselesine, Kürt meselesinin çözümüne, Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine dair somut bir öneri, bir çözüm projesi ortaya koyulmadığı gibi, ana muhalefet partisi Kürt halkına yönelik saldırıları dillendirerek kendilerine oy verilmediği takdirde bu saldırıdan kurtulamayacaklarını söyledi. “Bütün bu baskılardan kurtulmak istiyorsanız bize katılın” çağrısı maalesef muhalefetin de Kürt sorunundan ve bölge dinamiklerinden hiçbir şey anlamadığını gösteriyor. Daha önemlisi iktidarla benzerliklerini de gözler önüne serdi.

Kürtlerin yaşadığı saldırılarda bize katılın diyenlerin payı küçümsenmeyecek düzeydedir

Bu söylem Erdoğan’ın “400 vekil verin bu iş huzur içinde çözülsün” söyleminin bir başka hali. Şunu hatırlatmak isterim ki, bugün yaşanan pek çok hukuksuzlukta, Kürt halkının yaşadığı mağduriyette, “bize katılın” diyenlerin payı küçümsenmeyecek kadar fazladır ve Kürt halkı bunu bilecek siyasi deneyime ve birikime sahiptir. Bize katılın çağrısı yapanlar öncelikle Kürt halkının gerçeğini ve bölge dinamiklerini anlamalıdır. Bize katılın diyenler Kürt halkının özgürlük talebi, anadili talebi, kendisini yönetme talebi konusunda ne düşünüyor? 

Kürt halkı kurtarılma talebinde bulunmuyor, bizim mücadelemiz bütün tekçi güçlerin tasfiyesidir

Türkiye’deki tüm kesimlere açıkça sesleniyoruz Kürt halkı hiç kimseden kurtarılma talebinde bulunmuyor, Kürt halkı zaten faşizme karşı soluksuz bir mücadelenin içindedir. Geçmişte nasıl ki birçok kirli iktidar Kürt halkının karşısında çöküp tarihe karıştıysa, bu tekçi iktidar da küçülmüş ve kaybetme sürecine girmiştir. Bizim talebimiz bütün demokratik toplum kesimleriyle birlikte güçlü mücadeledir. Biz tekçi bir iktidarı yıkarken daha az tekçi bir iktidar yönetimini talep etmiyoruz, bizim mücadelemiz bütün tekçi güçlerin tasfiyesi, bunun yerine doğrudan yönetime katılan bir halk gerçekliğidir.

Bizler kimseye mecbur ve muhtaç değiliz

Dolayısıyla Kürt halkını, demokratik güçleri "siz bana mecbursunuz" diye tehdit etmek mevcut iktidarın benzer bir tezahürüdür. Bizler mücadele içinde bir değişimin öncülüğünü yapıyoruz, kimseye mecbur ve muhtaç değiliz. Dün olduğu gibi bugün de milyonlarca mücadele yoldaşımızla beraber kararlı bir şekilde yürüyoruz, yürüyeceğiz. Yoksullaşmayla oluşan öfkeyi halklara, mültecilere yönelterek sonuç alacağını düşünen iktidar ve muhalif görünen Saray'ın etkisi altındakiler şunu iyi bilmelidir ki; oluşturulan faşist çemberi kıracak güç, başka bir faşist çember örmek değildir, bu tekçi kuşatmayı yaracak olan yegane yöntem ezilen, yoksullaştırılan bütün toplum kesimlerini içerecek bir demokratik mücadeledir. HDP bu mücadelenin zemini, öncüsüdür. Çare Saray'ı taklit etmek değil, çare alternatif yeni yaşamı birlikte kurmakta ve inşa etmektedir.

Konferanslarımızda sorunlar tartışıldı önemli çözüm kararları alındı

Partimize yönelik saldırılar ve baskılar AKP-MHP iktidarı yönetiminde devam ederken, HDP olarak halklarımızın gelecek umudunu yaşamsallaştıracak ve yeni yaşamı inşa edecek çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Kongre ve konferans çalışmalarımızı bütün saldırılara rağmen büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Mayıs ayında Bölge Konferanslarımızı gerçekleştirdik. Yine 21-22 Mayıs tarihlerinde bu coğrafyanın tüm renklerini temsil eden kadınlar olarak, “Özgürlükte Israrlı Mücadelede Kararlıyız” diyerek Kadın Konferansımızı gerçekleştirdik.  4. Büyük Konferansımızı ise 6-7 Haziran tarihinde Ankara’da , “Büyük Direniş Büyük Yürüyüş” sloganıyla gerçekleştireceğiz. 

Gidişatı değiştirmek isteyen herkesi HDP’ye bekliyoruz

Bölge Konferanslarımızda Türkiye’nin yaşadığı temel sorunlar ve çözüm yollarını tartıştık, önemli kararlar ortaya çıktı ve bunları Büyük Konferansımızda ele alarak kararlara dönüştüreceğiz. Aynı zamanda bu süreç bizim için örgütlenmeyi ve mücadeleyi büyütmenin de zamanı. Büyük Kongremizi ise 3 Temmuz tarihinde Ankara Spor Salonu’nda on binlerin katılımıyla gerçekleştireceğiz. Kongremiz için Mutabakat Komisyonlarımız çalışmalarına başladı. Partimizin yönetiminde yer almak isteyenler Parti Meclisi üyeliği için 10 Haziran’a kadar mutabakat komisyonlarımıza başvurularını yapabilirler. Gelin hep birlikte, “Özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlıyız” diyerek, halklarımızın ortak ve eşit yaşamı için “Büyük Direniş, Büyük Yürüyüş” içerisindeki yerimizi alalım.

AKP halkın cebini, geleceğini yakıyor, halkın üzerine zam olarak yağıyor

Ekonomide tek gündem var o da zamlar. Bitmiyor, gerçekten bitmiyor, her gün, her saat her şeye zam yapılıyor. Dün elektriğe yüzde 25, doğalgaza yüzde 30 zam yapıldı. Gece yarısı akaryakıta yine zam yapıldı. AKP iktidarı vatandaşın cebini yakıyor, yüreğini yakıyor, geleceğini ateşe veriyor, halkın üzerine zam olarak yağıyor.

Türkiye’yi batırdılar

Türkiye’yi batırdılar. Türkiye’nin hazinesi ve maliyesinin tek bir işlevi kaldı. O da halka emeklerinin karşılığı olarak verdikleri maaşı zamla, vergiyle, cezayla geri alma işlevi. Türkiye tarihinin en yüksek ithalat rakamlarına ulaşmış durumdadır. Türkiye hiç olmadığı kadar ithalata bağımlı hale gelmiş bir ülkedir. Bu tabloyu yaratan da AKP iktidarıdır. Bu yalan, yanıltıcı, içi boş açıklamalarla halkı kandırabileceklerini zannediyorlar. Yarattıkları pembe tabloların içerisinde boğulup gitmişler. Sokaktan, pazardan, tarladan, çarşıdan haberleri yok, hamasetle iktidarlarına bir nefes daha vermek için çabalıyorlar.

Türkiye’de 51 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor

Aynı zamanda Dünya Açlıkla Mücadele Haftası'ndayız ve maalesef bugün dünyada 1 milyara yakın insan açlıkla mücadele ediyor. Türkiye’de de açlık ve yoksulluk hiç olmadığı kadar AKP ile arttı. Tüketici Hakları Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 25.5 milyon kişi açlık sınırının, 51 milyon yurttaş da yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Açlık ve yoksulluk üreten iktidarın yanlış ekonomi politikaları, en çok da tarım alanında hissediliyor. Dışa bağımlı hale getirilen tarımda, çiftçilere verilmeyen desteklerin yanı sıra, verimli topraklar betonlaştırıldı. Elbette Türkiye halkları iktidarın ülkeyi içine soktuğu durumun farkında ve buna gerekli cevabı sandıkta mutlaka verecektir. 

AKP dixwaze bi tecrîdê emrê xwe dirêj bike

Faşîzma ku îro li ser Tirkiyeyê tê meşandin, bi tecrîda li Îmraliyê ve girêdayî ye. Bi salan e desthilata AKP-MHP’ê, ji bo Îmraliyê hemû qanûnên xwe binpê dike, qanûnên navneteweyî nas nake. 

Kî ku aramî û aştiyê dixwaze divê beşdarî Meşa Gemlîkê bibe

AKP polîtîkayên xwe li ser tecrîdê ava dike û bi van rêbazan jî bi rê ve dibe. Dixwaze bi tecrîdê emrê xwe dirêj bike. Em wek HDP riya çareseriyê diparêzin û ew rê jî bi diyalogê re mumkin e. Em demokrasiyê diparêzin. Em dixwazin bi awayekî azad û aram bijîn. Lewma em ê 12'ê Hezîranê ber bi Gemlîkê ve dest bi meşekê bikin. Bi angaşta “Li dijî siyaseta tecrîdê em azadiyê diparêzin” em dimeşin Gemlîkê. Hûn dizanin me bi KCD, HDK, TUHADFED, DBP, TJA re daxuyanî da. Wek HDP em ê jî di vê meşê de cihê xwe bigirin û rola xwe bilîzin. Em hêvî dikin ev meş ji bo çareseriyê û demokrasiyê, ji bo aramiya gelan dê bibe pêngavek. Her kî aramî û azadiyê dixwaze divê piştgiriya vê meşê bike. Em li hêviya hemû jinan, ciwanan, demokratan, aştîxwazan û azadîxwazan in. Werin em vê meşê fireh bikin û vî welatî ji faşîzmê rizgar bikin. Niha dem dema rakirina tecrîdê ye, dem dema azadiyê ye. 

Gemlik Yürüyüşüne yönelik yaptığımız çağrı derdi demokrasi ve barış olan herkesedir

SORU: Belirtiğiniz gibi 12 Haziran’da bir yürüyüş gerçekleştireceksiniz, bu yürüyüş kapsamında siyasi partilere ve demokratik kitle örgütlerine özel bir çağrıda bulundunuz, mu bunun için bir çalışma yürüttünüz mü? PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde yıllardır süren tecridin ülkeyi kaosa sürüklediğini savaş siyasetini derinleştirdiğini vurguluyorsunuz. İçinde bulunduğumuz savaş sürecini nasıl etkiler bu yürüyüş? 

Dün zaten çağrıcı kurumlar ortak açıklama yaptılar. Bu çağrı bütün demokratik kurumlaraydı. Çünkü bir hakikat var, İmralı tecrit sistemi, Türkiye’deki savaş politikalarını, krizi derinleştiriyor. Tekçi ve faşist iktidarın beslenme noktasına dönüşüyor. Derdi ülkenin kurtuluşu ve geleceği olan, derdi Türkiye halklarının bir arada özgür ve demokratik bir şekilde yaşaması olan herkesi bu yürüyüşe davet ediyoruz. Çağrımız herkese, bütün barışseverlere ve demokratlaradır. Bütün tecrit karşıtı güçleredir. Bu yürüyüşte yer almak isteyen bütün siyasi partilere STK’lara ve Türkiye demokratik kamuoyuna bu çağrıyı yapıyoruz. Şunun farkındayız. İmralı tecrit sistemin kaldırılması Türkiye’nin demokratikleşmesi için olmazsa olmazdır. Orta Doğu’daki barış ancak İmralı tecrit sisteminin dağılmasıyla mümkün olur. Dolayısıyla savaş politikalarından rahatsız olan herkes bu yürüyüşte yerini almalı, halklarla birlikte Gemlik'e doğru yola çıkmalıdır. Bu adım bizler için önemli, belki hemen sonuçlar yaratmayabilir ama Türkiye halklarının ve özellikle Kürtlerin barıştan ve demokrasiden yana tavrını ortaya koyar. Bunun çözüm adresinin de İmralı ve sayın Öcalan olduğunu gösterecektir. 

İktidarın savaş politikalarına destek verenler iktidara çanak tutuyor

SORU: Dün Erdoğan Tel Rıfat ve Minbiç’e bir operasyon olacağını söyledi. CHP Grup Başkanvekili Erdoğan’ın kendilerine yönelttiği soruları yanıtlarken yapılacak her türlü operasyonu desteklediğini söyledi. İktidarın alternatif olarak kendisini lanse eden CHP’nin bu tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz. 

Türkiye’de AKP-MHP faşizmine karşı Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak tek güç HDP’dir. Onun dışında siyaset yapanların hepsinin iktidarın yedeğine düştüğüne ve iktidar gölgesinde siyaset yaptıklarına tanıklık ediyoruz. Bu savaşların hiçbiri Türkiye’nin savaşı değil, bu savaşların tamamı AKP-MHP iktidarının kendi bekasını kurtarma savaşıdır. Türkiye halkları bu savaşa rıza vermiyor, rıza verenler iktidara çanak tutan bir yerdedir. Esas olan Türkiye halklarından yana tavır almaktır.

2 Haziran 2022