Günay: Seçim hesapları yerine  demokratik Anayasa ile Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyinlerin ve ezilenlerin haklarını güvenceye alalım

Parti Sözcümüz Ebru Günay, Merkez Yürütme Kurulu toplantımıza verilen arada Genel Merkezimizde basın toplantısı düzenledi. Özellikle anayasa tartışmalarına ilişkin görüş belirten Günay şunları söyledi:

8’i çocuk 9 sığınmacı hayatını kaybetti, ailelerine başsağlığı diliyoruz

Değerli basın emekçileri Merkez Yürütme Kurulumuzun toplantısı devam ediyor. MYK’mız önemli gündem başlıklarıyla toplandı ve bunlara ilişkin önemli kararlarla sona erecek.

Bu sabah güne acı bir olayla başladık, Bursa’da yaşanan yangında 8’i çocuk 9 sığınmacı hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Yaz boyunca katliam gibi kazalar yaşandı. En son Ağrı Tutak’ta 7 kişi hayatını kaybetti. Bunların her zamanki gibi iktidarın ihmali sonuçları olduğunu biliyoruz. Gerekli yatırımlar yapılmadığı için bu kazalar yaşanıyor. 

Mardin’e ziyaret, Ardahan ve Erzurum’da halk buluşması olacak

Partimiz bir yandan örgütlenme çalışmalarını devam ettirirken öte yandan toplumla buluşma programlarımız da sürüyor. Önümüzdeki günlerde Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar Mardin’de ziyarette bulunacak. Ayrıca Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan Ardahan ve Erzurum’u ziyaret edecek. Yine bütün il ve ilçe örgütlerimiz, PM ve MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz alanda halkımızla bir araya gelerek sorunlara çözüm üretmeye devam edecek. Halkımızla yan yana, omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. 

Değerli basın emekçileri, bildiğiniz gibi Türkiye’nin en sıcak gündemlerinden biri, başörtüsü tartışması üzerine gündeme gelen Anayasa değişikliği oldu. CHP’nin gündeme getirdiği iktidar partisi ve ortağının birlikte hazırladığı taslak henüz kamuoyuna açıklanmadı. Ancak AKP bir heyetle geçen hafta aralarında partimizin de bulunduğu muhalefet partilerini ziyaret etti ve destek talebinde bulundu. Bu konu üzerinde yürütülen tartışmalara ilişkin Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar partimizin görüşlerini açıkladı. MYK’mızdan da çıkan birkaç hususu buna ekleyeceğim ama öncelikle görüşmeye neden olan Anayasa değişikliği talebine ilişkin görüşlerimizi paylaşmak istiyorum. 

Anayasa değişikliği temel hak ve özgürlükleri geliştirecek bir şekilde yapılmalıdır

Birincisi biz başından beri temel hak ve özgürlüklerin daha geniş kapsamda tanımlanmasını ve anayasal güvenceye alınmasını talep ediyoruz. Aslında yıllardır sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasanın hazırlanması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda elimizde güçlü bir demokratik anayasa çalışmaları ve birikimi bulunuyor. Ama öncelikle belirtmek isterim ki eğer bir anayasa değişikliği yapılacaksa, sadece başörtüsüyle ilgili değil toplumun temel hak ve özgürlüklerini geliştirecek bir değişikliğin yapılması gerekir. 

Tüm kesimlerin haklarını güvenceye alacak Anayasa değişikliğine varız 

Başörtüsü meselesinin bir Anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Esasen CHP tarafından bu şekilde gündeme getirilmesini de doğru bulmuyoruz. İktidar da bunu bir tür fırsatçılığa çevirerek ortalığı bulandırıyor. Anayasanın en önemli özelliği eşitlikçi ve özgürlükçü olmasıdır. Evet özgürlük ama herkes için özgürlük, her inanç, kültür, dil, kimlik için sınırsız özgürlüğe varız. Bunun için diyoruz ki getirin Anayasayla Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişikliğe varsa biz varız. Bu konuda her türlü çözüm önerilerimizi paylaşmaya ve ülkenin sorunlarına gerçek anlamda çare olmak için birlikte çözüm üretmeye varız.  

Anayasa değişikliğiyle yeniden ayrımcılığa neden olacak tartışmalara partimiz taraf olmaz

İkincisi anayasalar toplumsal sözleşme metni ise ki biz öyle değerlendiriyoruz o zaman bu değişikliklerin katılımcı ve çoğulcu bir şekilde yapılması gerekiyor. Sadece Meclis'te grubu bulunan partiler değil Meclis dışında kalan partilerin ve tüm toplumsal kesimlerin de bu değişiklik sürecine katılımını sağlayalım. Bunun dışında kalan, yeniden ayrımcılığa neden olacak, toplumsal fay hatlarını derinleştirecek tartışmalara partimiz taraf olmaz. Partimiz seçim ve oy hesaplarıyla yapılan manevralara asla prim vermez. 

Mücadelemizi yürütürken müzakere ve diyalogu önemsiyoruz

Biliyorsunuz diğer bir konu da iktidarın muhalefet partilerini ziyaret etmesidir. Biz siyaseti çözüm aracı olarak görüyor ve öyle değerlendiriyoruz. Bir yandan mücadelemizi en üst düzeyde yürütürken öte yandan müzakere ve diyalogu da önemsiyoruz. Bizim iktidara yönelik eleştirilerimiz, iktidarla ve onun zihniyetiyle mücadelemiz ortadadır. Dolayısıyla otoriter zihniyeti kim temsil ederse etsin onunla mücadelemiz devam edecek. 

HDP halka hesap verir, tabanımızı muğlak tartışmalara çekerek kafa bulandırmalarına asla izin vermeyiz

Ayrıca partimizin kiminle görüşüp görüşmeyeceğine, nasıl siyaset yapacağına, nerede duracağına yetkili kurullarımız ve halkımız karar verebilir. HDP, irade beyanını halktan alır ve halka hesap verir. Hem muhalefetin hem de iktidarın partimizi ve tabanımızı muğlak tartışmalara çekerek kafa bulandırmasına asla izin vermeyiz. Yerimiz de duruşumuz da siyaset tarzımız da nettir. Hiç kimse bu tür muğlaklıkları yaratma beklentisine  girmesin. HDP tabanı iktidarı da muhalefeti de iyi tanır. Yürüttüğü yılların mücadele deneyimle neyin yanlış neyin doğru olduğunu bilecek durumdadır. 

İki blok HDP’ye düşmanlık konusunda büyük bir yarış içindeler

MHP’nin yolundan yürüyen, sadece bulunduğu blok farklı olan İYİ Parti genel başkanı bugün yine partimizi hedef aldı ve partimize  dil uzattı. İki blokun temel özelliği nedir biliyor musunuz? HDP düşmanlığında büyük yarış içindeler. İktidar muhalefeti, muhalefet iktidarı HDP’ye yakın olmakla suçluyor. Anlamadıkları şey ise HDP’nin durduğu yerdir. HDP sizleri beğenmiyor. Sizlerin çözüm olacağına HDP inanmıyor.

HDP’ye dil uzatacağına sizler ne konuştunuz onu söyleyin! 

Akşener’e soruyoruz? Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi olarak bizi ziyarete gelen AKP heyeti 5 dakika sonra Meclis’in 5’inci partisini yani sizi ziyaret etti. HDP’ye dil uzatacağına sizler ne konuştunuz onu söyleyin! Sen HDP’yi bırak Sedat Bucak’la ne konuştun onu açıkla, 17 bin faili meçhul cinayetin hesabını ver ve haddini bil. Karanlıkta büyüyenlerin, karanlıktan beslenenlerin getireceği şey karanlıktan başka bir şey olamaz. 

HDP’ye kirli hamlelerinin boşa düşmesinden ders alamayanlar bize ders vermeye kalkmasınlar

HDP’ye saldırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayanlar şunu bilmeli ki, HDP’ye karşı hiçbir kirli propagandaları halkın HDP’ye olan güvenini sarsmaz. Şu ana kadar HDP’ye karşı yapılan kirli hamlelerinin boşa düşmesinden ders alamayanlar HDP’ye ders vermeye kalkmasınlar. HDP bu ülkede en meşru, geçmişi en temiz, ranta, yalana, yolsuzluğa bulaşmamış, ülke halkları için mücadele eden bu toprakların yüz akı olan partidir. HDP ülke halklarının, toplumun ve bütün ezilenlerin ortak mücadele zeminidir. Her zeminde demokrasiyi, özgürlükleri, halkın taleplerini savunan, toplumsal barışın savunuculuğunu yapan, bunun mücadelesini veren partidir. HDP, gündelik siyasete, gündelik söylemlere, gündelik yaygaralara, dedikodulara sığmaz. Çünkü ilkeleri ile hareket eder. Siyasetini, mücadelesini ve müzakerelerini ilkeleriyle yapar. Dolayısıyla ilke nedir, demokratik siyaset nedir, köklü bir mücadele nedir, ağır bedel ödemek nedir bilmeyenler partimize ithamda bulunurken iki defa düşünmelidir. 

HDP’ye sırtını dönmek çözümsüzlükte ortaklaşmaktır

Bütün bu tartışmalar partimize yaklaşımın Türkiye’de demokrasinin turnusol kağıdı olduğunu göstermiştir. İlgili çevrelerin HDP’ye yakınlığı ya da uzaklığı demokrasiye yakınlığı ya da uzaklığı kadardır. Bu ülkede HDP’siz ne siyaset yapılabilir, ne çözüm üretilebilir ne de demokrasi gelişir. Siyaset yapan tüm kesimler için söylüyoruz. HDP ile bir araya gelmek bir onur vesilesidir. Zaten HDP’ye sırtını dönmek, HDP’yi kriminalize etmek, HDP’yi itibarsızlaştırmaya kalkışmak çözümsüzlükte, baskıda, anti demokratikleşme de, sömürüde ortaklaşmaktır, bunlarda ısrardır. Çünkü HDP bu ülkede kangrenleşen bütün ağır sorunların kesin, ilkesel ve demokratik çözüm ve mücadele gücüdür. Bunu buradan bir kez daha yüksek sesle söylüyoruz ki herkes bunu bir kez daha böyle bilsin. Bunu herkes böyle hatırlasın. Dost düşman herkes bilsin ki HDP bu ülkede ilkeleriyle mücadele etmeye ve bu topraklarda eşit demokratik bir gelecek yaratacaktır. 

Sedemên qezeyan polîtikayên AKP ne

Civîna me ya MYK’ê didome. Ez ji malbatê kesên ku li Bûrsayê jiyana xwe jiyan dane re sersaxiyê dixwazin. Li Agirî Dutaxê jî qezayek wekî komkujî pêk hat, 7 welatiyên me di qezayê de jiyana ji dest dan. Ez ji malbatên wan re jî sersaxiyê dixwazim. Ji birîndaran re jî şîfayê dixwazim. Desthilatdariyê AKP’ê berpirsiyarê van qezayan e. Ev bu qezaya 3’emîn, di her sê qezayan de jî berpirsiyar hesap nadin. Gelê Tirkiyeyê dê hesap bipirse. Bernameya hevserokên me didome, Mîthat Sancar li Mêrdînê, Pervîn Buldan jî li Erdêxan û Erzirumê dê beşdarî bernamayan bibe. Em ê bi gelê xwe re bin, rayedarên me dê li qadan bin. Li hemberî desthilatdariyê em ê têkoşîna xwe bilind bikin. Dem dema HDP’ê ye. Dem dema mezinkirina têkoşîna HDP’ê ye. 

Bê HDP demokratîkbûn û pêşerojeke azad ne mimkun e

Niqaşên dawî nîşan da ku ji bilî HDP'ê li Tirkiyeyê demokratîkbûn, nîqaşên makezagonê û pêşerojeke azad ne mimkun e. HDP têkoşîna xwe li her derê ji bo mafên gel û pîvanên demokratîk didomîne. Em ê li her derê têkoşîna xwe bidomînin. 

HDP olarak ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirecek tartışmalara taraf olmayız

SORU: AKP yalnızca 21 ve 44’üncü madde üzerinde değişiklik teklifiyle gelirse bu durumda destek olmayacak mısınız. Sizin nasıl bir beklentiniz var? 

Toplam bir anayasal değişikliği tartışmasına ihtiyacımız var. Temel hak ve özgürlükler iktidarın ve muhalefetin toplumdaki fay hatlarını derinleştirecek, ayrımcılığı derinleştirecek tartışmalarına bizler taraf olmayacağız. Türkiye’nin ihtiyacı olan demokratik ve sivil bir anayasadır. 

Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir

SORU: MHP şimdiye sizleri terör örgütünün uzantısı olarak nitelendiriyordu. AKP’nin ziyaretini ise doğru ve doğal bir adım olarak değerlendirdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösteriyor. 

9 Kasım 2022